Ezzel a trükkel a tied lesz a legfinomabb POPCORN...és minden szem kipattog!

Te is ennél már egy IGAZÁN JÓ popcornt? A mozis sokszor száraz, és egy csomó szem nem is pattog ki rendesen...figyelj, mert mostantól kezedben a tökéletes recept! 

A jó öreg popcorn! Hány mozis esténket dobta már fel, sírtunk fölötte megható sztorikon, rendszerint túlrendeltük magunkat a mozi büféjében, a sok só pedig kimarta a szánkat - ezek a saját tapasztalataim, de szerintem nem vagyok egyedül vele, hogy mindig óriási adagot kérek a moziban, és sokszor meg is marad belőle egy csomó (persze nem mindig!)

Nem egyszer jutott már eszembe, hogy milyen jó lenne otthon is megsütni házimozizáshoz, de aztán az egészből nem lett semmi, és a szomszédos moziból hozok haza egy adagot. Most viszont olyan tuti receptre bukkantam, amit ki kell próbálnom, és amit veletek is megosztok. A New York Times szerzője egy Jessica Koslow nevű szakácsnő receptjére hivatkozik úgy, mint élete legjobb popcornjára, és megmondom őszintén, az elgondolás nagyon is csábító!

Melissa Clark, a New York Times írója így nyilatkozott az újonnan megtanult elkészítési módról:

"A hófehér szemek kifogástalanul ropogósak, csillognak a zsiradéktól, és éppen annyit só van rajtuk, ami megtapad az ujjaimon. A kukoricaszemek kezdeti ropogóssága puha kukoricapelyhekké olvad a szájban, mielőtt teljesen megadja magát, és eltűnik a szánkból. "

Ilyen bevezető után hogyan ne írnánk meg ezt nektek is?

Hogy mi Koslow tökéletes popcornjának titka?

Két-háromszoros mennyiségű olajat használ a legtöbb recepthez képest, aztán a szuper ropogós szemeket fűszerekben forgatja meg, hogy ne száradjanak ki, és ne veszítsenek ropogósságukból.

Mint sok-sok legendás finomságot, ezt is egy véletlennek köszönhetjük, ugyanis Koslow túl sok olajat használt popcornsütéshez, de ezt már csak akkor realizálta, amikor a kis kukoricaszemek a sütőben sültek. Amikor azonban megkóstolta a kész popcornt, meglepődve tapasztalta, mennyivel gazdagabb az ízviláguk, és ropogósabb a külsejük, már-már burgonyachipshez hasonlíthatóan.

Az ő receptje fél csésze olajat ajánl ⅓ csésze kukoricához. Igen, ez jóval több olaj, mint kukorica.

Ha soknak találod, természetesen használhatsz kevesebbet is.

A Fannie Farmer Cookbook 2-3 evőkanál olajat ajánl fél csésze kukoricához, a Joy of Cooking pedig 1-2 evőkanál zsiradéknál áll meg adagonként. Van, aki egyáltalán nem használ olajat popcornkészítéshez. Az amerikai őslakosok homokkal teli, forró agyagedényben pattogtattak, te viszont egy jó öntöttvas serpenyőben már szofisztikáltabban is elkészítheted az esti mozizás alap nasiját.

Koslow a szőlőmagolajat preferálja a popcorn sütéséhez, de nyugodtan használhatsz napraforgóolajat, repce- és kukoricaolajat, vagy akár ghee-t, azaz tisztított vajat. Sokan a fele olaj-fele vaj kombóra esküsznek. De szuper ötlet negyed csésze szőlőmagolajat összekeverni kókuszolajjal, kacsazsírral vagy olívaolajjal, isteni lesz a végeredmény. A popcorn ezekkel még ropogósabb lesz, és segítenek minden egyes szemet kipattogtatni.

Tipp:

A zsiradéktól függetlenül használhatsz ízesítőként zöldségporokat, szárított zöldségeket, ízesített sókat, chilit, viszont vigyázz, a magas nedvességtartalmú feltétek elrontják és kiszárítják a kész popcornt ( mint például a sajt vagy a friss fűszernövények.)

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via The New York Times

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek