Ez a különbség valójában a fehér és a barna rizs között

Tényleg egészségesebb a barna rizs, mint a fehér, vagy ugyanaz a helyzet, mint a cukornál, hogy egyik sem jobb a másiknál? Most kiderül!

A rizs az egyik legkedveltebb köretünk, és a legtöbben a fehérért rajongunk igazán. A barna változatáért már sokkal kevesebben, hiszen íze kicsit karakteresebb, viszont az a hír járja, hogy jóval egészségesebb, és még a fogyókúrázok is beilleszthetik az étrendjükbe. Azonban sokan hangoztatták egy időben, hogy ez csak tévhit, és a barna rizs semmivel sem jobb a fehérnél. Nézzük, hogy igaz-e ez az állítás!

Mi a különbség valójában a barna és a fehér rizs között?

A barna rizs teljes értékű, nem finomított, a rizsszem egészét tartalmazza, a csíra és a korpa is megtalálható benne. A pelyvás részt sem távolítják el hántolás után, emiatt nagyobb a tápértéke és a rosttartalma, tele van vitaminokkal, és rengeteg ásványi anyag megtalálható benne.

A fehér rizsnél a magas rosttartalmú részeket eltávolítják, emiatt nagyobb a szénhidráttartalma, mint a barnának. Viszont sokkal gyorsabban elkészíthető, és sokan azt vallják, az íze is jobb.

Ebből a néhány tulajdonságából is jól látszik, hogy a barna rizs bizony sokkal egészségesebb, mint fehér testvére. Ezen kívül azonban érdemes még kiemelni:

  • magas a rosttartalma, gondoskodik a belek megfelelő működéséről
  • segít székrekedés esetén
  • magas szeléntartalmának köszönhetően csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
  • helyreállítja a koleszterinszintet a korpában található zsír révén, így a szív- és az érrendszeri betegségek, de a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is megelőzhető vele
  • gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják

Tehát, ha teheted, inkább válaszd a barna rizst a fehér helyett, és élvezd ki megannyi egészségügyi előnyét!

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek