Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors hamis kalács

Gyors hamis kalács
Gyors hamis kalács
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyors, mert kezdéstől az evésig csak másfél óra (az kalácsnál már majdnem villám), hamis, mert a tészta nem más, mint nagyanyám világbajnok aranygaluskája, dió és sodó nélkül. 

Az állandó diétám része, hogy csak gyümölcsöt reggelizek - kivéve hétvégén, szombaton vagy vasárnap, amikor nincs rohanás, buszra várva rágcsált alma, csak cuki terítés, és valami kalóriadúsabb reggeli - péksütemény, vaj, méz (otthonról csempészett akác :P) vagy valami hasonló, amire hét közben nincs idő. Van a környéken pár használható pékség, de rendes, friss kalácsot még nem sikerült szereznem sehol, csak csomagoltat, az meg nem az igazi. Annyira viszont nem vagyok házi tündér, hogy szombatonként 6-kor keljek, hogy összehozzak egy igazi fonott kalácsot, úgyhogy ha nagyon vajas kalács ehetnékem van, ezt szoktam összedobni. Ne legyenek illúzióink, ez nem az a habkönnyű foszlós kalács, amit húsvétra készítenénk, mivel az aranygaluska tésztája jóval tömörebb, de frissen, vajjal és házi lekvárral még így is kenterbe veri az átlag bolti pékárut.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
  2. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
  3. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
  4. Ha kész, három egyforma részre vágjuk. Egyenlő szélességű csíkokat nyújtunk belőle, majd az egyik oldalon óvatosan összenyomva megfonjuk.
  5. A másik végét szépen alulra hajtjuk, hogy ne nyíljon szét.
  6. Megkenjük tojással, és előmelegített sütőbe toljuk.
  7. Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  8. Ha kész, rácson kihűtjük (na nem nagyon sokáig, csak kb. 10 percig). Aztán szétkapjuk, és befaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 685
elküldve: 19
receptkönyvben: 452
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács házilag, fonott kalács

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

459
finomliszt 50 dkg
élesztő 2 dkg
vaj 7 dkg
tej 3 dl
cukor 3 ek
tojássárgája 2 db