Hibák, amelyeket biztosan elkövettél már mikrózás közben

Azt hihetnénk, hogy a mikrohullámú sütőt használni pofonegyszerű dolog, pedig valójában több benne a turpisság, mint gondolnánk.

A legtöbb ember tudja, hogy a hagyományos sütők és a mikrohullámú sütők más-más módszerrel melegítik fel az ételt, de azzal nagyon sokan nincsenek tisztában, hogy ez mit jelent a mikró használati módszerére nézve. Az alábbi hibákat például biztos, hogy mindenki legalább életében egyszer elkövette nagy eséllyel úgy, hogy nem is tudta, mit csinál rosszul.

Nem kevered meg az ételt

A legforróbb sütők is lassan melegítik fel az ételt, ami azt jelenti, hogy a belső részének is van ideje felmelegednie – a mikróval azonban nem ez a helyzet. A mikrók a felső rétegeket nagyon gyorsan felmelegítik, az étel belsejét azonban teljesen hidegen is tudják hagyni – éppen ezért néha érdemes megkevergetni, amit betettél, hogy ne egy felszínen forró, egyébként jéghideg ebéddel legyél gazdagabb.

Káros műanyagokat melegítesz

Annak ellenére, hogy valamire rá van írva: mikróbiztos, nem feltétlenül kell beleraknod a mikróba, a különböző elviteles dobozok, papírkonténerek ugyanis káros anyagokat engedhetnek ki magukból melegítés hatására. Inkább mindig vedd ki a tárolókból az ételt, és tányéron melegítsd, így kikerülheted, hogy mérgező vegyületek kerüljenek a kajádba.

Fémet teszel a mikróba

Persze, senki nem fogja a kést és a villát is beletenni az ebéd mellé a mikrohullámú sütőbe, de biztosan jártál már úgy, hogy fémbevonatos bögrét akartál melegíteni, ami elkezdett szikrázni. Minden egyes ilyen tányérra vagy bögrére rá van írva, ha nem szabad mikrózni, ezt mindig csekkold le, mielőtt nekiállsz melegíteni, mert balesetveszélyes lehet, ha hosszabb időre hagysz benn ilyen étkészletet az eszközben.

Nem tisztítod eleget a mikródat

Nem túl higiénikus, ha koszos mikrohullámú sütőben melegítesz – de jó hírünk van, nem kell ugyanis órákon keresztül sikálni a rászáradt ételdarabokat, ha nem fűlik hozzá a fogad. Melegíts fel két pohárnyi vizet nagyjából két percen keresztül, az ebből felszabaduló gőz fel fogja puhítani a száradt maradékokat a mikró oldalán, és így könnyebben tudsz majd takarítani.

Robbanó ételeket is melegítesz

Vannak olyan ételek, amiket egyszerűen nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni, mert felrobbanhatnak, és beteríthetik az eszköz belsejét. Ilyen jellemzően a főtt tojás, ami, ha túl sokáig melegítjük mikróban, óriásit pukkan, és szétrobban. Persze nem történik ilyen minden egyes esetben, de jobb félni, mint megijedni, és aztán alaposan kitakarítani a mikrót – a tojást inkább sütőben vagy főzőlapon melegítsd.


Van még néhány érdekesség a konyhából, olvasd el ezeket is:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek