Ha eddig azt hitted, hogy túlsütheted a gombát, ezen meg fogsz lepődni

Nem mertél eddig gombát sütni, mert féltél, hogy elrontod? Akkor ez egy jel, hogy nyugodtan kezdd el használni a gombát a konyhádban, ugyanis szinte lehetetlen túlsütni. Napi Tippünkben a titkot is eláruljuk, mi ennek az oka.

Megosztó étel, de a gomba földes, umamis ízével és zsenge, húsos textúrájával nekünk például az egyik kedvenc alapanyagunk. Az egyszerű, szerény gombával ráadásul a kezdő házi szakácsok is könnyedén elboldogulhatnak, mivel szinte lehetetlen túlsütni. Hogy mi ennek az oka? Most eláruljuk!

Gombák, pirítva
Végre kiderült, túlsütheted-e a gombát vagy sem

Túl lehet-e sütni a gombát?

Nem igazán. Akár csiperkével, portobellóval, shiitakével, rókagombával vagy bármilyen más gombafajtával van dolgod, nehéz őket elrontani.

Hosszú ideig párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük a gombákat anélkül, hogy megkeményednének vagy kiszáradnának.

Ha a gombát felhasználás előtt megfelelően tároljuk, a végső állag nem fog nagyon eltérni a kiindulásitól.

Egy étel, amit nem lehet túlsütni?

Túl jónak hangzik, hogy igaz legyen. Az America's Test Kitchen ezért bebizonyította a gomba ezen csodás tulajdonságát: a roppant tudományos vizsgálathoz egy darab marhahúst, egy darab cukkinit és egy szelet gombát 45 percig pároltak egy dutch ovenben (az öntöttvas edényről itt írtunk bővebben). A cukkini pépessé puhult, míg a marhahús kemény, száraz és szürke tömbbé változott. Ezzel szemben a gomba megőrizte tökéletesen puha állagát.

Ez a gombák egyedi szerkezetének köszönhető – derült ki a magyarázatból. A gombák sejtfalát kitin alkotja, egy poliszacharid, amely ellenáll a nagy hőhatásnak. (Ez a vegyület a rovarok és rákfélék külső csontvázában is megtalálható.)

A gomba kitintartalma miatt hosszú ideig lehet főzni anélkül, hogy olyan drámai változások állnának be az állagában, mint más alapanyagok esetében.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai technikák, amik kihúznak a csávából:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...