r
Nosalty Logó

Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 872 kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3485 kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 233 kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    324 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    225 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    145 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    272 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 872 kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1691.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    1295 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    899.9 g
  • Cukor
    699 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    580.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1088 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    240 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3485 kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 233 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsáról leválasztott narancs- és citromhéjat a fehér résszel együtt vékony csíkokra vágva egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
  2. Leöntjük a vizet és egy másik adagban – ami éppen ellepi – feltesszük főni.
  3. Felforraljuk, lehűtjük, leszűrjük.
  4. Lemérjük a héjakat és a súlyának megfelelő kristálycukor 3/4-ével (nálam 80 deka volt a vízben áztatott héjak súlya, így 60 dkg cukrot adtam hozzá) és annyi vízzel, ami éppen ellepi ismét feltesszük főni.
  5. Forráskor leszűrjük úgy, hogy a cukros lé is megmaradjon.
  6. A héjakat tálcára helyezzük, ott hűljenek, a levet visszatesszük magában forrni.
  7. Amikor a cukros lé a felére redukálódott, a kihűlt héjakat visszatesszük a cukros lébe, kevergetve felforraljuk, ismét leszűrjük.
  8. A héjak hűlnek ismét, közben a cukros lé megint sűrűsödik.
  9. Ismét a felére redukáljuk a levet, visszatesszük a héjakat és még hozzáadjuk a maradék egynegyed súlynak megfelelő cukor felét (nálam további 10 dkg).
  10. Forráskor takarékra vesszük a lángot és lassan főzzük addig, amíg a cukor kristályosodni kezd, közben folyamatosan kevergetjük.
  11. A kristályosodás kezdetén lekapcsoljuk a lángot és tovább kevergetjük, amíg langyos nem lesz.
  12. A maradék egynegyed felének megfelelő porcukorral (nálam 10 dkg) borított tálcára szedjük a narancshéj-szeleteket, folyamatosan mozgatjuk, amíg teljesen ki nem hűl, nehogy összeragadjanak a héjak.
  • Receptkönyvben: 519
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 196
  • Össznézettség: 126398
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 24.

Ajánló

Karácsonyi rágcsálnivaló + a karácsonyi süteményekhez használjuk. Hagyományosan mandulával és csokidarabokkal püspökkenyeret sütöttem az összegyűlt tojásfehérjékből a cukrozott narancs- és citromhéj felhasználásával: Szálkásra vágjuk a mandulát, durva darabokra a cukrozott narancs- és citromhéjat, az étcsokoládét. Liszttel megszórva összekeverjük az egészet. Kemény habbá verjük a fehérjét, tojásonként 1 kanál cukorral és pár csepp citromlével. Tojásonként 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, és tojásonként 2 dkg olvasztott, lehűtött vajat, majd a liszttel kevert mandula- citrushéj-csokoládé egyveleget. Kivajazott, lisztezett őzgerinc-formában előmelegített sütőben közepes lángon sütjük).   Idén azonban Mennyei Szintiánk hatására Drezdai kalácsot sütök a cukrozott citrushéjak felhasználásával. Így megy a világ előre, ha figyelünk egymásra!

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi gasztroajándék

Receptjellemzők

Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
Harmathy Ildikó 313 recept

Nálam nincs karácsony cukrozott narancs- és citromhéj nélkül, Nagyanyám által belém nevelt hagyomány.   Az igazi recept (az öt napon keresztüli áztatás és főzés) azonban nem passzol a vérmérsékletemhez. Meg amúgy is fölösleges öt napot vacakolni vele (hogy jó sokáig finom legyen), amikor az ötödik napra már úgysincs belőle egy árva darab sem! Egyébként ugyanez a vérmérséklet vezetett a BioNass-om megalkotásához, amikor 15 tonna organikusan termesztett sárgarépa akart a nyakamra rohadni 18 évvel ezelőtt, érdeklődés hiányában.  Az összes számbajöhető tartósítási eljárás közül a kandírozást választottam, persze nádcukor helyett szőlőcukkorral, a 'bio' értékhez igazodóan. Azt hiszem a harmadik napon ment pont az agyamra, hogy a világon semmi mást nem lehet csinálni a konyhában, és minden ragad a cukortól, amikor felturbóztam az eljárást, és kidolgoztam ezt a metódot. A piacon azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem az az eljárás, amely tartósan elálló élelmiszert hoz létre. A BioNass végül édesapám zseniális ötletével tökéletesedett, végül méz került a répába, így lett igazán 'bio' a BioNass. A cukrozott narancs és/vagy citromhéj gyors előállítására azonban kiváló a módszer, lévén, hogy nem kell tartós tárolásra berendezkedni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...