Mit egyen a vegetáriánus karácsonykor?

Tudjuk, hogy vegaként vagy vegának főzőként nem vagy egyszerű helyzetben, de most megkönnyítjük a helyzetedet, a cikk elolvasása után lesz elég inspirációd az ünnepi menühöz!

Vegetáriánusként karácsonyozni, vegának, pláne vegánnak külön főzni nem annyira egyszerű - de ha egy kicsit jobban elmélyedsz a témában, közben mégis egyszerű, mert a vega alapanyagok végtelen felhasználási lehetőséget rejtenek magukban!

Kezdjük ott, hogy én nem hiszek benne, hogy a hagyományos karácsonyi ételeket nem lehet vega verzióban elkészíteni finoman - igenis lehet, például a töltött káposztában szójagranulátummal helyettesíteni a darált húst, de mutatunk alább olyan receptet, amitől még majd a húsevőknek is leesik az álluk.

A padlizsán és a gomba igazi ezerarcú alapanyagok, sokféleképpen lehetnek segítségedre vega vacsi készítéséhez. A padlizsánt megtöltheted fűszeres finomságokkal, sajttal, grillezheted, vagy nagyobb darabokra vágva curry-be is dobálhatod. A hagyományos padlizsánkrémet valamilyen ünnepi kiegészítővel dobd fel, például egy erdei gombás levessel, különleges, kovászos pirított kenyérrel, magvakkal és persze desszerttel.

A gomba is többféleképpen használható, lehet belőle valamilyen szaftos egytálétel, különösen, ha erdei gombákat szerzel, sütőtökből, csicsókából, magvakkal megszórva kiváló köretek készülhetnek balzsamecettel. A juhtúróval töltött gombafejek igazi nagy kedvencek, azokkal nem nagyon foghatsz mellé! Sztrapacska is készülhet, nemrég találkoztam a vega verziójával, amiben juhtúrót és aszalt paradicsomot használtak. Jut eszembe, az aszalt, szárított paradicsommal rengeteg ételt feldobhatsz!

Szerencséd van, ha a vendéged húst ugyan nem, de halat eszik, mert ilyenkor a halászlé, a lazac, a harcsapaprikás és a pontypatkó is szóba jöhet, bár utóbbitól sokan idegenkednek. Lépéselőnyben vagy, ha ezek bármelyikét is megeszi, mert egy jó harcsapaprikással a nemvegák is jól járnak, csak a túróscsuszára ne lökj a szalonnapörcökből!

Napfényes Étterem

Ha mégis letennéd az egésznek a terhét, akkor van tippünk arra is, honnan rendeld a legfinomabb vega karácsonyi menüket. A belvárosi Napfényes Étterem idén decemberben sem hazudtolja meg önmagát, széles repertoárral készülnek a vendégeiknek, akik december 17-éig, 20 óráig adhatják le a rendeléseiket, 50% előleg befizetésével, kizárólag személyesen. Az átvétel december 22-23-án történik, 14-21 óra között!

Csemegéztünk az ajánlataikból, nekünk ezek a kedvenceink:

Magyaros algaleves 850 FT

Töltött káposzta apró káposztával 1500 Ft

Lasagne bolognai módra 1600 Ft

Kijevi töltött szejtánszelet bundában 950 Ft

Zöldséges rizslepény 550Ft

Rántott szejtánszelet 550 Ft

Majonézes saláták (francia-, burgonya-, kukoricasaláta) 320Ft/10 dkg

Mákos guba vaníliás sodóval 1100 Ft/adag

Somlói galuska 1100 Ft/adag

Nemsüti

A Nemsüti Budapest egyik legendás vega étkezője, és 23-án kifejezetten olyan menüt állítanak össze, amiből simán haza lehet vinni karácsonyra is. Kínálnak majd pórés édeskömény krémlevest (vegán), négysajtos rakott krumplit (vegánban is), és lesz mogyorósült is! Valószínűleg további ételekkel is gazdagodik majd a kínálat, érdemes érdeklődni! 1 főétel 1500Ft, leves 700 Ft, kiszállítva is. Több adag rendelésére betétdíjas sütőtálban lesz lehetőség.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek