Itt a veganuár! Te kipróbálnád, milyen egy hónapig vegánnak lenni?

A műanyagmentes július után itt egy hónap, amikor kipróbálhatsz egy újfajta életmódot, amibe lehet, hogy hosszútávon is beleszeretsz: ez a veganuár!

Mindig is kíváncsi voltál, milyen teljesen elhagyni az állati eredetű élelmiszereket a táplálkozásodból, vagy már tettél is lépéseket, de még nem sikerült a teljes átállás? A veganuár kezdeményezés célja már hatodik éve, hogy az embereket arra ösztönözze, győzzék le a kételyeiket, a bizonytalanságukat, és adjanak egy esélyt a vegán életmódnak.

Először 2014-ben dedikálták az év első hónapját a vegán táplálkozás népszerűsítésének, és azóta már több mint fél millióan vettek részt a kihívásban, hogy 31 napig nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert. A január amúgy is a fogadalmak és nagy életmódváltások periódusa, így nincs jobb időszak, amikor próbára teheti magát az ember. Az állatok jogai, a környezetvédelem, a személyes egészség javítása – bármilyen megfontolásból is próbálja ki valaki a vegán étrendet vagy térjen rá át hosszú távon, a tettek számítanak igazán. Veganuary non-profit szervezet vezérigazgatója, Simon Winch szerint ráadásul azok, akik egy hónapra átállnak a vegánságra, nem hagyják abba a 31. nap végén.

A Veganuary oldalán bárki mindenfajta előzetes képzettség, tudás vagy tapasztalat nélkül regisztrálhat, és bár hivatalosan január 1-jén indult a kihívás, bármikor lehet csatlakozni hozzá. A Veganuary abban más, mint a többi kihívással teli hónap, például a műanyagmentes július vagy akár a száraz november, hogy nem hagyják egyedül a résztvevőket. A céljuk, hogy megmutassák, a vegán élet nem a lemondásokról és az önsanyargatásról szól, hanem a finom ételekről, amelyekhez nincs szükség óriási telepekre és vágóhidakra.

Rich Hardy a Veganuary kampányfőnöke 2019 elején elmondta:

„A Veganuary úgy döntött, hogy szeretné megváltozatni az emberek hozzáállását, miközben minden szükséges információt és praktikus támogatást megad, ami ahhoz szükséges, hogy a vegán életmódra történő átállást a lehető legkönnyebbé és legélvezetesebbé tegyük.”

Ennek érdekében a feliratkozók minden nap e-mailben kapnak vegán recepteket, hogy sose fogyjanak ki az ötletekből a fogások terén, ezen felül bevásárlási tippekkel, tápanyagbevitellel kapcsolatos információkkal látják el a kihívásban résztvevőket, de még abban is segítenek, hogy miként jusson az ember dűlőre a szkeptikus családdal és barátokkal.

Budapesten is már rengeteg vegán étterem van, ahol nagyon finomakat lehet enni – januárban és az év összes többi hónapjában egyaránt.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!