Na, ezért sárga a sárga görögdinnye

A görögdinnyével egész nyáron tele van a zöldséges, a piac és a saját hűtőnk is. Az utóbbi években pedig egyre több helyen láthattuk a klasszikus piros mellett felbukanni az izgalmas, sárga színű görögdinnyét is. De miért néz ki így?

A görögdinnye piros-fehér-zöld színe egy olyan konstans és örök dolog, mint a kenyér héja és bele, a barack és a magja vagy a tej és a föle. Amikor belevágunk a dinnye kuglijába, előbukkan a vörös, lédús gyümölcshús. Kivéve persze, ha sárga görögdinnyét veszünk. Mert igen, ez egy létező dolog. De vajon mitől sárga a húsa?

Na, ezért sárga a sárga görögdinnye

Igazából ugyanarról a gyümölcsről van szó, de mégsem teljesen. A görögdinnyének is vannak különböző fajtái a világ körül, ezek közül pedig csak az egyik a sárga húsú gyümölcs. Kívülről ugyanőgy néznek ki, a titok csak akkor kerül felfedésre, ha belevágunk a dinnyébe.

Sőt, nem is a piros jött először: a sárga színű görögdinnye termesztése Afrikában kezdődött, 5000 évvel ezelőtt.

Tehát abszolút nem egy génmódosított trendgyümölcsről van szó, hanem egész egyszerűen egy létező gyümölcs létező alfajáról. A sárga húsú gyümölcs ízben megegyezik a pirossal, egyesek szerint egy kicsit édesebb is.

Na, de miért sárga?

A „klasszikus” görögdinnye színét a likopin nevű karotintól kapja, amely többek között a paradicsomban is megtalálható természetes színanyag. A sárga húsú dinnyében nincs likopin, ezzel szemben van benne karotin, ami sárga színt ad.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári gyümölcsök, alapanyagok és receptek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.