5 természetes módja, hogy felturbózd a kollagéntermelésed

A kollagén kétségkívül 2020 egyik hívószava lett az egészségben, de nem is véletlenül – tényleg fontos, hogy a szervezeted megtermelje, amennyire szüksége van.

A kollagén a legtöbbet előforduló fehérje a szervezetben, ott van az inakban, a zsírban, a szalagokban, és még sok más testrészünkben. Elengedhetetlen az izomerőhöz és a megfelelő csontösszetételhez. Amiért azonban mostanában sokat lehet hallani a kollagénről, az a bőrszépítő hatása: ha megfelelő mennyiség termelődik belőle a szervezetben, akkor a kollagéntartalmú sejtek egészséges, fiatalos külsőt vesznek fel – magyarán feszesebb, élettel telibb lesz a bőröd.

A kollagénben az az igazán érdekes, hogy a termelése dominóeffektussal történik: minél több van a szervezetben, a testünk annál többet termel belőle, és többet is képes megtartani. Ezért érdemes azon dolgozni, hogy felturbózzuk a kollagéntermelésünket – az alábbi módszerekkel ezt természetesen is megtehetjük.

via GIPHY

1.Aloe vera

Egy időben az aloe vera igazi csodaszernek számított, de aztán megkopott a marketingje – pedig tényleg rengeteg mindenre használható, többek között a kollagéntermelés elősegítésére is. Külsőleg és elfogyasztva is hatékonyan stimulálja a szervezet kollagéntermelését, kutatások bizonyították, hogy az aloe vera étrendkiegészítők fogyasztása szebb bőrt eredményez.

2. C-vitaminban gazdag ételek

(pl. csipkebogyó, paprika, brokkoli, kelbimbó, citrusok, kivi)

A C-vitamin kritikus fontosságú a hialuronsav szintéziséhez, a hialuronsav pedig felgyorsítja a gyógyulást, és segít a fájó ízületek enyhítésében. Kutatás pedig rámutatott már, hogy a hialuronsav megnöveli a kollagéntermelést a szervezetben. Ahogy a kollagén is, a hialuronsav is megtalálható a szervezetben természetes módon is, de a termelődése csökken, ahogy öregszünk. Ezen segíthetnek a C-vitaminban gazdag ételek.

3. Ázsiai ginzeng

A ginzeng öregedésgátló hatása régóta ismert, ráadásul olyan módon éri el ezt a hatást, hogy nem kerül a bőrre tőle olyan idegen kemikália, ami rossz hatással lenne rá. Ezen kívül kutatások bizonyítják, hogy a ginzeng képes serkenteni a kollagén termelődését a szervezetben. Ezen kívül ez a keleten gyakran használt növény segíti a bőr természetes védekezését az UVB-sugarak ellen.

4.Koriander

Nem gondolnád, de az a koriander, amit főzéshez használsz, a bőrödre is jó hatással van: a fűszerekhez képest rengeteg C-vitamint tartalmaz, és van benne bőven linolénsav, ami bizonyítottan öregedésgátló hatású, már ami a bőrt illeti. A linolénsav antioxidáns hatással bír, ami azt jelenti, hogy küzd a véráramban található antioxidánsok ellen, amelyek lebontják az egészséges bőrsejteket.

5. Alga

Az algapakolások tavaly élték virágkorukat, nem is véletlenül: a legtöbb bőrkárosodás ugyanis az oxidációnak köszönhető, ami annyit tesz, hogy a sejtnövekedést meggátolják az olyan tényezők, mint például a szennyezés.

Az algaképes ezt az oxidációt lelassítani, és megvédeni a bőr kollagéntermelő képességét.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...