Megosztó étel, de a gomba földes, umamis ízével és zsenge, húsos textúrájával nekünk például az egyik kedvenc alapanyagunk. Az egyszerű, szerény gombával ráadásul a kezdő házi szakácsok is könnyedén elboldogulhatnak, mivel szinte lehetetlen túlsütni. Hogy mi ennek az oka? Most eláruljuk!

Túl lehet-e sütni a gombát?
Nem igazán. Akár csiperkével, portobellóval, shiitakével, rókagombával vagy bármilyen más gombafajtával van dolgod, nehéz őket elrontani.
Hosszú ideig párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük a gombákat anélkül, hogy megkeményednének vagy kiszáradnának.
Ha a gombát felhasználás előtt megfelelően tároljuk, a végső állag nem fog nagyon eltérni a kiindulásitól.
Egy étel, amit nem lehet túlsütni?
Túl jónak hangzik, hogy igaz legyen. Az America's Test Kitchen ezért bebizonyította a gomba ezen csodás tulajdonságát: a roppant tudományos vizsgálathoz egy darab marhahúst, egy darab cukkinit és egy szelet gombát 45 percig pároltak egy dutch ovenben (az öntöttvas edényről itt írtunk bővebben). A cukkini pépessé puhult, míg a marhahús kemény, száraz és szürke tömbbé változott. Ezzel szemben a gomba megőrizte tökéletesen puha állagát.
Ez a gombák egyedi szerkezetének köszönhető – derült ki a magyarázatból. A gombák sejtfalát kitin alkotja, egy poliszacharid, amely ellenáll a nagy hőhatásnak. (Ez a vegyület a rovarok és rákfélék külső csontvázában is megtalálható.)
A gomba kitintartalma miatt hosszú ideig lehet főzni anélkül, hogy olyan drámai változások állnának be az állagában, mint más alapanyagok esetében.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Konyhai technikák, amik kihúznak a csávából: