Ettől az 5 dologtól lesz igazán sűrű és ízgazdag a bablevesed

Nagy klasszikus kedvencünk a bableves, és ugyan itt is abszolút él az „ahány ház, annyi szokás” szabály, mégis vannak bizonyos közös pontok a receptek között, amelyek tökéletessé tesznek egy fazék levest. A Napi Tipp keretében nézzük meg, melyek ezek!

A hideg időben egy nagy tányér sűrű, gazdag, ízes bableves képes feltölteni a testet és a lelket is. A csoda persze nem magától történik a fazékban, hanem alaposan meg kell érte dolgozni: türelemmel, odafigyeléssel és jó alapanyagokkal kaphatjuk meg azt a bablevest, amire aztán tényleg büszkék lehetünk. Nem lesz persze nehéz, kövessük az alábbi lépéseket!

Ettől az 5 dologtól lesz igazán sűrű és ízgazdag a bablevesed

Vágjuk megfelelő méretűre a zöldséget

Sok leves esetében az a legfontosabb, hogy az ízes lében úszó alapanyagok texturálisan megfelelőek legyenek. Tehát nem szabad szétfőznünk őket, de a nyers határvonalat is nyilván át kell lépnünk.

Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben az irányításunk alatt tartani, ha megfelelő méretűre vágjuk a zöldségeket.

Egyrészt, mivel a bablevest sokáig kell főzni, hagyjuk viszonylag nagyobb darabokban a répát, fehérrépát és bármi mást, amit a fazékba aprítunk. Arra is figyeljünk, hogy a répák vékonyabb részei is egyformára legyenek vágva, mint a vastagok.

Pirítsuk oda

Amikor indítjuk a levest, öntsünk egy kevés olajat a fazékba, majd magas lángon pirítsuk meg a hagymát és a zöldségeket. Ne kapjanak oda, de adjanak némi ízt a leves alapjának. A babot nem kell pirítani, mert abból az ízt inkább a főzés során tudjuk kinyerni.

Füstözzük meg

A teljesen klasszikus bablevesben szerepel valamilyen hús, ami kellemesen füstös aromát ad a lének. Ez lehet szalonna vagy füstölt hús, esetleg kolbász, a lényeg, hogy ezeket a húsos-füstös darabokat is az elején tegyük a fazékba, hogy legyen idejük kiadni az aromájukat.

Amennyiben pedig húsmentes bablevest készítünk, gondoskodjunk ugyanerről a füstösségről, és szórjunk 1-2 teáskanál füstölt fűszerpaprikát a levesbe.

Öblítsük át a babot

Remélhetőleg a levesfőzés előtt voltunk olyan előrelátóak, hogy beáztattuk a hüvelyest, ezzel felgyorsítva a forralás folyamatát.

Ezt a beáztatott babot viszont érdemes alaposan átöblíteni az edénybe zúdítás előtt: így az íze is kellemesebb lesz, és a kellemetlen felfújó hatása is csökken valamennyit.

Ne zubogtassuk

Miután felforrt a levesünk, legyünk vele óvatosak és türelmesek, és kapcsoljuk alatta takarékra a lángot. Ezzel elkerülhetjük a zavaros állagot, ami a túl erőteljes forralás miatt alakulna ki. Hagyjuk szépen, lassan főni a levest, hogy tökéletesen sűrű, ízes eredményt kapjunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is lesd el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!

Nosalty

További cikkek