Így készül szerintünk a tökéletes ZSERBÓ – recepttel

Karácsonykor elengedhetetlen kellék a karácsonyfa...és a zserbó! Ha nagy kedvenc nálatok is, szükségetek lehet egy szuper receptre! Íme.

Karácsony, húsvét, és a nagy, sátoros ünnepek előtt – hivatalosan – böjt van. A régiek ismerték a dörgést, tudták, hogy az ünnepi menüre testben-lélekben fel kell készülni...különben hogy állnánk a többnapos rohamot?

A zserbó abba az érdekes süteménytípusba tartozik, amit szinte mindenki szeret, de nagyon kevesen mernek nekiállni, akárcsak a mézes krémes,hatlapos,flódnivagy bármelyik soklapos sütemény sütésének. De mivel a NoSalty nem szeretné, hogy pont karácsonykor hiányozzon a linzer-isler-bejgli háromszögből még egy negyedik pont is, megmutatjuk, hogy készítsetek tökéletes zserbót. Ígérjük, hogy nem nehéz, nem bonyolult, hamar készen van, és nagyon-nagyon finom.

Receptajánló:

A szerintünk tökéletes zserbó készítése lépésről lépésre:

A tésztához:
  • 65 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só
  • 4 ek tejföl
  • 1 dl tej
A töltelékhez:
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg folyós baracklekvár
  • 35 dkg dió
A tetejére:
  • 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

A vajat olvasszuk folyósra. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgát. Az élesztőt egy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele a hideg tejbe. Nem kell felfuttatni, az élesztő a sütőben kezd el dolgozni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztőt, és a vajas keveréket. Rákanalazzuk a tejfölt, és jól összedolgozzuk.

A tésztát egy fél órára hűtőbe dugjuk, addig megdaráljuk a diót és a cukrot.

A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Legcélszerűbb, ha le is mérjük, hogy mindenképp egyenlőek legyenek.

Zserbóvariációk:

Egy tepsit kivajazunk-lisztezünk, az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk, és belesimítjuk a tésztát. Vastagon megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval és cukorral, majd rásimítjuk a következő lapot.

Az utolsó lappal letakarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.Ha kész van, kicsit hűlni hagyjuk.

Addig egy lábosban vizet forralunk, beleállítunk egy kisebb lábast. Beletördeljük a csokit, és lassan kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg teljesen homogén és fényes lesz.

Egyenletesen felvisszük a süti tetejére, hűvösre tesszük, és két napra elfelejtkezünk róla.

MÉG TÖBB ZSERBÓRECEPTET ITT TALÁLSZ!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...