Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
- 1% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
200g narancshéj194 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
25g porcukor97 kcal
- 1% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
800g narancshéj776 kcal
-
600g cukor2322 kcal
-
100g porcukor387 kcal
- 1% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
53.3g narancshéj52 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
6.7g porcukor26 kcal
- 1% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 423 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 324 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 225 g
-
Cukor 175 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 145 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 272 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1691.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 1295 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 899.9 g
-
Cukor 699 mg
-
Élelmi rost 85 mg
VÍZ
-
Összesen 580.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1088 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 240 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A húsáról leválasztott narancs- és citromhéjat a fehér résszel együtt vékony csíkokra vágva egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
- Leöntjük a vizet és egy másik adagban – ami éppen ellepi – feltesszük főni.
- Felforraljuk, lehűtjük, leszűrjük.
- Lemérjük a héjakat és a súlyának megfelelő kristálycukor 3/4-ével (nálam 80 deka volt a vízben áztatott héjak súlya, így 60 dkg cukrot adtam hozzá) és annyi vízzel, ami éppen ellepi ismét feltesszük főni.
- Forráskor leszűrjük úgy, hogy a cukros lé is megmaradjon.
- A héjakat tálcára helyezzük, ott hűljenek, a levet visszatesszük magában forrni.
- Amikor a cukros lé a felére redukálódott, a kihűlt héjakat visszatesszük a cukros lébe, kevergetve felforraljuk, ismét leszűrjük.
- A héjak hűlnek ismét, közben a cukros lé megint sűrűsödik.
- Ismét a felére redukáljuk a levet, visszatesszük a héjakat és még hozzáadjuk a maradék egynegyed súlynak megfelelő cukor felét (nálam további 10 dkg).
- Forráskor takarékra vesszük a lángot és lassan főzzük addig, amíg a cukor kristályosodni kezd, közben folyamatosan kevergetjük.
- A kristályosodás kezdetén lekapcsoljuk a lángot és tovább kevergetjük, amíg langyos nem lesz.
- A maradék egynegyed felének megfelelő porcukorral (nálam 10 dkg) borított tálcára szedjük a narancshéj-szeleteket, folyamatosan mozgatjuk, amíg teljesen ki nem hűl, nehogy összeragadjanak a héjak.
- Receptkönyvben: 519
- Tegnapi nézettség: 21
- 7 napos nézettség: 196
- Össznézettség: 126398
- Feltöltés dátuma: 2008. december 24.
Ajánló
Karácsonyi rágcsálnivaló + a karácsonyi süteményekhez használjuk. Hagyományosan mandulával és csokidarabokkal püspökkenyeret sütöttem az összegyűlt tojásfehérjékből a cukrozott narancs- és citromhéj felhasználásával: Szálkásra vágjuk a mandulát, durva darabokra a cukrozott narancs- és citromhéjat, az étcsokoládét. Liszttel megszórva összekeverjük az egészet. Kemény habbá verjük a fehérjét, tojásonként 1 kanál cukorral és pár csepp citromlével. Tojásonként 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, és tojásonként 2 dkg olvasztott, lehűtött vajat, majd a liszttel kevert mandula- citrushéj-csokoládé egyveleget. Kivajazott, lisztezett őzgerinc-formában előmelegített sütőben közepes lángon sütjük). Idén azonban Mennyei Szintiánk hatására Drezdai kalácsot sütök a cukrozott citrushéjak felhasználásával. Így megy a világ előre, ha figyelünk egymásra!
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nálam nincs karácsony cukrozott narancs- és citromhéj nélkül, Nagyanyám által belém nevelt hagyomány. Az igazi recept (az öt napon keresztüli áztatás és főzés) azonban nem passzol a vérmérsékletemhez. Meg amúgy is fölösleges öt napot vacakolni vele (hogy jó sokáig finom legyen), amikor az ötödik napra már úgysincs belőle egy árva darab sem! Egyébként ugyanez a vérmérséklet vezetett a BioNass-om megalkotásához, amikor 15 tonna organikusan termesztett sárgarépa akart a nyakamra rohadni 18 évvel ezelőtt, érdeklődés hiányában. Az összes számbajöhető tartósítási eljárás közül a kandírozást választottam, persze nádcukor helyett szőlőcukkorral, a 'bio' értékhez igazodóan. Azt hiszem a harmadik napon ment pont az agyamra, hogy a világon semmi mást nem lehet csinálni a konyhában, és minden ragad a cukortól, amikor felturbóztam az eljárást, és kidolgoztam ezt a metódot. A piacon azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem az az eljárás, amely tartósan elálló élelmiszert hoz létre. A BioNass végül édesapám zseniális ötletével tökéletesedett, végül méz került a répába, így lett igazán 'bio' a BioNass. A cukrozott narancs és/vagy citromhéj gyors előállítására azonban kiváló a módszer, lévén, hogy nem kell tartós tárolásra berendezkedni.