Így tárold a sárgarépád, hogy ne csoffadjon meg

A gyökérzöldségek többsége arról (is) híres, hogy sokáig eláll, gondozását tekintve igen igénytelen, jobb esetben pedig még olcsó is. Az utóbbi már sajna egyre kevésbé igaz, de ami a tárolást illeti, napi tippünkkel most megpróbáljuk bizonyítani, hogy a sárgarépa igenis sokáig eltartható.

Te hogy tárolod a sárgarépát, ha előre bespájzolsz belőle? A kamrába rakod hűvös, sötét helyre? Vagy a hűtőben a helye papírzacsiban? Esetleg nejlonban? Vagy egy fonott kosárban vár a konyhaasztal alatt a többi gyökérzöldséggel együtt? Letéped a zöldjét? Rajtahagyod? Megannyi kérdés, lássuk, hogy érdemes tárolni a sárgarépát:

Így tárold a sárgarépád, hogy ne csoffadjon meg

Hogy miért imádjuk a sárgarépát?

Narancssárga színét az A-vitamin elővitaminjaként szereplő bétakarotin-tartalmának köszönheti, ami egy zsírban oldódó vegyület - ennek megfelelően pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek - azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látás és a bőr szempontjából. Kutatások igazolták, hogy a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma csökken a bétakarotin-bevitel növelésével párhuzamosan.

A répa egyébként tartalmaz még B1-, B2-, B3-vitaminokat, folsavat, C-vitamint is, továbbá flavonoidokat és illóolajokat is.

Na de hogyan tároljuk, hogy ne csoffadjon meg?

1.) Hűtő, víz

Először is választhatjuk a vizes módszert: vágjuk le a zöldjét, mert az nedvességet szív ki a zöldségből, és tegyük egy jól záró üveg/műanyag tárolóba a répákat a hűtőbe, tiszta vízbe. Pár naponta cseréljük a vizet. Így sok-sok hét frissek maradnak!

2.) Kamra

Anyáink és nagyanyáink tutira a kamrában tartották a répát a többi gyökérzöldséggel együtt. Ilyenkor fontos, hogy ne mossuk meg a répát, a zöldjétől viszont váljunk meg, mert vizet von el belőle. Rakjuk a sárgarépákat levelek közé, fűrészporba vagy nyirkos homokba, lezárható tárolóba, fadobozba. Ezzel a módszerrel akár hónapokig friss marad!

3.) Földbe vele

Meglepő lehet, de a répa föld alatt nő, hiszen gyökérzöldség, ezért a tárolása is történhet föld alatt.

Keressünk egy használatlan, földdel teli cserepet a lakásban, és dugdossuk bele, sőt, akár retek is mehet mellé. Sokáig friss és ropogós marad így!

4.) Nejlonzacsi

Ha minden kötél szakad, és amúgy is pici a lakásunk, ahol nincs kamra sem, csomagoljuk a mosatlan, zöld levélzet nélküli répát egy sima nejlonba (amit aztán használjunk fel újra!), és tegyük a hűtő zöldséges rekeszébe, alulra. Furcsa, de hetekig eláll így!

+ tipp: ne tároljuk a sárgarépákat olyan gyümölcsök közelében, amik etilént engednek ki magukból (pl. alma, körte), mert ez felgyorsítja az érési folyamatot, aminek köszönhetően a közelben tárolt gyümölcsök és zöldségek hamarabb megromlanak.

Forrásunk volt.


Még több izgi cikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek