Szarvaspörkölt bográcsban recept

Szarvaspörkölt bográcsban
Szarvaspörkölt bográcsban
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kapott a család ajándékba jó három kiló szarvashúst, ami azért ugye elég becses dolog, tekintve, hogy nem mindennap adódik alkalom ilyen nemes húst enni. Tanakodtunk, mi készüljön bele, majd konszenzusosan a kerti bográcsozás mellett döntöttünk. Az eredmény fantasztikus volt, még azt sem bántuk, hogy az ebéd délután öt órára tolódott, az első idei szabadban főzés mindig maradandó emlék. A recepten ugyan kissé módosítottunk, az eredeti gabojsza oldaláról származik.

hozzávalók / 8 adag

  • 3 kg szarvashús
  • 20 dkg házi zsír
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • fél dl házi paprikakrém
  • 2 babérlevél
  • 1 ek majoranna
  • 2 ek házi pirospaprika
  • 4 szem borókabogyó
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors

ajánlat

A megmaradt vörösbort akár főzés közben is elkortyolgathatjuk!

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: bográcsos
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bográcsos szarvaspörkölt, vadpörkölt, pörkölt szarvasból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsünk elő mindent. A hús tisztítsuk, mossuk meg. Úgy készüljünk, hogy a vadhús másképp viselkedik, mint a megszokott csirke- és sertéshúsok, nem ereszt csak minimális vizet, így a hús nem fog összeesni. A hagymát vágjuk apró kockákra, aprítsuk a fokhagymát. 
  2. Mehet a bográcsba a vöröshagyma, sózzuk meg, így levet ereszt, és jobban pirul. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával, majd vissza, kevés ideig pirítjuk. Jöhet rá a hús, éppen annyi vízzel, amennyi ellepi. 
  3. Mikor felforr a pörkölt, mehet bele a paradicsom és paprika, csumájuktól megszabadítva. Akit zavar, a főzés végén kiveheti őket. Borókabogyó, babérlevél, majoranna, fokhagyma, só. 
  4. Közepes lánggal főzzük a pörköltet, éppen hogy rotyogjon, miután elkezd besűrűsödni, pótolhatjuk az elpárolgott vizet. 
  5. Három óra egészen biztosan kell neki, ha már majdnem teljesen puha, rálocsoljuk a vörösbort, és a rászórjuk frissen őrölt borsot, ha kell, a színe miatt további pirospaprikát adunk hozzá. 
  6. A főzés során sokszor kevergessük a pörköltet, ne hagyjuk felügyelet nélkül. A végén mehet bele némi chilipaprika is (opcionális). Naná, hogy friss, ropogós házi kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 109
össznézettség: 108 288
elküldve: 32
receptkönyvben: 261
elkészítve: 24/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz k, 2014-06-17 07:24

Kedves Kitti!
Nagyon jó a recepted, bár a bor mennyiségét keveslem . Amikor bográcsozom (függetlenül a készülő ételtől) magam mellé veszek egy üveg száraz vörösbort. A nagy melegre való tekintettel, folyamatosan kóstolgatjuk a kuktákkal együtt, hogy véletlenül nem pimpósodott -e meg. Húsos ételek főzésekor azért arra nagyon vigyázunk, hogy a főzés befejező fázisában legalább egy -két deci a bográcsba is jusson. További sok jó receptet kívánok:
Zoli