Tényleg káros a mikrózott étel? A szakértő válaszol!

Egy régóta fennálló tévhitre kerestük a választ: valóban vannak káros következményei, ha sok mikrózott ételt fogyasztunk? Utánajártunk!

Rengeteg ellenérv kering a mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban. Ellenzői szerint megváltoztatja az ételek állagát, és a mikrózott étel nem tesz jót az emberi szervezetnek sem. Utánajártunk Dr. Felföldi József, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának tanára segítségével, hogy mi a mítosz és a valóság, nyugodt szívvel használhatjuk-e a mikrót hétköznapi melegítésre, és van-e bármilyen káros utóhatás, amivel később számolnunk kell, ha így kezelt ételt fogyasztunk.

Sokak szerint a mikrózás megváltoztatja az étel állagát, és az így megmelegített ebéd/vacsora kevésbé élvezhető.

Dr. Felföldi József:

A mikrózott étel állaga valóban más, mint pl. a serpenyőben melegítetté. Az eltérés oka viszont nem a mikrohullámban, hanem a hőközlés módjában rejlik. A hagyományos technikáknál az étel felületét melegítjük, esetleg kevergetve biztosítjuk az egyenletes hőmérséklet-eloszlást. Ezzel szemben a mikrohullámú készülékben az étel teljes anyagában kapja az energiát, kívül-belül egyszerre melegszik. A lényeg, hogy a kezelés hatására a mikróban is csak a hőmérséklet változik. Ami esetleg szokatlan lehet, az a melegítés módjával függ össze. A hagyományos melegítési módok alkalmazásakor pörkanyagok képződhetnek (ami fontos lehet az íz kialakításában is), elpárolog a víztartalom jelentős része, stb.

Akkor hogyan működik pontosan a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú készülékben az ételt egy rendkívül gyorsan változó elektromos mező járja át. Ez a mező az étel egyes komponenseit, elsősorban a vízmolekulákat (mint pici "iránytűket") egy irányba állítja, majd ellenkező irányba fordítja –mindezt másodpercenként több milliárdszor! Ez a rendkívül heves mozgás átadódik az étel többi részecskéjére is, ezzel emelkedik az anyag hőmérséklete. A melegítés néhány különleges tulajdonságát éppen ez a működési elv eredményezi:

Az elektromos mező az anyag teljes térfogatát átjárja, tehát elvileg az étel minden része (belseje is) egy időben melegszik.

Ez a melegedés azonban nem feltétlenül egyenletes. Az étel különböző részeinek víztartalma nagyon különböző lehet, ezért mikrózás után lehetnek tűzforró és hidegen maradt zónák is (ezért javasol néhány gyártó a kezelés után néhány perces kiegyenlítő pihentetést). Erősíti ezt az egyenetlenséget, hogy a mikrohullámú tér erőssége sem egyenletes a készüléken belül: vannak gócpontjai és alacsony energiájú tartományai. Ezen segít az edény forgatása (a forgás megakasztása egy alkalmatlan alakú edénnyel katasztrofális hatású lehet a hőmérséklet-eloszlásra).Egyértelmű előnyként ez a melegítés a legmagasabb hatásfokú, tehát ehhez kell a legkevesebb energia adott hőmérséklet-emeléshez.

Mi igaz abból a feltevésből, hogy a mikrózott étel káros?

A mikrohullám közvetlen káros hatásának - semmiféle tudományos, kísérletileg igazolható bizonyítéka nincs. A tévhitet több tényező is táplálhatja.

Maga a mikrohullámú sugárzás káros lehet az emberi szervezetre, éppen annak rendkívül intenzív melegítő hatása miatt (ezt az azonos tartományban működő radarberendezések tapasztalatai is megerősítik). Meg kell tehát akadályozni, hogy a mikrohullámú energia kijusson a készülékből. Erre szolgál a fémház és az ajtó védőrétege. Természetesen ezek sérülése balesetveszélyt jelenthet.

Határozottan tévhit, hogy a „káros sugárzással” kezelt étel maga is „sugárzóvá” válik.

A készülék kikapcsolása után a molekulák visszaállnak a hőmérsékletnek megfelelő alapenergiájukra; pontosan úgy viselkednek, mint a hagyományosan melegített ételek részecskéi.

Az előző kérdésre adott válaszból nyilvánvaló, hogy a nem egyenletes hőmérséklet-eloszlás miatt a kezelés fokozottan érzékeny a mikrózás idejére és teljesítményére (dózisára). Az étel összetételétől függően előfordulhat, hogy mire az átlaghőmérséklet eléri a kívánatos értéket, egyes részek túlmelegszenek, denaturálódnak, akár megégnek. Az így kialakuló nemkívánatos állomány, esetleg kellemetlen illat (pl csontos húsoknál) keltheti azt az érzetet, hogy a mikrohullám hatása káros. Valóban megváltozhat tehát az étel szerkezete, minősége, de nem magától a mikrohullámtól, hanem a helytelen alkalmazástól (a gázon, serpenyőben melegített étel is leéghet!). Az ilyen hatás elkerülhető a több szakaszban történő melegítéssel, közbeiktatott kiegyenlítő pihenésekkel. Más kérdés, hogy ezzel elveszíthetjük a módszer egyik legvonzóbb konyhatechnikai előnyét: a rendkívül gyors és egyszerű melegítés lehetőségét.

Érdemes figyelni arra, hogy ne fogyasszunk túl sok mikrózott ételt?

Az eddigiek alapján elmondható, hogy ez nem annyira egészségvédelmi, mint gasztronómiai kérdés.

A mikrózás a melegítés leggazdaságosabb, de gasztronómiai szempontból talán a legigénytelenebb módja.

Nem ad lehetőséget menet közbeni ízek , zamatanyagok kialakítására óvatos lepirítással (de ugyanakkor nem is keletkeznek esetleg karcinogén pörkanyagok!), a menet közbeni ízkialakításra, stb. Ugyanakkor viszont nemcsak gyors, de olyan ételek is kifogástalanul felmelegíthetőek benne, amik nem tűrik a hagyományos, kevergetve történő felmelegítést (pl. a hűtőből kivett, sokszor összeállt tésztaételek).Hibátlan készülékkel, megfelelő alkalmazással nem kell lemondani erről a hasznos konyhai eszközről.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...