Van, akinek a pizza, másnak a spagetti, megint másnak a mozzarella és az olívaolaj jelenti Olaszországot. De ha desszertről van szó, talán nincs olyan édesség, ami le tudná körözni a tiramisut. A melengető kakaóport, a merész kávét és a kényeztetően krémes mascarponét egyesítő tiramisu világszerte népszerű desszert, amit a közhiedelemmel ellentétben valójában nagyon könnyű elkészíteni. Nem kell semmilyen bonyolult technikát alkalmazni, nincs sütési idő, és személyre szabhatod az ízét, hiszen senki nem állít meg, hogy elkészítsd például sütőtökös vagy épp málnás változatban. Sőt, egyetlen egyszerű alapanyagcserével felturbózhatod, hogy magasabb fehérjetartalmú desszert legyen belőle: nem kell hozzá más, csak görög joghurt.

Igen, jól olvastad. Mindössze annyit kell tenned, hogy a mascarponét vagy tejszínt (attól függően, milyen recept alapján dolgozol) krémes és lágy görög joghurttal helyettesíted, és máris egy fehérjében gazdag csemegét kapsz.
Ráadásul a görög joghurt nemcsak magas fehérjetartalmú, hiszen egy 200 grammos adagban átlagosan 20 gramm fehérje van, hanem bélbarát probiotikumokban is gazdag.
Jó forrása a B12-vitaminnak, valamint a szelénnek, kalciumnak, foszfornak és cinknek is. Ezzel az egyszerű cserével egy tápanyagokban gazdag desszertet készíthetsz.
Hogyan csempészd bele a görög joghurtot a tiramisuba?
A cseréhez keverd össze a mascarponét görög joghurttal (225 gramm mascarponéhoz két csésze görög joghurtot adj). Néhány kanál méz és némi vaníliakivonat segít megédesíteni a joghurtot. A hagyományosabb receptek nem tartalmaznak tejszínt, csak mascarponét. Ha ilyen receptet követsz, cseréld ki a mascarpone felét görög joghurtra.
Keverd össze a hozzávalókat, és amikor egy sima krémet kapsz, tedd félre, és kezd el elrendezni a babapiskóta rétegeket.
Gyorsan mártogasd a babapiskótákat a kávéba, és fektesd laposan egy legalább öt centiméter magas tál aljára. Ne áztasd túl sokáig a babapiskótákat a kávéban, különben szétesnek. Amikor ezzel megvagy, kanalazd rájuk a mascarponés joghurtkeveréket, és egy spatulával simítsd el. Tedd át a tálat a hűtőbe, hogy legalább hat órán át dermedjen a tiramisu, tálalás előtt pedig szórd meg a tetejét kakaóporral, hogy felkerüljön a pont az i-re, és kész.
Ez a fehérjében gazdag tiramisu akár hét napig is eláll a hűtőben, és másnap még finomabb lesz - ha tudsz ennyit várni.
További hasznos konyhai tippek várnak itt: