Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töpörtyűs pogácsa Tündér konyhájából

Töpörtyűs pogácsa Tündér konyhájából
Töpörtyűs pogácsa Tündér konyhájából
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A töpörtyűs pogácsáról dédnagymamám jut eszembe. Sokszor, sokféle pogácsát sütött. Nagy mestere volt a kelt tésztáknak. Sajnos nem maradtak tőle receptek, de a töpörtyűs pogácsát sikerült olyanra kikísérleteznem, amilyenre Ő sütötte. Kívül ropogósra, belül puhára, a tetején szétváló tésztakockákkal, amelyeket imádok egyenként letörölgetve majszolni:) A töpörtyűs pogácsa készítésének szezonja főleg a disznóvágási, illetve az azt követő időszakra tehető, de természetesen máskor is süthető. A töpörtyű ledarálva, vagy apróra vágva kerül a tésztába. Egyszerűbb változata, amikor a darált töpörtyűt a tésztához keverjük. A kicsit bonyolultabb, hajtogatott töpörtyűs pogácsát az alábbiak szerint készíthetjük. A recept először a Pécsi Borozó 2011 évi tavaszi számában jelent meg.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot a langyos tejhez adjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, egy tojással, a zsírral, a tejföllel, a fehérborral, a felfutott élesztővel és a sóval jól összedolgozzuk, ha szükséges adjunk hozzá 1-1,5 dl vizet. A rétestésztához hasonló állagú tésztát kapunk, amelyet 20 percig pihentetünk.
  3. Amíg a tészta pihen, ledaráljuk a töpörtyűt. (Késes aprítót is használhatunk.)
  4. Ezt követően a tésztát 40 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, vékonyan rákenjük a darált töpörtyűt. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre majd félbe hajtjuk. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.
  5. Majd ismét nyújtófával lelapítjuk, három rétegűre hajtjuk és langyos helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
  6. Ezt követően ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük. Vigyázzunk, nehogy az oldalára folyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését.
  7. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 259 394
elküldve: 53
receptkönyvben: 823
elkészítve: 49/65
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

töpörtyűs pogácsa, tepertős pogi, hajtogatott tepertős pogácsa

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timike85
Timike85 / Timike85 Thu, 2016-09-29 22:13

Én is megcsináltam és nagyon finom lett. Szép magas, leveles, tökéletes! Olyan "kell még" íze van

szteri
szteri / szteri Fri, 2013-05-17 07:02

Kedves Tünder!
Örök halam ezert az isteni töpörtyüs pogacsa receptert! Gyönyörü, leveles lett, es nagyon-nagyon finom. Zsir nem volt itthon, igy vajat fogtam a tesztajaba. Köszi! Szteri

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2013-03-09 14:23

A hajtogatást el tudnád magyarázni szájbarágósabban is, mert én még mindig nem értem, hogy honnan hova kell hajtani, úgyhogy inkább úgy csináltam, ahogy a leveles tésztát szokták, behajtottam a két szélét középre, aztán kinyújtottam. Valamiért sosem sikerül úgy, ahogy a videokon mutatják, és kilyukad a tészta :S

Még annyit hozzátennék, hogy szaggatás után is érdemes várni egy fél órát.

Myrna53
Myrna53 Fri, 2013-01-04 23:07

Kedves Tündér!
A pogit úgy készítettem, ahogy leírtad, mégsem lett olyan szép magas! Arra gondoltam, talán nem volt elég forró a sütő? Alsó-felső sütés, tepsi a középső sorban. Vagy tehettem volna kicsit több élesztőt? Mi a véleményed?
Gyakorlott sütő vagyok, de a hajtogatott tészták világát nem ismerem. Úgy látom, nem könnyű feladat. Elszomorít, hogy nem sikerült.
Üdvözlettel:
Myrna

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2013-02-07 19:30

Nekem sem lett valami hatalmas. :S Szerintem az a gond, hogy nem hagytam kelni még a tepsin miután kiszaggattam. Egyébként így is látszanak a levelek benne, de egy kicsit tömörebb az állaga, mint amilyen nagyanyámé lenni szokott. Azért így is roppant gyorsan elfogyott, kb egy kg-t csináltam tegnap, ma már alig van belőle. Én tettem bele olyan extrákat, hogy oregano, szerecsendió, sajt, stb... Azt hiszem ezek közül csak a szerecsendió, amit valamennyire érezni. Meg én nem futtattam fel az élesztőt, sosem szoktam, értelmetlen dolognak tartom.

nada3625
Nagyné Németh Adrien / nada3625 Sat, 2012-02-18 11:55

megcsináltam... isteni.... a világ legjobb töpörtyűs pogi receptje, és megéri az összes hajtogatást, meg várakozást :) köszönet a receptért :)

1331
finomliszt 60 dkg
tepertő 30 dkg
sertészsír 6 dkg
friss élesztő 2 dkg
tejföl 2 ek
fehérbor 2 ek
tej 1 dl
1 ek
cukor 1 tk
tojás 2 db