Galette-kisokos: mi ez, és milyen fajtái léteznek?

Tészta plusz (főként) gyümölcs: a képlet egyszerű, a végeredmény azonban sokféle lehet. A mai napi tippünkben megnéztük, mi a különbség a pite, a galette és a tart között, és kiderül, miért a galette az egyik legegyszerűbb finomság, amit elkészíthetsz.

Könnyebb elkészíteni, mint a pitét, mégis legalább ugyanolyan finom, ráadásul sokoldalú is, hiszen az édestől a sósig szinte bármilyen töltelékkel elkészíthető. A galette az utóbbi években vált nálunk is népszerűvé, nem véletlenül. Mutatjuk, mit kell tudnod erről a francia fogásról!

Galette kisokos: mi is ez pontosan, és milyen fajtái léteznek?

Galette 101

A galette különféle francia süteményeket foglal magába, beleértve a ropogós, kerek süteményeket, a szabadon formázott pitéket, a hajdinapalacsintát és Kanada francia részén a nagy, puha süteményeket. Az világ többi részén a galette-ről leggyakrabban egy szabadon formázott pitére asszociálnak, amelyet általában szezonális gyümölcsökkel, például bogyós gyümölcsökkel vagy csonthéjas gyümölcsökkel töltenek, bár lehet sós is, sőt, reggelire például egy spenóttal-sajttal töltött galettát igazi csemege lehet.

A Merriam-Webster szótár szerint a galette elnevezés az ófrancia galete és a normann nyelvjárás gale szavára vezethető vissza, ami "lapos süteményt" jelent.

Mi a különbség a pite, a galette és a tart között?

Míg a pitéket egy ferde piteformában sütik, aminek gyakran a tetején is tészta van, a galette-ek szabad kézzel formázzák, és közvetlenül a tepsin sütik őket. A galette szélét a középre halmozott töltelék fölé hajtják, és egy széles nyílást hagynak, amely feltárja az ínycsiklandó tölteléket, hogy azonnal beinduljon a nyálelválasztás. A tart ezzel szemben egy gyümölcslepény, amit apró formákban olyan módon sütnek meg, hogy tálalás előtt ki lehessen őket szedni, a tetejük pedig mindenképpen nyitott.

Melyek a galette különböző típusai?

A galette sem egy pitét takar, hanem egy gyűjtőnév, amelynek több variációja is létezik, mutatjuk a legelterjedtebbeket.

Galette Breton: Ez a francia kifejezés a franciaországi Bretagne-ból származó sós hajdina galettre utal. Ide tartozik a Galette Complète is, amely egy hússal, sajttal és tojással töltött hajdinagalette.

Galette des Rois: Franciaorzságban pithiviers, nálunk pedig a Háromkirályok pitéje néven ismert ez a lapos, gyakran leveles tésztából készült sütemény, amelybe hagyományosan sütés előtt egy fève nevű kis csecsebecsét rejtettek. Ez egy édes sütemény, amelyet gyakran frangipane-nal töltenek meg, és jellemzően vízkereszt és húshagyókedd alkalmával szolgálják fel. 

Galette Comtoise: A kelet-franciaországi Franche-Comtéban népszerű Galette des Rois e változatához narancsvirággal ízesített pate choux tésztát használnak.

Gyümölcsös galette: Ez a fajta galette egy szabadon formázott pite, aminek a közepére kerül a töltelék. Ez általában szezonális gyümölcs, de ízlés szerint lehet sós hozzávalókat is beletölteni, például burgonyát, gombát vagy paradicsomot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tippeket is lesd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek