Ne tárold így a sajtot, mert gyorsabban megromlik

Ha már a költséges sajt megvételére szánjuk magunkat, általában nagyobb mennyiséget veszünk belőle (főleg, ha akciós). Ezt azonban tovább is kell tárolni, amihez nem árt egy-két jó tanács: ezeket szolgáltatja a mai Napi Tipp!

A sajttárolás azért kiemelten fontos, mert az ízes tejtermékek igen kényesen reagálnak a legtöbb környezeti hatásra. A nedvesség, a hőmérséklet, a szabad levegő mind-mind bántják őket, ami végső soron nekünk is igen rossz, mert a sajt minősége romlik a folyamatok során. Vegyük most sorra a sajttárolás legfontosabb lépéseit, hogy ne legyen romlás a vége.

"Ne tedd alufóliába, mert kellemetlen íze lehet tőle"

Az egész sajtok

A legtöbbször tömbként vesszük a sajtokat, nagy szerencsénkre, ugyanis ezek tárolása a legegyszerűbb. Azonban itt is elbukhatunk, ha nem figyelünk bizonyos dolgokra.

Így ne tároljuk a tömbsajtot:

  • ne hagyd benne a bolti fóliában, mert nem zár rendesen
  • ne tedd alufóliába, mert kellemetlen íze lehet tőle
  • ne hagyd, hogy szabadon maradjon egy-egy része, mert elszíneződik, és mellékíze lesz
  • ha dobozba teszed, tegyél alá sütőpapírt, különben benedvesedik
  • ha túl nedves lenne a doboz, cseréld ki egy új, száraz tárolóra

A szeletelt sajtok

Az előre szeletelt sajt bizony sokak kényelmi választása. Ez a kényelem azonban felelősséggel is jár: biztosítanunk kell a megfelelő tárolási körülményeket.

Éppen ezért, kerüljük az alábbi dolgokat:

  • ne hagyjuk az eredeti csomagolásban, mert az átereszti a levegőt
  • a levegőn a szeletek széle felkunkorodik, kiszárad és elszíneződik
  • dobozban sem fogják magukat jól érezni, teljesen légmentes hely kell nekik
  • szorosan csavarjuk a szeleteket frissentartó fóliába, úgy tegyük a hűtőbe

Az előre reszelt sajtok

Ugyan vehetünk előre reszelt sajtot a boltban, ha tehetjük, inkább kerüljük, mert tele van szórva állagjavítókkal. Ennek következtében elég nehezen romlik a minősége, azonban nem lesz olyan finom. Akkor is fogadjuk meg az alábbi tippeket, ha maradék, otthon reszelt sajtot szeretnénk tárolni.

  • gondoskodjunk a légmentes tárolásról: a bolti csomagolások általában képesek erre, nyomjuk ki a zacskóból az összes levegőt, majd zárjuk le a zárócsíkot
  • az otthoni reszelt sajtot tegyük légmentesen zárható fagyasztózacskóba, és nyomjuk ki a levegőt a lezárás előtt
  • a reszelt sajt valószínűleg össze fog ragadni, ezt otthoni módszerekkel nem nagyon lehet elkerülni, ezért kénytelenek leszünk így felhasználni a maradékot

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tárolási praktikák itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezek az otthoni praktikák segítenek napégés ellen

Hiába a naptej és az óvatosság, a nyári napsugarak időnként túljárhatnak az eszünkön – a napégés pedig nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Szerencsére van néhány egyszerű, otthon is bevethető trükk, amivel gyorsan enyhítheted a tüneteket – ráadásul nem is kerülnek sokba.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))