Tényleg a hűtőben kéne tárolnunk a rizst a kamra helyett?

Valószínűleg te is a kamrában vagy a konyhaszekrényben tárolod a rizst, azonban van egy hely, amivel meghosszabbíthatod az élettartalmát. Főleg, ha barna- vagy rizottórizsről van szó!

A food52 újságírója nemrégiben úgy döntött, hogy elalvás előtt inkább olvasni kezd, ahelyett, hogy a Netflixet bújná. Természetesen gasztronómiával kapcsolatos olvasmányt választott, ami nagyobb rémálmot okozott neki, mint a You című sorozat bármely jelenete. Olyan mondatra bukkant ugyanis Ruth Reichl séf gasztrokönyvében, melyre nem számított:

Ha bármilyen mennyiségű Arborio (rövid szemű) vagy Carnaroli (rizottó) rizst vásárolsz, tartsd a hűtőben. Ellenkező esetben gyorsabban megromlik, mint gondolnád

– tanácsolja Reichl.

Az Arborio (rövid szemű rizs), a Carnaroli (rizottórizs) és a barnarizs helye a hűtőben van!

Természetesen a népszerű gasztrooldal újságírója utánajárt a kérdésnek: tényleg a hűtőben kell tárolni a rizst? Szerencsére segítségére volt az USA Rice szövetsége, mely kimondja: a nyers rizst hűvös, száraz helyen, egy olyan szorosan zárt edényben kell tárolni, ami távol tartja a port, a nedvességet és más szennyeződéseket. Az újságíró azt is megtudta, hogy a fehér rizs szinte bármeddig eláll a kamrában, azonban a barnarizsről ez már egyáltalán nem mondható el.

A szakértők azt mondják a barnarizsről, hogy a korparétegben található olaj miatt ez a rizs körülbelül hat hónapig tartható csak el. Szerencsére azonban meghosszítható az élettartalma, ha a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba rakjuk.  

Tehát a fehér rizs továbbra is maradhat a kamrában vagy a konyhapolcon, azonban a barnarizs és a rizottórizs törzshelyét áttehetjük a hűtőszekrénybe.


Még több hasznos tipp a konyhában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...