Nosalty Logó

Dédikénk tapsikolt pogácsája - Krumplis pogácsa 8.

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
nyamóka
Dédikénk tapsikolt pogácsája - Krumplis pogácsa 8.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 525 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2102 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 144 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    183.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    211 micro
Összesen 525 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.4 g

Zsír

  • Összesen
    61.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    583 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1849 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    985 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    323 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    734.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    165 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    566 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    843 micro
Összesen 2102 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 144 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, és ha megfőtt, leszűrjük róla a vizet.
  2. A burgonyát finomra áttörjük, majd beleütjük a tojásokat. (Ha kisebbek a tojások, több is mehet bele, az enyémek most hatalmasak voltak.)
  3. Hozzáadunk egy csipet sót, és kb. 25 dkg lisztet, de inkább csak apránként, hogy lássuk, mennyit vesz fel a burgonyánk. Könnyű, lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad, és könnyű vele dolgozni.
  4. Lisztezett deszkán előbb kis golyókat formálunk a tésztából, majd tenyérrel ellapítgatjuk őket, kb. fél cm vastagra. Nem baj, ha egyik kisebb, másik nagyobb lesz. :-)
  5. Egy serpenyőben kevés zsírt forrósítunk. (Nem kell, hogy a zsír ellepje a pogácsákat!) Hasonlóképpen sütjük, mint a palacsintát, ha pirosodik, megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is megsütjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 30
  • 7 napos nézettség: 220
  • Össznézettség: 134424
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 09.

Ajánló

Ez egy olyan fogás, amit dédikénk tartalmas levesek mellé készített, de mint a fenti történetben is leírtam, ettük mi ezt desszertként is, és egyáltalán, csak úgy, ha csemegére vágytunk. Az érdekessége annyi, hogy így natúran is megállja a helyét, de édesen, és sósan is finom. Nagypapám pl. sokszor ette fokhagymás tejföllel, ilyen-olyan módon ízesített túróval, vagy sajttal. Nekünk dédike mindig mást adott mellé: cukros mákot vagy diót, lekvárt, mézet. Én általában egyszerűen csak porcukorral szórom meg, de szeretem így is, úgy is. A zsírban sütés valószínűleg nem mindenkinek szimpatikus, de az én dédikém szinte mindent azzal készített, mert neki az volt a háznál. Igaz, az még "biodisznóból" készült. :-) Ezt a pogit pedig kimondottan így szeretem, ha másban sütöm, valahogy egészen más lesz az íze. Ebből az adagból egy szép nagy tálra való pogácsa lesz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

nyamóka 6 recept

Szerencsés vagyok. Csodás helyen nőttem fel, csodás gyerekkorom volt. Faluhelyen, nagy kerttel, nagyszülőkkel. Mi egy háztartásban éltünk anyai nagyszüleimmel, és én ezt nagyon szerettem! Nagypapám és nagymamám 52 évet éltek együtt szeretetben, azt hiszem, náluk összetartozóbb két embert nem láttam életemben. Igen, ez a szó jut róluk először eszembe: összetartozás. A szó legnemesebb értelmében. Túléltek két világháborút, felneveltek három gyereket, sokszor nagyon szegények voltak, de valahogy soha nem éheztek. Az én nagypapám mindent elkövetett, hogy étel legyen az asztalon, a nagymamám pedig, hogy az mindig finom legyen, bármi is legyen az. Sosem tudtam megfejteni, hogy mitől volt olyan jóízű a legegyszerűbb ebéd is, ha ő csinálta, mitől volt az más, ha ő kente a zsíros kenyeret nekünk, gyerekeknek. Sajnos, nem hagyott ránk recepteket, mert ő mindent fejből csinált. Sok olyan étel van, amit én is, anyukám is, csak "érzésre" készítünk, ezért aztán mindig bajban vagyok az ilyen régi receptek mennyiségeinek leírásával. Most mégis megkísérlem, mert azt hiszem, ez az a recept, amit leginkább szeretnék itt látni, pedig a világ legegyszerűbb receptje. Nekem nagy kedvencem mégis. A nagyikám, aki közben a család dédikéje lett, csinálta nekünk mindig. A bátyámmal imádtuk! Végül pedig ez az a pogácsa, amit a család minden tagja meg tudott csinálni, még a férfiak is; a nagypapám, apukám, még a bátyám is csinált nekem ilyet, már kisfiú korában, amikor rám vigyázott. Nagypapám nevezte el tapsikolt pogácsának, mert a nagyikám csak úgy a két tenyere között lapítgatta, "tapsikolta". Ezért olyan kedves nekem ez az íz, ez az illat, mert visszarepít abba régi, kedves konyhába, dédike konyhájába. :-)

Hozzászólások

Dacota

Ó, ezt mi is nagyon szeretjük!!! Mi ugyanebb?l a tésztából csináljuk a krumplikrokettet vadas mellé, de mindig kihagyunk egy kicsit, hogy zsíron (és szigorúan azon!) kisüssünk bel?le párat :) Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

nyamóka

Kedves Nóra! Örülök, hogy máshol is él még a hagyománya a "tapsikolásnak". :)(autentikusan zsíron! :))))) ) Látod, én vadas mellé nem próbáltam még, de ki fogom! Köszi a tippet! :) Neked is további szép napot! Üdvözlettel: Éva

Dacota

Kedves Éva! Örülök, ha tetszik az ötlet, sokkal-sokkal finomabb, mint a bolti, és panírozgatni sem kell, csak olajban kisütni. És ha már...ha hosszabbra sodrod, kis szalagokat hajlítasz bel?le, b? olajban kisütöd, és porcukorral megszórod, akkor egy trieszti specialitást kapsz...Imádom ezt a tésztát, mindenre jó :) Üdvözlettel: Nóra

nyamóka

Kedves Nóra! Már az ötleteidért is érdemes volt feltennem azt a receptet! :) Ezt feltétlen ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik! Köszi!:) Üdvözlettel: Éva

Törölt felhasználó

Óóó kedves Nyamóka, ez a sztori nagyon kedves-kellemes lett!! Természetesen nekem is kedvencem ez a krumlis "pogácsa" mi is szoktuk csinálni, legjobban, ha anyukám készíti!:)) A fotó is híven tükrözi a sztori és az étel hangulatát, nagyon ügyes vagy! Puszi: Mrs Smith

nyamóka

Kedves Mrs Smith! :) Igazán köszönöm a dicsér? szavakat! :) De jó ezt "hallani", hogy máshol is ismerik és szeretik még ezt a "pogit". Szerintem igazi régesrégi recepet ez, és ha még oly egyszer? is, abban van a varázsa, hogy nagymamáink nagymamái is csináltak ilyet valaha. Dédikénk terít?jét, -amit egyébként már féltve ?rzök- tettem fel a fotó, és az ebéd tiszteletére. :) Sok puszi: Éva

Éva-Anyóca

nyamóka!Köszi szépen ezt a kedves történetet.Igen, az anyukák, a nagyik, a dédik, nem kiadagolva f?ztek, papírból, hanem tapasztalatból, tanulásból, amit láttak és hallottak, és az a kezükben, fejükben volt.Ha nem volt valami jó, akkor tudták, mihez kell nyúlni,mibe kell kanalazni.És az az igazi f?zés, nem tudok én is sokszor csak érzésre f?zni, és igazad van, hogy az ? receptjeiket meg még annyira nehezebb leírni, mert ami a fejükben volt, hát igen,...ha nem lett leírva unoka által, az sajnos, csak anyáról lányára szállt, és nem is mindig az az étel a jó, legyen bármilyen, ami leírva van.Köszi a szép és kedves történetet, és a receptet.Éva-Anyóca

nyamóka

Kedves Éva-Anyóca! Én örülök, hogy tetszett a történetem és a "pogácsám", illetve dédikénk pogácsája. :-) Való igaz amit írtál, sok receptnél vagyok így, hogy le akarom írni, aztán menet közben rájövök, hogy mennyire nem megy, mert mindig csak "érzésre" csinálom. Sok receptet most kezdek én is lejegyezni, hogy a lányomnak mindenképp meg legyen minden, gyakorlatilag a nyáron el is kezdtem egy amolyan "házi szakácskönyvet" összeállítani neki, nagyon tetszik neki, mert persze fénykép is készül mindenr?l. :-) Már ? hozza az ötleteket, hogy mi nincsen még benne. Pont a napokban gondolkodtam el azon is, hogy még mindig van olyan családi süteményünk is, amit én sosem csináltam még meg, pedig rendszeresen esszük, mert mindig csak anyukám készíti el. Én maximum a keze alá dolgozom. :-) Az én gyakorlatom még mindig messze nem ér fel az övéhez, pedig én is napi szinten f?zök-sütök. Gondolom, te is így vagy ezzel, az ember lánya mindig úgy érzi, hogy úgy tökéletes, ahogy az anyukája, nagymamája csinálja! :-) Szép estét kívánok neked: Éva

Sweetie Pie

még egy hagyományos! szééééép!:) ennek a neve nálunk krumplifuta. hogy miért és honnan ez, meg mit jelent - nem tudom. pénteki/szombati ebéd általában (attól függ melyik épp a húsmentes:)) leves mellé, második fogás. esszük simán, kristálycukorba nyomva, újabban kakaós cukorba (nem nesquick!) nyomkodva is :) na, asszem le is adom a rendelést... :P

nyamóka

Kedves sz.Ildikó, köszönöm a tetszésnyilvánítást! :)) Tetszik a "krumplifuta" név! :) Üdv: Éva

Sweetie Pie

ja! elfelejtettem valamit :D nálunk nem tapiskolással készül, hanem kinyújtva, és késsel négyzetekre/rombuszokra vágva. így nem olyan autentikus, de kényelmesebb :)

nyamóka

A rombuszolás nem rossz ötlet, ha kevés az ember ideje, miért is ne!? Biztos ugyanolyan finom úgy is! :D

bibka74

Kedves nyamóka! Azért volt finom a legegyszer?bb étel is,mert hatalmas szeretettel készítette nagymamád. Igen,?k tudtak ám igazán f?zni a semmib?l is.Én tuti,hogy elfogom készíteni! Üdvözlettel:bibka74

nyamóka

Kedves Bibka74! Tényleg ez az alfája és omegája mindennek, ahogy írtad, a szeretet, így született anno a kevésb?l is olyan sok és jó dolog. :) Nagyon örülök, hogy elkészíted, remélem, hogy neked is ízleni fog!:) Üdvözlettel: Éva

Éva-Anyóca

Nyamóka!Olvastad, hogy valaki több mint 800 receptet, lecuppantott a mieink közül, és a saját bloggján adta el?, "mások által készített"címmel, de mind-mind NO-SALTY-s azaz a mienk!!!!!!!Nézd meg a far-hát levesemet, ott hívta fel a figyelmemet strawberry!!!Már többen hozzászóltak!!Éva-Anyóca Lehet hogy a tieid is ott vannak???

nyamóka

Kedves Éva-Anyóca! Közben már én is megtaláltam az én receptjeimet is azon az oldalon, elszomorító, hogy milyen emberek vannak. :(( És közben már én is kommenteltem az oldaladon, köszönöm, hogy szóltál! Éva

Éva-Anyóca

Kedves nyamóka!Igazán nincs mit.Bár ne kellett volna.De tisztességes dolog, ha tud róla mindenki, f?leg az, akié ott csücsül, és más blogján adja el magát, mint elkészített étel.Hátha léphetünk ellene?!Igen, olvastalak az oldalamon.Szélmalomharc, de miért velünk csinálja?Meg ha egy-két recept, de 800 , az mindenkié????Hogy van b?r a képén???Na várjuk ki a végét, hátha lépni tudnak ellene Petráék.Szia:Éva-Anyóca

zsuzso100

Nagyon régen ettem ilyet, mindig a könyvformájút csinálom, ide is feltettem: http://nosalty.hu/krumplis_pogacsa_5._-_hajtogatott_recept_10742 Érdekes, az alapja ugyanaz és mégis mennyire más tud lenni így kisütve, mint a lájtosabb hajtogatott formában.

nyamóka

Kedves zsuzso100! Eddig elkerülte a figyelmemet a recepted, de nagyon jó, hogy felhívtad rá a figyelmemet, mert ilyen formában eddig nem ismertem! Biztosan ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki! :-) Üdv: Éva

Samy

Csak most vettem észre! Hmm, most meg tudnék enni bel?le majd egy tucatot! :) Nekem is ez a "bánatom", amit a Nagymamám f?zött, bármit is, az mindig olyan finom, olyan más volt. Esküszöm, még a rizse is 100x jobb volt. Hiába, tudtak valamit ;) no meg persze más világ volt, volt még háztáji...igazi. Köszi a receptet! :) Üdv, Samy

nyamóka

Kedves Samy! Igazán nincs mit, én örülök, ha tetszik, és elkészíted! :) Igen, a nagyik, dédik tényleg tudtak valamit, és tökéletesen igazad van, más világ volt, jó min?ség? alapanyagok, nevezetesen saját baromfi, disznóvágások, saját bef?ttek, savanyú, saját sajtok, túró, saját zöldség, gyümölcs. Úgy felgyorsult a világ, hogy ez sajnos tényleg a múlté lett, de azért igyekszünk! :-) Hátha mi is tudunk majd jókat sütni-f?zni az unokáinknak! :D Üdv.: Éva

Törölt felhasználó

hello,...nalunk egyszeruen "krumplis langosnak" hivtak...koszi a receptet...imadtam gyerekkoromban,....azota sem ettem....de holnap megcsinalom!!!

nyamóka

Szia hexta0088! Örülök neki, hogy rátaláltál egy régi szeretett receptre, szerintem most is ízleni fog, nálunk is kedvenc volt mindig. :-) Jó étvégyat hozzá! :-) Üdvözöl: Éva

Vadmalac

Szia! Apukám csinált ilyet. ? elment rég: azóta keresem ezt az ízt, ezt a receptet. Hálásan köszönöm, hogy megosztottad! Andrea

nyamóka

Kedves Andrea! Nagyon szívesen tettem, és nagyon örülök, hogy örömet szereztem vele! Én köszönöm a kedvességed. :-) Szép napot neked: Éva

dezantropomorf

Egyik nap nagyon megkívántam, kicsit kétségbe voltam esve, hogy se deszkám, se sodrófám, hogyan fogom kinyújtani, aztán mivel szaggatom ki - nálunk mindig így készül gulyásleves mellé, másnapra ha marad, a kedvenc reggelim. ÉS itt a recept, tapsikolva :] Csak egy bajom volt, hogy a megszokotthoz képest túl kemény lett, felhívtam Anyát, kiderült hogy ? szokott bele tejfölt is rakni, úgy az igazi :]

nyamóka

Kedves "dezantropomorf"! Én is így vagyok vele, direkt jó, hogy nem kell hozzá el?szedni a deszkát, egyebeket, csak gyorsan összelapogatom, és kész. :-) A keménysége egyébként a lisztt?l is függ, azért is írtam körülbelül mennyiséget a liszthez, s?t, a burgonya fajtájától is, van, amelyik több lisztet vesz fel, van amelyik kevesebbet. Mindenesetre a tejföl biztosan nem rontotta el, jó ötlet. :-) Örülök, hogy tudtad hasznosítani nagyikám ötletét! :-))) Szép délutánt: Éva

fokhagymagerezd

Ma ezt készítem kísér?nek a krumplileves mellé. Igaz, hogy krumpli krumplival, de az újkrumpliból soha nem lehet eleget enni:) Köszönöm a receptet!

nyamóka

Kedves fokhagymagerezd! Örülök, hogy kipróbáltad a receptem, remélem, nem okozott csalódást! Mi is nagy krumplimániások vagyunk, szerintem sem lehet megunni semmilyen formában! :-) Üdvözöl: Éva

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ezért válogasd meg, hogy kivel eszel a munkahelyeden

Ha te is együtt szoktál ebédelni a kollégákkal békeidőben, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint nagyon befolyásolja az étkezési szokásainkat az, ahogyan a többiek esznek, így ha egészségesen akarsz élni, egy gyorskajafüggő társaság nagyon meg tudja nehezíteni az életedet.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek