Oszd be jól az időd húsvét előtt!

Háziasszonyoknak a húsvét és a karácsony sokszor nem szól másról, mint a beszerzésről, főzésről és takarításról. Van pár tippünk, hogy idén élvezd is az ünnepet!

Karácsonykor legalább annyi segítségünk van, hogy előre tudjuk, december 24-e előtt egy héttel nagyon sűrű lesz a program. A húsvéttal még ez a könnyebbség sincs meg - mozgó ünnep lévén sokszor csak egy héttel korábban kapcsolunk, hogy úristen, jövő héten itt az ünnep!

Ilyenkor aztán egyszerre szakad a nyakunkba minden: takarítás, alapanyag-beszerzés, sonkafőzés, sütisütés - csoda, hogy a 3 napos ünnep alatt alig van időnk szusszanni egy kicsit? Aggodalomra semmi ok, most összeszedtük a legfontosabb húsvét előtti teendőket, hogy te is nyugodtan ünnepelhess!

Több mint két héttel az ünnep előtt

Szedd össze, hány rokon, ismerős várható a három napban - segít az idő beosztásában, és a menü megtervezésében! Ha minden évben ugyanazt a menüt készíted, akkor ezzel nincs sok gondod, de ha kedved van valami újdonsághoz, kezd el megtervezni azt is! inspirálódj ismerősöktől, magazinokból, és természetesen a Nosaltyról. Ha még kezdő vagy, esetleg egy bonyolultabb fogásra készülsz, ilyenkor még arra is van idő, hogy tarts egy próbafőzést, hogy az ünnepi asztalon biztosan tökéletes legyen a végeredmény.Érdemes figyelembe venni azt is, hogy idén nagy szerencsénk van a húsvéttal: egybeesik a medvehagyma-szezonnal, lesz már friss újhagyma, retek, az első zsenge spenótlevelek, sőt, még a spárga is.

Két héttel korábban

Ez most hétvége lesz. A tavaszi nagytakarítást - ahol tartanak ilyet - általában húsvét előttre szokták időzíteni, hogy az ünnepre tiszta legyen a ház. Nem kell az egész házat kiglancolni ezen a hétvégén, mert addig még sok kakaó/vörösbor kiömölhet, de az ablakpucolás, függönymosás, téli holmik elpakolása sokkal gördülékenyebb lesz, ha a létrán állva nem azon agyalunk, vajon megfőtt-e már a sonka. Sokkal egyszerűbb lesz, ha közvetlenül ünnep előtt már csak port kell törölgetni, meg porszívózni. Ha úgy ítéljük meg, hogy csak egy kis portörlés maradt a húsvét előtti napokra, nyugodtan dekoráljuk is ki a lakást, pár ág barka jót fog tenni a közérzetünknek. Ha a locsolókat szeretnénk házi itókával várni, ne felejtsük el bekeverni a tojáslikőrt - hűtőben bőven elvan 3 hétig, és egy gonddal máris kevesebb!

Már csak egy hét van hátra

Elméletben már tudjuk, mi lesz a menü, úgyhogy semmi nem akadályoz meg minket a nagybevásárlásban. Medvehagymából, ha lehet, még ne tárazzunk be, és a spenót is össze fog esni. Tojásból, sonkából nyugodtan bevásárolhatunk, egy hét alatt nem lesz semmi bajuk. Ha tudjuk, hogy ipari mennyiségben lesz szükségünk például tejfölre, azt is beszerezhetjük most - még kisebb a tülekedés, és nagyobb eséllyel kapunk a kedvenc márkánkból. Sőt, ha szombaton van erőnk időben felkelni, a piacon biztosan kapunk olyan minőséget, ami illik az ünnephez. Ha vannak a rokonságban gyerekek, akiket szeretnénk meglepni, ilyenkor tárazzunk be csokitojásból, nehogy az utolsó percben kelljen utána futkosni.

Pár nappal korábban

Készüljünk elő kényelmesen. A húsvéti vendégváró sütiknek kifejezetten jót tesz, ha pár napig állnak, csütörtökön nyugodtan elkészíthetjük őket. Sok családban ilyenkor kötelező a pogácsa - ha előre elkészítjük, és frissen, azonnal lefagyasztjuk őket, sütőbe téve húsvétkor senki nem mondja meg, hogy nem most gyúrtuk. Családonként változik, hogy szombaton este vagy vasárnap reggel vágják fel a sonkát, és esnek neki a hidegtálaknak, de egy nappal korábban azt is el lehet készíteni, hűtőben még a legkényesebb tojáskrém is eláll 24 órát.

Egy nappal húsvét előtt

Egyetlen dolog van a hagyományos húsvéti menüben, aminek nem tesz jót, ha áll, és nem is igazán lehet előre elkészíteni, ez pedig a kalács. Mindegy, hogy egy gyorsan összedobhatót, vagy bonyolult többfonatút készítünk, ez csak akkor lesz a legjobb, ha teljesen frissen szolgáljuk fel.

A feladatok listája még így is nagyon hosszú - próbáljuk meg aktivizálni nagyobb gyermekeinket, társunkat, hogy kicsit besegítsen. Ha a nagyobb család ünnepel együtt, akkor is leoszthatók a feladatok - akinek a sonka az erőssége, az készüljön azzal, mások feleljenek a kalácsért, és biztosan találunk egy kaszinótojás-bajnokot is. Egy a lényeg, ne hagyjuk, hogy az ünnep bedaráljon minket!

Olvastad már?

Húsvéti sonka extrákkal

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.