Megdöbbentő, hogy a mikró legalább olyan káros lehet, mint több milliónyi autó

Kutatók először vizsgálták a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatását. A megállapításaik nem túl megnyugtatóak.

Valószínűleg a te háztartásodban is van mikrohullámú sütő. Sokan szeretjük ezt a kis készülőket, mert időt spórolhatunk vele a konyhában. Ugyanakkor sokszor olvashattunk, hallhattunk már róla, hogy mennyire károsak ezek a készülékek. Egy most megjelent tanulmány megint erre világít rá.

Ugyanannyi szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe az Európai Unió mikróhasználói, mint közel hétmillió személyautó - állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói, akik a világon elsőként készítettek kutatást a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatásáról. Arra jutottak, hogy:

  • az EU-ban használt mikrók évente 7,7 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, ami 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásával egyezik meg,
  • az EU mikrói évente 9,4 terawattóra áramot fogyasztanak, amit három nagy gázerőművel lehetne biztosítani,
  • több figyelmet kellene arra fordítani, hogy az emberek tudatosabban használják ezeket a berendezéseket.

Előrejelzések szerint 2020-ra 135 millió mikrohullámú-sütő lesz az Európai Unió háztartásaiban. Ezek káros hatásáról eddig nem sokat tudtunk. A tanulmány rámutat arra, hogy a mikrók legjobban a gyártáshoz használt anyagokkal és a gyártás folyamatával szennyezik a környezetet.Problémát jelent az is, hogy a mikrók élettartama nem túl hosszú, és miután kidobjuk őket, nagy kárt okoznak.

A kutatók természetesen nem azt akarják elérni a tanulmányukkal, hogy egyáltalán ne használjuk a mikrókat, csupán azt javasolják, hogy legyünk tudatosabbak. Ne használjuk a mikrót, csak amikor tényleg szükséges.

Ezeket olvastad már?

via Manchester Uni News

Címlapról ajánljuk