Ne felejtkezz meg 5 legjobb téli barátodról!

Télen hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a mirelit meg a készkaja marad szegény testünknek, mondván, alig van ilyenkor szezonális friss zöldség. Ez kérem tévedés.

Tény, hogy gyatrább a felhozatal, és természetesen ilyenkor vágyunk legjobban egy harsogóan piros bazsalikomillatú paradicsomból és friss paprikából készült tál lecsóra, de ilyen az emberi természet. Ha azonban odafigyelünk arra, hogy az éppen aktuális, szezonális friss hozzávalókból válogassunk, magunkkal is jót teszünk, pénztárcánkkal is, és tényleg finom fogásokat dobhatunk össze - olcsón. Jöjjenek ők, receptajánlóval.

Hónapos retek

Gyönyörű rózsaszín színe miatt én mindig csíptem, és finom is szendvics mellé. Picit csíp, különlegessége, hogy mindig nyersen fogyasztjuk. Energiatartalma igen alacsony, kálium-, C-vitamin- és folsavtartalma viszont eléggé jelentős. Talán az emésztést és epeműködést serkentő hatása a legismertebb, számos emésztési problémát orvosolhatunk, ha nyersen és kúraszerűen fogyasztjuk.

Fejeskáposzta

Igen jellegzetes téli zöldség nálunk, pedig szinte egész évben kapható. Iszonyú magas a C-vitamintartalma, de kálium is bőven van benne. Híres arról, hogy kalóriatartalma elenyésző. (Lásd: káposztalé-kúrák). Helyreállítja a bélflórát, segíti az emésztést, enyhe hashajtó hatású.Tudom-tudom, a legjobb benne, hogy belőle készül a töltött káposzta, de ha jót akarunk, nem csak így, hanem magában is fogyasztjuk!

Cékla

Ha tél, akkor nekem a cékla az első gondolatom zöldségszinten. Imádom savanyúságként, kis tormával, de nem érdemes itt megállni. Vitaminokban és ásványianyagokban gazdag, sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, ezen kívül sok még benne a foszfor, a vas, a nátrium, a sejtvédő hatású antioxidáns és az A-, B- és C-vitamin is. A népi gyógyászat szerint kiváló vérképző.

Kelbimbó

Sokunk ellensége, a gyerekek gyűlölt zöld kis szerzete, melyet legtöbbször beléjük diktál az óvónéni, vagy esetleg anyu. Pedig mennyire jó dolog! Kis vajon, sok fokhagymával megpárolni-pirítani, rá meg sajtot olvasztani, hmm. Érdemes újrafelfedezni, és így lezárni a kiskori kelbimbó-traumákat. Tartalmaz béta-karotint,A-, B1-, B2- és C-vitamint. Utóbbinak egy részét mélyhűtve is megőrzi.

Sütőtök

Ő már a felkapottabb téli zöldségek tagja, mostanság nincs olyan étterem, ahol ne lehetne márciusig sütőtökkrémlevest kapni. És joggal. Egészséges, szép narancssárga, finom. Tény, hogy nem a gyerekek kedvence, valamiért inkább felnőttkorban érzünk rá. Süssük néha magában, sütőben is. Vas, béta-karotin, B1-, B2-, B6-vitaminok és folsav – ez mind benne van, sőt, kalóriatartalma is alacsony. Egészségmegőrző, gyógyító hatással bír, gyulladáscsökkentő.

(via: health)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek