Nem kell félni a zsírtól!

Miért is lenne konyhai mumus a zsír? Ha eddig nem tudtad, hogyan használd vagy ódzkodtál kipróbálni a zsírral főzést, most figyelj!

Szarvaspörkölt bográcsban recept

Zsír vajon legyen-e otthon? Használjuk-e főzéshez?

Egyértelműen igen. Az már eddig is világos volt, hogy az egészséges táplálkozás alapja szerintem a változatosság és a mértékletesség, vagyis attól, hogy néhány ételt zsír alapon készítünk el, még egyáltalán nem étkezünk egészségtelenül. Zsírból kacsa- vagy libazsírt szoktam használni, és ezt leginkább magamnak készítem el, nem is annyira azért, mert a bolti zsír nem jó, sokkal inkább a melléktermékként keletkező töpörtyű miatt. A zsír hűtőben sokáig eláll, de hűvös kamrában, zsíros bödönben még jobban érzi magát.

No, de miért használjunk időnként zsírt olaj helyett?

Egyrészt a zsír természetes módon jön létre (különösen, ha az állatot normálisan táplálták), szemben az iparilag finomított olajokkal, melyek mindenféle kémiai eljárásokat követően keletkeznek. A zsírnak finom az íze, igencsak tápláló, ha éppen sok energiára van szükségünk, innen beszerezhetjük.

Tudtad?

Zsírral sokkal finomabb a hagymás tört krumpli, a pörkölt, a gulyás és igazából minden tradicionális magyaros étel, különösen azok, amelyek őrölt paprikát is tartalmaznak, mivel a paprika sokkal jobban oldódik a zsírban, mint az olajban.

Zsír készítése

Bárki megpróbálhat zsírt csinálni, nem túl bonyolult feladat, de azért nagyon kell vigyázni vele, mert a lábos tönkremehet, meg a lakás is leéghet. De menjünk sorba:

  • Vegyünk kb 1-1,5 kg kacsa- vagy libahájat.

  • Ha töpörtyűt is szeretnénk, akkor inkább bőrös hájat vegyünk, ha nem, akkor jó lesz a testháj is. Vágjuk fel darabokra, apró töpörtyűhöz apróra, nagyobb töpörtyűhöz nagyobb darabokra. Tegyük fel egy nem túl leégős, de nem túl vastag aljú lábosba, öntsük fel kis vízzel és kezdjük főzni közepes lángon.

  • Eleinte nem is kell rá figyelni, de később aztán érdemes időnként átkeverni, hogy ne ragadjon le az aljához. Amikor már serceg, érdemes nagyon figyelni. Ha eléri a kívánt barna színt, készen van.

  • Ahhoz, hogy ropogós legyen, kevés vízzel érdemes lespriccelni, ettől ugye nagyon sisteregni fog, ezért nagyon óvatosan kell csinálni, mert fel is csaphat a láng. Ha abbamarad a sistergés, szűrőlapáttal kivehetjük a váratlanul kevés töpörtyűt. 5-10 perc múlva már ehetjük is.

No, ez az az étel, amit szerintem zsír nélkül nem lehet készíteni.

  • Vegyünk egy jó kanyarításnyi zsírt és abban három nagy fej hagymát kis lángon, nagyon sok idő alatt fonnyasszunk meg (sózzuk is).

  • Mikor már nagyon jó, akkor nagy lángon picit kapassuk oda, majd dobjuk rá a főtt krumplidarabokat (én fehér, szétfővősből szeretem) és fakanállal kevervén, törjük picit össze, hagyjuk 5 percig egy pozícióban, hogy lekapjon kicsit az alja, majd keverjük át és mindezt ismételjük addig, ameddig a nekünk már tetsző sültségi fokot elérte.

  • Ha kell, időközben adhatunk hozzá még zsírt, a krumpli fantasztikusan sokat felvesz.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.