4 jel, hogy ideje lecserélni a műanyag ételhordót

A műanyag ételhordó nagy segítség a konyhában (és a konyhán kívül is), azonban be kell látnunk, hogy sajnos egyik sem tart örökké. Vannak bizonyos jelek, amelyek elárulják, hogy a dobozoknak már a kukában a helyük.

Műanyag ételhordót valószínűleg a háztartások nagy része használ, hiszen annak ellenére, hogy nem a legkörnyezetkímélőbb opció, mégis sokáig használható és olcsó megoldást jelent a tárolásra és szállításra. Persze nem lehet örökké használni a műanyag ételhordót: egy idő után ki kell dobni őket, jöjjenek az erre utaló, legszembetűnőbb jelek!

4 jel, hogy ideje lecserélni a műanyag ételhordót

Több mint 10 éves

Nemcsak azért lehet kukába való a régi doboz, mert már elhasználódott, hanem azért is, mert a régebben gyártott darabok még tartalmazhattak olyan vegyszereket és kémiai anyagokat, amelyek károsak az egészségre.

Például a BPA (biszfenol-A) csak nemrég került fel a tiltólistára: a régen gyártott dobozokban még simán jelen lehet.

A fedő törött

Nyilván egyértelmű, hogy a tető is ugyanolyan fontos része az ételhordónak, mint a doboz maga. Ugyanis, ha nem zár rendesen, szivárog vagy deformálódott, akkor sok problémánk lehet a dobozzal a későbbiekben.

A tető nélküli dobozokat azonban nem kell kérdés nélkül kidobni: ezeknek még lehet haszna, ha nem is elviteles, de otthoni környezetben. Ezeket lefedhetjük fóliával, de tárolhatunk benne olyan dolgokat is, amelyeknek nincs szüksége lefedésre.

Foltos vagy büdös

Elkerülhetetlen (főleg hosszas igénybevétel után), hogy a doboz elszíneződjön vagy szagot vegyen fel, azonban ezek nagy része egy alapos mosással eltávolítható. Legalábbis jó esetben. Sajnos a műanyag képes felvenni erős szagokat, és a nehéz zsírfoltokat sem engedi egykönnyen.

Ez pedig a későbbiekben folyamatos problémát okoz majd: a dobozban tárolt, friss ételek is átveszik majd a furcsa szagot, így nem lesznek olyan kívánatosak.

Furcsa a textúrája

A megolvadt, megrepedt vagy durván összekarcolt műanyag doboz nemcsak esztétikailag, hanem egészségügyileg is veszélyes. Hiszen egy ilyen módon sérült tárolóból könnyebben kerülhetnek mikroműanyag-részecskék az ételbe. Ez pedig hosszú távon egészségkárosodáshoz vezet.

Forrásunk volt.


Okos házi praktikák minden helyzetre:

Címlapról ajánljuk

Negatívkalóriás ételek, amelyek bármilyen diétába beilleszthetők

Bőven van még időnk nyárig, amikor újra fürdőruhába kell bújnunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kezdhetünk el már most azon gondolkodni, hogy hogyan lendüljünk formába erre az időszakra. Ha ez a célunk, akkor érdemes a tervezgetést az étrendünkkel kezdeni, például néhány okosan megválasztott élelmiszert beépítve a mindennapjainkba.

Nosalty

További cikkek

A legkrémesebb krumplipüréhez nem kell megfőzni a burgonyát

Sosem gondoltuk volna, hogy a legkrémesebb püréhez nem is kell megfőzni a krumplit. Ám, a minap egy olyan érdekes burgonyafőzési technikáról olvastunk, ami annyira magától értetődő, hogy nem is értjük eddig miért nem használtuk. Mai Napi Tippünkből kiderül az igazság!