Ezeket az ételeket soha ne rakd be a mikrohullámú sütőbe

Jó dolog a mikrohullámú sütő, de van néhány alapvető élelmiszer, amelyeket nem érdemes, vagy nem érdemes kétszer melegíteni vele. Az alábbiakat például inkább sütőben vagy tűzhelyen melegítsd vagy főzd, ha lehet.

Nem véletlen, hogy a mikrohullámú sütő annyira népszerű: gyors és egyszerű, és rengeteg mindenre használható. De amíg a popcornt kipattogtatni vagy a langyos kávét megmelegíteni tökéletes, néhány dolgot nem érdemes belerakni a mikrohullámú sütőbe– van, amelyiknek csak a tápanyagtartalma csökken tőle, de akad olyan is, ami megbetegíthet.

Nyers hús

Ez szerencsére nem túl elterjedt, de ha eszedbe jutna, ne próbáld meg a nyers húst mikrohullámú sütőben megsütni. A probléma ezzel az, hogy a mikró nem egyenletesen melegít, így a hús részei nyersek maradhatnak, más részei pedig teljesen kiszáradhatnak. Az íze is rossz lesz, és veszélyes is lehet elfogyasztani. A nyers hús kiolvasztása szintén veszélyes ilyen szempontból, ha nem muszáj, inkább erre se használd – tedd be helyette meleg vízbe, és hagyd állni egy kicsit.

Brokkoli

Egy kutatás szerint a brokkoli klorofiltartalmának 16 százalékát elveszti, ha megmikrózod, míg más feldolgozási eljárások során ez nem történik meg. Arról nincs adat, hogy a többi klorofiltartalmú zöldséggel is ez-e a helyzet, de biztos, ami biztos, a brokkolinál felejtsd el a mikrót!

Kenyér

Nagyon sok magyar szokta mikrózni a kenyerét, és bár nem egészségtelen, de mindenképpen rosszabb minőségű lesz tőle. Az oka ennek az, hogy a mikrohullámok hatására a keményítőmolekulák a vízmolekulákhoz kötődnek, és ez kenyértípustól függetlenül szottyossá teszi azt.

A mikrohullámú sütő nem kegyes a kenyérhez sem

Egész krumpli

Itt is az érvényesül, mint a hús esetében, csak kevésbé lesz tőle bajod: az olyan nagyobb méretű ételeknél, mint egy egész krumpli, a külső rész túlmelegszik, a belső pedig valószínűleg egyáltalán meg sem fő. A mikrohullámú sütőben lehetetlen egyformán melegíteni, ez az oka annak is, hogy a berakott leves általában kívülről már forró, belül meg teljesen hideg. Inkább főzd vagy sütőben süsd a burgonyát.

Tojás

A tojás mikróban történő „főzése” és a főtt tojás újramelegítése veszélyes játék lehet: a tojás belsejében ugyanis nő a nyomás melegítés hatására, ami ahhoz vezethet, hogy egyszerűen szétpukkan. Ráadásul, ha nyersen teszed be a tojást, kutatások szerint az egészségedet is kockáztathatod, mert túlélhet benne néhány ártalmas szalmonella-baktérium, még akkor is, ha nem főtt, hanem buggyantott tojást csinálnál.

Húskészítmények

A feldolgozott húskészítmények mikrózása kutatások szerint növeli bennük a rákkeltő és koleszterinnövelő tulajdonságokat. Ezek a termékek egyébként sem a legegészségesebbek, de a mikrózással még ronthatunk is a helyzeten. Melegszendvicset, bacont, virslit inkább süssünk és főzzünk a tűzhelyen, és felejtsük el a mikrohullámú sütőt.


Még több dolog, amit tudnod kell a mikróról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek