Libaháj

Libaháj

Leírás

A liba barna húsú, magas zsírtartalmú szárnyas. A vadliba költöző madár, de igen régen háziasították, már az ókori görgök, rómaiak, egyiptomiak is fogyasztották a húsát. Létezik fehér és szürke tollú fajtája, ez utóbbi akár a 12 kg-os súlyt is elérheti, míg a fehér tollú libák kb. 5-6 kg-osak. Bizonyos libafajtákat kifejezetten a tollukért, másokat hízott májukért vagy sütnivaló húsukért tartanak. A libaháj a hízott liba feldolgozásakor a mellről, a combokról és a hasüregi részről leválasztott kissé húsos zsírszövet. A libahájból általában libateperőt sütnek, ami kenyérrel nagyon finom csemege. A töpörtyű után maradt, leszűrt libazsírban lehet libamájat sütni és eltenni, konfitálni. Libahájból ízletes hájas tészták is süthetők, ilyenkor a hájat általában „elkaparják” késsel, ettől egységes krémállagú anyag keletkezik. A libahájat általában bőrével együtt lehet kapni piacokon, szárnyashús-boltokban

Mikor vegyem

Novembertől februárig beszerezhető.

hogyan tároljam

Hűtőben, hosszabb ideig mélyhűtőben.

100g Libaháj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

100095.4 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0.2 g

gramm libaháj?

Top ásványi anyagok

Szelén

0.2 µg

Top vitaminok

E vitamin

2.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

27.7 g

egyszeresen telített zsírsav

56.7 g

többszörösen telített zsírsav

11 g

koleszterin

100 g

ásványi anyagok

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

víz

0.2 g

vitaminok

E vitamin

2.7 mg

8 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek