Mi az a jégzsinór (a furcsa szál a tojásban), és meg lehet-e enni?

A jégzsinór egy részről egy furcsa szó, amit nem sokan ismernek, más részről a nyers tojásfehérje egy (szintén) furcsa része, amitől annál többen tartanak. A mai Napi Tippből ki fog derülni, hogy jogos-e ez a félelem.

Számomra a jégzsinór egy olyan dolog, amiről ugyan tudom, hogy micsoda, ez a tudás mégsem teszi kevésbé furcsává magát a jelenséget. A nyers tojás önmagában sem egy túl vonzó koncepció, valahogy megsütve/megfőzve teljesen átváltozik, átlényegül, és finom lesz. A jégzsinór azonban marad, és a tudata okozhat némi szükségtelen túlgondolkozást, miközben a rántottánkat falatozzuk. Nézzük meg tehát, hogy mi is ez a furcsa dolog a tojásban, és kell-e tőle tartani!

Mi az a jégzsinór (a furcsa szál a tojásban), és meg lehet-e enni?

Mi az a jégzsinór?

Amikor feltörünk egy tojást, nyilván nagyon könnyen meg tudjuk benne különböztetni a két fő részt: a sárgáját és a fehérjét. Azonban a fehérjén belül van egy még kisebb rész, ami szemmel látható. Ez a jégzsinór.

Kissé elválik a fehérjétől, főleg akkor, ha megpróbáljuk felverni vagy szétválasztani a tojást.

Szemmel látható, tényleg olyan, mint egy zsinór, éppen ezért kelthet sokakban kétséget, mert olyan, mint ha lenne valami a nyers tojásban, aminek nem kéne ott lennie. De aggodalomra semmi ok, a jégzsinór teljesen ártalmatlan, teljesen természetes, sőt, szerepe is van.

Tévhitek

Sokan azt hiszi (a tojásba befurakodó furcsa lényeken kívül), hogy a jégzsinór a kikelő csirke köldökzsinórjának kezdetleges formája, esetleg magának az embriónak a kialakulófélben lévő formája. De természetesen egyik sem jó válasz.

A magyarázat

A jégzsinór egész egyszerűen egy anatómiai része a tojásnak: egy fehérjékből álló zsinór, ami helyben tartja a sárgáját. Nélküle a sárga rész elmozdulna, a héjhoz tapadna, vagy megülne a tojás aljában.

A tojás anatómiai ábráján jól látható a jégzsinór / Forrás: Wikipédia

Éppen ezért (mivel egy teljesen természetes dologról van szó), a jégzsinórt nem kell eltávolítani, hanem teljesen nyugodtan meg lehet enni. Az egyetlen eset, amikor ki kell szedni, az, ha valamilyen selymes desszertkrémet (pl. puding, sárgakrém) készítünk, ebben ugyanis zavaró lehet. Ilyenkor egyszerűen kiszűrhetjük egy sűrű szövésű szűrővel.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekességet olvashatsz itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!