r
Nosalty Logó

Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 872 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3485 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 233 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    324 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    225 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    145 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    272 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 872 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1691.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    1295 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    899.9 g
  • Cukor
    699 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    580.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1088 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    240 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3485 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 233 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsáról leválasztott narancs- és citromhéjat a fehér résszel együtt vékony csíkokra vágva egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
  2. Leöntjük a vizet és egy másik adagban – ami éppen ellepi – feltesszük főni.
  3. Felforraljuk, lehűtjük, leszűrjük.
  4. Lemérjük a héjakat és a súlyának megfelelő kristálycukor 3/4-ével (nálam 80 deka volt a vízben áztatott héjak súlya, így 60 dkg cukrot adtam hozzá) és annyi vízzel, ami éppen ellepi ismét feltesszük főni.
  5. Forráskor leszűrjük úgy, hogy a cukros lé is megmaradjon.
  6. A héjakat tálcára helyezzük, ott hűljenek, a levet visszatesszük magában forrni.
  7. Amikor a cukros lé a felére redukálódott, a kihűlt héjakat visszatesszük a cukros lébe, kevergetve felforraljuk, ismét leszűrjük.
  8. A héjak hűlnek ismét, közben a cukros lé megint sűrűsödik.
  9. Ismét a felére redukáljuk a levet, visszatesszük a héjakat és még hozzáadjuk a maradék egynegyed súlynak megfelelő cukor felét (nálam további 10 dkg).
  10. Forráskor takarékra vesszük a lángot és lassan főzzük addig, amíg a cukor kristályosodni kezd, közben folyamatosan kevergetjük.
  11. A kristályosodás kezdetén lekapcsoljuk a lángot és tovább kevergetjük, amíg langyos nem lesz.
  12. A maradék egynegyed felének megfelelő porcukorral (nálam 10 dkg) borított tálcára szedjük a narancshéj-szeleteket, folyamatosan mozgatjuk, amíg teljesen ki nem hűl, nehogy összeragadjanak a héjak.
  • Receptkönyvben: 497
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 47
  • Össznézettség: 119757
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 24.

Ajánló

Karácsonyi rágcsálnivaló + a karácsonyi süteményekhez használjuk. Hagyományosan mandulával és csokidarabokkal püspökkenyeret sütöttem az összegyűlt tojásfehérjékből a cukrozott narancs- és citromhéj felhasználásával: Szálkásra vágjuk a mandulát, durva darabokra a cukrozott narancs- és citromhéjat, az étcsokoládét. Liszttel megszórva összekeverjük az egészet. Kemény habbá verjük a fehérjét, tojásonként 1 kanál cukorral és pár csepp citromlével. Tojásonként 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, és tojásonként 2 dkg olvasztott, lehűtött vajat, majd a liszttel kevert mandula- citrushéj-csokoládé egyveleget. Kivajazott, lisztezett őzgerinc-formában előmelegített sütőben közepes lángon sütjük).   Idén azonban Mennyei Szintiánk hatására Drezdai kalácsot sütök a cukrozott citrushéjak felhasználásával. Így megy a világ előre, ha figyelünk egymásra!

Receptkategóriák

Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
Harmathy Ildikó 313 recept

Nálam nincs karácsony cukrozott narancs- és citromhéj nélkül, Nagyanyám által belém nevelt hagyomány.   Az igazi recept (az öt napon keresztüli áztatás és főzés) azonban nem passzol a vérmérsékletemhez. Meg amúgy is fölösleges öt napot vacakolni vele (hogy jó sokáig finom legyen), amikor az ötödik napra már úgysincs belőle egy árva darab sem! Egyébként ugyanez a vérmérséklet vezetett a BioNass-om megalkotásához, amikor 15 tonna organikusan termesztett sárgarépa akart a nyakamra rohadni 18 évvel ezelőtt, érdeklődés hiányában.  Az összes számbajöhető tartósítási eljárás közül a kandírozást választottam, persze nádcukor helyett szőlőcukkorral, a 'bio' értékhez igazodóan. Azt hiszem a harmadik napon ment pont az agyamra, hogy a világon semmi mást nem lehet csinálni a konyhában, és minden ragad a cukortól, amikor felturbóztam az eljárást, és kidolgoztam ezt a metódot. A piacon azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem az az eljárás, amely tartósan elálló élelmiszert hoz létre. A BioNass végül édesapám zseniális ötletével tökéletesedett, végül méz került a répába, így lett igazán 'bio' a BioNass. A cukrozott narancs és/vagy citromhéj gyors előállítására azonban kiváló a módszer, lévén, hogy nem kell tartós tárolásra berendezkedni.

Hozzászólások (29)

Szintia

Drága vagy Ildikó!:)) Mindenképpen kipróbálom ezt a recepted és szerintem azután nem lesz több kidobott narancshéj! Szintia

Törölt felhasználó

Juj, nagyon jó lett! Köszi, hogy ezt /is/ felraktad! Most csipegetem. szia yvy

Harmathy Ildikó

Örülök, ha hasznomat veszitek :)

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Imádom a narancs és a citromhéját is megenni akár magában is ! igen ám, de a most kapható citromok és narancsok valami imazalil vagy egyéb gombaöl? szerrel kezeltek, ami miatt egyébként isteni illatukat se lehet érezni és emberi fogyasztásra alkalmatlan! Tud-e valami megoldást erre vonatkozóan? Vagy ezzel a vízben áztatással kiürülnek vagy elbomlanak ezek a méreganyagok? üdvözlettel: ILDA ++------- ezek a méreganyagok?

Harmathy Ildikó

Szia Ilda! Két napja töprengek, hogyan is válaszoljam meg a kérdést? Biológus-mérnök vagyok, és piac-szervez?, a véleményem itt fog állni ezen az oldalon id?tlen-id?kig, a lelkemnek nem mindegy, mit írok, az unokáim is olvasni fogják! Sajnos ez a kérdés messze fontosabb és mélyebb annál, hogy hány fokra állítsuk a süt?t, nagyon sok irányba indulva válaszolhatnék. Íme a döntésem: elmondom hogyan szeretném látni els?szülött kisunokám, Sziklay Gizella Levendula iskola el?tti utolsó nyarát ? ma éppen négy hetes. Azt szeretném, ha édes kis Gizusom reggel kiszaladna a kertbe, lecsipkedné az érett ribizlit a bokrokról, átszaladna a szomszédba, mert a szomszédasszony áthívta, ott megkóstolná a frissen sült kenyeret amelyre ráolvad a vaj és a szomszédasszony kertjében termett eperb?l készült isteni dzsem. Aztán hazaszaladna a szomszédasszony friss tojásaival, hogy anyja abból süthesse a könny? fánkot ebédre a kertben begy?jtött zöldségekb?l, a harmadik szomszéd tehenének tejfölével dúsított leves mellé. Aztán kiszaladna a rétre, hogy pajtásaival megnézze: vidámak-e a legelész? malacok. Aztán a patakhoz futna pajtásaival, hogy lássa: a kacsák is boldogan lubickolnak. Este boldog emlékekkel hajtaná fejét a párnára, mosolygósan aludna el: jól elfáradt, a haverokkal ? pajtásokkal és az állatnéppel ? kellemesen töltötte a napot! Anyja és apja ? tudván-tudva, hogy Gizus szépeket álmodik ? még átnéznek a táncházba, ropnak egyet, dumcsiznak a haverokkal, majd ?k is nyugovóra térnek, mosolygósan, kellemesen fáradtan. Romantikus a kép, lehet rajta nyegléskedni, nem bánom. Tudom azonban, biztosan tudom, hogy mind erre vágyunk! Undorító, hogy ehhez képest mikr?l kell kommunikáljunk, ha ételeink eredetére, a velük fogyasztott mocsokra kell gondoljunk! Nem akarom, hogy ezen a vonalon haladjunk, feneketlen mélységekbe visz! Ezen a vonalon oda jutunk, hogy Budapesten nem szabad leveg?t venni, sehova máshova! folytatom

Harmathy Ildikó

A saját, jól gondozott kertben szedett, frissen elfogyasztott élelem tápértéke 100 %, a többi mind kevesebb ennél! Minél messzebbr?l, minél lassabban jut el hozzánk, annál inkább! Annál több machinációra van szükség! Szeretem a citrusokat! Szeretem az ízüket, mosás nélkül reszelem a citrom héját a sütikbe. Lelke rajta, aki olyat tesz rá, ami megmérgez engem vagy Gizusomat! Borzalmas, hogy mi mindent pakolnak ma a kajáinkba ? ne menjünk ebbe bele, mert meghibbanunk! Más legyen az útirány. Sokat írtam err?l a Liliomkert hetilapjának oldalain http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=947685 és fogok még. Máshol kell keresni a megoldást! Bocsánat, ezt kellett írjam: Ildikó

Törölt felhasználó

Igaza van Ildikó, felkopna az állunk, ha csak organikus ételeket lennénk hajlandóak magunkhoz venni. Én azért a citrusokat megmosom "használat" el?tt, százak összefogdossák, miel?tt a kosaramba kerül. Mindenesetre köszönet a receptért. Nem hátráltam meg, pedig els?re még a leírás értelmezése is nehezemre esett, nemhogy maga a m? megalkotása. Isteni finom lett, az utolsó egynegyed rész cukorra már nem volt szükség. Gyümölcsteákba, sütikbe, pudingokba, müzlibe rejtve egyaránt pikáns.

hapici

Nagyon szép, amiket Ildikó ír, de a kérdésre nem válaszolt. Valóban kezelik az összes citrusfélét, amit exportálnak valahonnan, ezt a közegészségügyi el?írások teszik szükségessé. Ha fél órát áztatod, és jól megmosod utána, ezek kioldódnak, tudtommal. Jó étvágyat.

Törölt felhasználó

Kedves Ildiko! Rakattintottam a BioNass-rol szolo irasra es azota is a mezesitett sargarepan jar az eszem. Lehet meg venni valahol? (En Angliaban elek de otthon vannak a szuleim) Esetleg lehet repat kandirozni hazilag? Akar mezzel, akar (barna, finomitatlan nad)cukorral? Valaszat elore is koszonom. Udvozlettel Katalin

Törölt felhasználó

Ildikó ! Elolvastam "BioNass végül édesapám zseniális ötletével tökéletesedett" írásodat, nem semmi, amit ott olvasok. Többször is elolvastam, mert szinte "iszom" a szavaidat !!

nekemannyima

Próbáljátok ki ezt a finom csemegét forgácsfánkhoz!!!!steni....ha egészséges, ha nem:)) Ildikónak! ha nem tetszik amit itt egészségtelenül sütnek f?znek,mehet....máshova sütni f?zni:))Egyébként ha a kerted nincs 20 km messze a "civiliziációtól akkor megette a fene.épp úgy éri miden káros kémiai anyag....legalábbis egy másik okos írásban ezt olvastam...

Törölt felhasználó

Szeretném megkérdezni, hogy mandarinhéjjal is elkészíthet?-e? El?re is köszönöm a választ!

Harmathy Ildikó

Nem gondolnám, Netti!

juditmama

Csatlakozom hozzád Ildikó, nálam sem lesz ezután karácsony cukrozott narancshéj nélkül. Tegnap este meghámoztam a gyümölcsöket, felcsikoztam és beáztattam a héjakat. Ma pedig elkészitettem a leírásod szerint.Sajnos sem az illatát, sem az izét nem élvezhetem mert ma reggelre abba a fázisba értem, hogy sem ízt sem szagot nem érzek. Hába, unokáztam a hétvégén! A szomszéd asszonyom tesztelte az elkészült finomságot és azonnal elkérte a receptet. Holnap el kezdem sütni a karácsonyi mézeskalács tortáimat, abba nagyon jó lesz aszalt gyümölcs helyett, és a tetejére dekorációként is kiváló! Ja, a megmaradt hámozott citromokból forró limonádét készitek egy kevés mézzel, és azt iszogatom! Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a receptet. Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

Törölt felhasználó

Elkészítettem és nagyon jól sikerült! Els?re macerásnak t?nik. Sokáig halogattam, hogy nekiálljak. A leírás alapján elég bonyolultnak hat, de ha nekiáll az ember, rájön, hogy pofon egyszer?. Régebben többször próbálkoztam cukrozott narancshéj készítésével. Sosem volt az igazi. Ez viszont tökéletes lett!!! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó ! Örültem, hogy rátaláltam a receptedre. Készítettem már kandírozott narancshéjat régebben is, de elt?nt a leírás róla. Ha jól emlékszem, abban a narancshéj bels? fehér részét le kellett vágni, nehogy keser? legyen. Te itt nem írsz err?l. Remélem EZ a jó változat?! Akinek a tartósítószerrel kapcsolatban fenntartásai vannak, azoknak ajánlom: dörzsi szivaccsal, meleg vízzel alaposan átdörzsölni a héjakat. Ezt a citrommal mindig meg szoktam tenni. Kellemes csemegézést kívánok minden ide látogatónak !

Harmathy Ildikó

Nem szoktam levágni a fehér részt, Linóca, s?t, éppen ellenkez?leg, a jó vastag héjú gyümölcsök héját használom e célra. Úgy hívom ?ket: bundahéjú zsugornarancs vagy - citrom :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek