Nincsen tél sütőtök nélkül!

Sárdi Dani visszatér, újult erővel írja cikkeit, már a téli alapanyagokra koncentrálva. Most a sütőtök a soros, ami hű konyhai társunk novembertől januárig, olcsó és kilószámra kapható!

Télen sütőtök mindig legyen otthon, hiszen ha nincsen otthon, akkor nem tudunk a szombat esti film mellé sütőtöklevet préselni, nem tudunk a gyerekeknek sült tököt csomagolni uzsonnára és nem tudunk forró sütőtöklevest kortyolgatni, ráadásul még tökmagot sem tudunk pirítani magunknak.

Sütőtökkrémleves-receptek >>

Sütőtök többféle van, javaslom mindenkinek, hogy tapasztalja meg, melyik ízlik neki jobban, mert ugyan sokat lehet olvasni internetszerte arról, hogy melyiknek mik az előnyei, bevallom, én fontosabbnak tartom, hogy jó érett (minél sárgább, annál érettebb) legyen. Csakúgy, mint minden itthon is termesztett terméknél, mindenképpen piacon vegyük, és ha az egyik termelőnél a tök egyszer bevált, akkor tartsunk ki annál, hiszen így biztosra tudunk menni a minőséget illetően.

Mindentudó muffinsütő >>

A sütőtököt süthetjük egyben. Ehhez tegyünk a tepsibe egy pohár vizet, tegyük bele a félbevágott sütőtököt és takarjuk le alufóliával. A vizet lehet, hogy kell majd pótolnunk, ez függ a sütőnktől, illetve a sütőtök méretétől is. Süssük addig, ameddig majdnem megpuhul, majd fedjük ki és jól süssük meg a tetejét. Fogyaszthatjuk melegen, langyosan vagy akár hidegen csemegének, köretnek, de felhasználhatjuk sütőtökpürének, krémleveskészítés alapanyagaként is.

Tálalj cipóban! >>

Utóbbihoz kevés vajon dinszteljünk hagymát, dobjuk rá a meghámozott, kimagozott sütőtökkockákat, pirítsuk pár percig, hogy enyhén karamellizálódjon, de semmiképpen se égjen oda, fűszerezzük (itt nagy a szabadság, jól áll neki a curry, a fahéj, a chili, a római kömény), öntsük fel az alaplével (vagy vízzel) és főzzük puhára. Turmixoljuk össze, tegyünk bele egy kis tejfölt, tejszínt, véglegesítsük az ízeket és kész. Tálalhatjuk krutonnal, pirított tökmaggal, tökmagolajjal.

Meghitt karácsonyi sütés-főzés >>

Recept: Gesztenyés sütőtökragu

Ez egy nagyon jó őszi-téli köret. Fűszerezni sokféleképpen lehet, ez most egy alapváltozat lesz.

  • Egy közepes vöröshagymát vágjunk apróra és olajon dinszteljük meg, tegyünk bele két gerezd nagyobbra vágott fokhagymát (így nem fog megégni), majd dobjuk rá a karalábévájóval kikapart sütőtökgömböket (az sem baj persze, ha egyszerűen kockára vágjuk a tököt) és öntsünk alá egy pici vizet.
  • Pároljuk közepes lángon 20 percig (figyeljünk, hogy egy kis víz mindenképpen legyen alatta), majd tegyük rá az előzőleg blansírozott, majd meghámozott fél gesztenyéket.
  • Főzzük együtt még 10 percig (eddigre ne legyen alatta víz, egy kicsit pirítsuk le és ekkor fűszerezzük sóval, borssal, curryvel), majd öntsük fel másfél deci tejszínnel.
  • Forraljuk alaposan össze, szórjuk meg egy kevés újhagyma-zölddel, és készen is van. Tejszín helyett használhatunk kókusztejet is (de akár fele-fele arányban is jó).

Betegségek ellen: vitaminözön >>

5 vacsora, ha finomat akarsz estére >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek