A „mosolygós, édes, húsos” narancsok

A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs, szívesen fogyasztjuk bármelyik évszakban, de főleg télen. A citrusfélék családjába tartozik, őshazája Kína. Héja kesernyés, húsa édeskés és lédús. A narancsnak 400 fajtája létezik, de hazánkban a legismertebb: a vérnarancs, a jaffanarancs, a valencia narancs. Színe a világossárgától a sötét narancssárgáig változik, az íze, a zamata sem egyforma. Az egyes fajták eltérhetnek egymástól, az egyik édes és nedvdús, a másik savanykásabb és rostosabb.

A narancs ezer arca:

  • - Az olasz narancsnak durván érdes héja és kevés magja van.
  • - A Sanguinelli igazi vérnarancs – spanyol és szicíliai földön termesztik, vastag héja miatt kevésbé közkedvelt, pedig nagyon finom és kevés magja van.
  • - Valencia late, simahéjú, lédús, de nagyon magos.
  • - A Brazíliából vagy Floridából származó narancsok színe halványsárga.
  • - Nagyon finom a mag nélküli klementin: mandarin és narancs keresztezéséből jött létre, édesebb, mint a narancs, de savanykásabb, a mandarinhoz hasonló méretű.

Narancsnak áll a világ:

Édeskés-savanyú íze, gömbölyded alakja már az ókori görögök és rómaiak számára is ismert volt. Európába Nagy Sándor hódító útja révén került, először a göröghöz, majd a rómaiakhoz, aztán Szicíliába és a spanyolokhoz. Olyan nagy becsben tartották a különleges gyümölcsöt, hogy a Mediciek a címerüket is vele díszítették. Európában a 16. században kezdték termeszteni. Napjainkban is a legnagyobb narancstermelők a görögök és a spanyolok.

Nagyon fontos: vásárláskor mindig figyeljünk oda arra, hogy friss, üde feszes héjú, mosolygós narancsokat rakjuk a kosarunkba!

Narancshéjból kitűnő likőr készíthető, de alkotója a gyomorerősítő teakeverékeknek is.

Az édesszájúak narancsból készíthetnek tortát, süteményeket vagy kandírozott narancsot, a héjából pedig cukrozott narancshéjat.

Készíthetünk vele koktélokat, főzhetünk belőle lekvárt – egy kis alma vagy mandarin hozzáadásával csodálatos ízt kapunk –, húsok mellé édes mártást – kacsasült, pulykasült mellé a legfinomabb! A narancsgerezdek mehetnek a salátába is, reszelt narancshéjjal pedig díszíthetjük a tetejét.

Mielőtt azonban bármit is kezdenénk a naranccsal, alaposan mossuk meg, hiszen nagy utat tett meg, amíg a kosarunkba került.

A narancsot sokféleképpen sokféle ételhez használhatjuk, igazi kulináris élvezetet nyújt.

Húsos, édes narancsok:

Enyhe hashajtó, étvágyjavító és idegnyugtató hatása van. Ha, tehetjük, kezdjük a reggelt egy pohár frissen facsart narancslével. Nagyon egészséges és finom.

A narancs ideális tápláléka a gyermekeknek és a felnőtteknek is. Télen az egyik legnagyobb vitaminforrásunk. A narancs tartalmaz C-, A-, B1- és B12-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot és tele van antioxidánssal.

Nemcsak édes, egészséges is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek