Ez a különbség valójában a fehér és a barna rizs között

Tényleg egészségesebb a barna rizs, mint a fehér, vagy ugyanaz a helyzet, mint a cukornál, hogy egyik sem jobb a másiknál? Most kiderül!

A rizs az egyik legkedveltebb köretünk, és a legtöbben a fehérért rajongunk igazán. A barna változatáért már sokkal kevesebben, hiszen íze kicsit karakteresebb, viszont az a hír járja, hogy jóval egészségesebb, és még a fogyókúrázok is beilleszthetik az étrendjükbe. Azonban sokan hangoztatták egy időben, hogy ez csak tévhit, és a barna rizs semmivel sem jobb a fehérnél. Nézzük, hogy igaz-e ez az állítás!

Mi a különbség valójában a barna és a fehér rizs között?

A barna rizs teljes értékű, nem finomított, a rizsszem egészét tartalmazza, a csíra és a korpa is megtalálható benne. A pelyvás részt sem távolítják el hántolás után, emiatt nagyobb a tápértéke és a rosttartalma, tele van vitaminokkal, és rengeteg ásványi anyag megtalálható benne.

A fehér rizsnél a magas rosttartalmú részeket eltávolítják, emiatt nagyobb a szénhidráttartalma, mint a barnának. Viszont sokkal gyorsabban elkészíthető, és sokan azt vallják, az íze is jobb.

Ebből a néhány tulajdonságából is jól látszik, hogy a barna rizs bizony sokkal egészségesebb, mint fehér testvére. Ezen kívül azonban érdemes még kiemelni:

  • magas a rosttartalma, gondoskodik a belek megfelelő működéséről
  • segít székrekedés esetén
  • magas szeléntartalmának köszönhetően csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
  • helyreállítja a koleszterinszintet a korpában található zsír révén, így a szív- és az érrendszeri betegségek, de a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is megelőzhető vele
  • gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják

Tehát, ha teheted, inkább válaszd a barna rizst a fehér helyett, és élvezd ki megannyi egészségügyi előnyét!

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...