Ez a különbség valójában a fehér és a barna rizs között

Tényleg egészségesebb a barna rizs, mint a fehér, vagy ugyanaz a helyzet, mint a cukornál, hogy egyik sem jobb a másiknál? Most kiderül!

A rizs az egyik legkedveltebb köretünk, és a legtöbben a fehérért rajongunk igazán. A barna változatáért már sokkal kevesebben, hiszen íze kicsit karakteresebb, viszont az a hír járja, hogy jóval egészségesebb, és még a fogyókúrázok is beilleszthetik az étrendjükbe. Azonban sokan hangoztatták egy időben, hogy ez csak tévhit, és a barna rizs semmivel sem jobb a fehérnél. Nézzük, hogy igaz-e ez az állítás!

Mi a különbség valójában a barna és a fehér rizs között?

A barna rizs teljes értékű, nem finomított, a rizsszem egészét tartalmazza, a csíra és a korpa is megtalálható benne. A pelyvás részt sem távolítják el hántolás után, emiatt nagyobb a tápértéke és a rosttartalma, tele van vitaminokkal, és rengeteg ásványi anyag megtalálható benne.

A fehér rizsnél a magas rosttartalmú részeket eltávolítják, emiatt nagyobb a szénhidráttartalma, mint a barnának. Viszont sokkal gyorsabban elkészíthető, és sokan azt vallják, az íze is jobb.

Ebből a néhány tulajdonságából is jól látszik, hogy a barna rizs bizony sokkal egészségesebb, mint fehér testvére. Ezen kívül azonban érdemes még kiemelni:

  • magas a rosttartalma, gondoskodik a belek megfelelő működéséről
  • segít székrekedés esetén
  • magas szeléntartalmának köszönhetően csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
  • helyreállítja a koleszterinszintet a korpában található zsír révén, így a szív- és az érrendszeri betegségek, de a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is megelőzhető vele
  • gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják

Tehát, ha teheted, inkább válaszd a barna rizst a fehér helyett, és élvezd ki megannyi egészségügyi előnyét!

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...