Süss tökéletes galette-et bármilyen gyümölcsből/zöldségből

A galette talán a legegyszerűbb sütemények egyike, mégis ritkán készítjük. Legyen most vége ennek a hanyagolásnak, nézzük meg a Napi Tipp keretében az édes-sós sütemény elkészítésének furfangjait!

Talán hallottunk már róla korábban, esetleg kóstoltuk is, neadjisten odáig is eljutottunk lélekben, hogy nekiálljunk első galette-ünk elkészítésének. De hogyan kezdjünk neki? Nos, ez a pofonegyszerű sütemény nem fogja megnehezíteni a dolgunkat, ugyanis mindössze egy szimpla vajas tésztából és bármilyen zöldséges/gyümölcsös töltelékből áll. De mégis mi teszi a finom galette-et, egyszerűen utánozhatatlanná? Az alábbi listából kiderül!

Süss tökéletes galette-et bármilyen gyümölcsből/zöldségből

Omlós tészta

A galette-ek tésztája általában lisztből, vajból és jéghideg vízből készül. Mind a sós, mind az édes verziókba kerül egy csipet só, az utóbbiakba pedig egy kevés cukor is mehet (bár ez elhagyható).

A tészta készítésénél kiemelten fontos, hogy jéghideg alapanyagokkal és gyors mozdulatokkal dolgozzunk.

Semmiképp ne gyúrjuk a tésztát, mert akkor elolvad a vaj, a glutén a nedvességtől „aktiválódik” és megerősödik, ami pedig rágós, kemény állaghoz vezet. A galette lételeme ezzel szemben az omlósság.

Pihenjünk, pihentessünk

Szintén az állag miatt fontos a tészta pihentetése – ezen kívül persze a kinyújtást és formázást is megkönnyíti. Tegyük a kész tésztagombócot a hűtőbe (fóliában vagy egy tállal letakarva) legalább 30 perc erejéig.

Vékonyra szelve

A galette tölteléke bármilyen nyers zöldség vagy gyümölcs lehet. Ezeket azonban mindig vágjuk vékony szeletekre, hogy gyorsan megpárolódjanak. Mivel a sütemény nagyjából 20-30 percet tölt csak el a sütőben, tegyünk a tésztára olyan alapanyagokat, amelyek ennyi idő alatt átpuhulnak.

Szerény ízesítés

A gyümölcsökhöz elég, ha némi cukrot (2-3 evőkanál), vaníliás cukrot, citromhéjat és –levet adunk: hagyjuk a gyümölcsök aromáját érvényesülni. A zöldségek kapjanak egy alapos fűszerezést, esetleg némi ecetet, és kevés olívaolajat is.

Figyelmes hajtogatás

Mivel a galette forma nélkül, egyszerűen egy tepsin készül, oda kell figyelnünk a hajtogatására. Halmozzuk a töltelékünket a kinyújtott tészta közepére (egy tál segítségével halvány kört is rajzolhatunk, ezzel kijelölve a „rakodási területet”), majd a szabadon maradt részeket sugarasan vágjuk be, és hajtsuk a zöldségekre/gyümölcsökre.

Persze maradjon szabadon a pite közepe, hogy a tölteléket is érje a sütő hője. Ha jól végeztük a dolgunkat, kerek, formás kis pitét kapunk, ami nem esik majd szét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is lesd el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek