Így főtt nálam az aranyló, (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves

Vajon létezik olyan, hogy 'eredeti' húsleves? Örök vita tárgyát képezi minden klasszikus magyaros fogás autentikus receptje, mi sem törekszünk rá, hogy kijelentsük: ez az! Viszont utánajártunk az Újházi változatnak, és megfőztük a legszebben aranyló tyúkhúslevest.

Fontos leszögeznünk, hogy ez csak a majdnem eredeti Újházi-húsleves receptúrája, mivel névadója, Újházi Ede (század eleji színészlegenda és főzőmester) Magyar Elek 'Az Ínyesmester szakácskönyvében' lejegyzett receptje szerint a leves eredetileg nem is tyúkból, hanem kakasból készült. Főzési tanácsa szerint pedig „minél több kakastaréj és kakashere fő a levesbe, annál jobb lesz".

Napjainkban már tyúkból, csirkéből, pulykából is készítik a híres magyar húslevest, melyet a legtöbben Újházi-tyúkhúslevesként ismernek. Most az eredeti receptúrához feltehetőleg legközelebb álló, 'Az ínyesmester szakácskönyve" alapján készített receptúrát mutatom meg nektek. Én ezúttal kakas helyett – az ismertté vált nevéhez hűen - tyúkból főztem meg Újházi húslevesét.

Hozzávalók:

1.5 kg tyúk (megtisztítva, zsigerelve, aprólékkal együtt), 50 dkg marhacsont (opcionális), 50 dkg marhafartő (opcionális), vöröshagyma, fokhagyma, 4 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 zeller, 1 karalábé, 0.5 kis fej kelkáposzta, 1 paradicsom, 1 paprika, 150 g zöldborsó, 5 közepes csiperkegomba, 100 g zöldbab, só, bors

Tálaláshoz:

100 g cérnametélt, 1 ek ecetes torma (opcionális, a főtt húsok mellé), 1 ízlés szerint petrezselyem

Elkészítés:

Az egész tyúkot, a marhafartőt és a csontot, a tyúkaprólékot hideg vízben főzni kezdjük a vöröshagymával, fokhagymával és az egész borsszemekkel.

Amikor felforrt, és elkezd habozni, további 30 percig nagyon lassan, gyöngyözve főzzük tovább, hagyjuk elfőni a habot, kár leszedni, sok ízt vesztenénk.

Habozás versus nem habozás

  • Több iskola létezik, sokan például különbséget tesznek marha- és szárnyashúsleves közt: míg előbbit mindig, utóbbit sose habozzák le, mondván, a marhából masszívabb, sűrűbb, csúnyább hab képződik.
  • Vannak, akik mindig, minden körülmény közt haboznak, bármilyen húsról is van szó, hiszen szerintük csak így lesz tiszta, aranyló, nem zavaros a végeredmény.
  • Végül pedig vannak azok, akik szerint a habozás tilos, hiszen megszabadulnánk a kicsapódó értékes anyagoktól, fehérjétől és ízektől.

A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk el őket hosszában, majd adjuk hozzá a leveshez. Ízesítsük sóval, majd legalább három és fél órán át, alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.

A főzési idő lejárta után nagyon óvatosan emeljük ki a tyúkot (és a marhadarabokat) a levesből, a húst fejtsük le a csontokról, és szedjük kisebb darabokra vagy szálakra. A zöldségeket szintén nagyon óvatosan szedjük ki a léből (ügyelve arra, nehogy összetörjenek), majd szeleteljük vagy vágjuk julienne-re őket (a sárgarépát és a fehérrépát). A levest szűrjük le, majd (ízlés szerint az aprólékkal) és a felszeletelt zöldségekkel együtt adjuk a leveshez.

Tálaljuk enyhén sós vízben főtt cérnametélttel vagy eperketésztával, szórjuk meg friss, finomra aprított petrezselyemzölddel. A lefejtett marhahúst ecetes tormával kínáljuk.

Húslevesajánlónk:

Recept és fotók: Hering András

A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!