Miért igyál egyre több vizet, ahogy öregszel?

A kiszáradás számos betegséget okozhat, a fáradtságon át az izomfájdalmakon túl a szívpanaszokig. A szakértők azt javasolják, hogy a kor előrehaladtával igyunk több vizet, és kerüljük azokat az italokat, amelyek vízhajtó hatásúak.

Ahogy öregszünk, a szomjúságközpontunk - amely a hipotalamuszban található - nem olyan aktív, mint korábban, így az agy nem mindig adja le a jelet, hogy inni kell. Azért, hogy az idősebbek megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, pótolniuk kell a vizet, akár szomjasak, akár nem. A kutatók szerint az idősebb emberek nem olyan érzékenyek a vér megnövekedett sókoncentrációjára, ez lehet a magyarázata annak, hogy nem érzik a dehidratáció hatását – legyen szó egy edzésről vagy nagyon meleg hőmérsékletről.

Veszélyes dehidratáltság

A kutatók megállapították, hogy a fiatal felnőttekkel ellentétben az idősebb betegek testhőmérsékletének szabályozását nem befolyásolja a vér sótartalmának növekedése, ez pedig a nagy melegben akár hőgutához is vezethet, sőt a szívproblémák kialakulásának kockázatát is fokozza. Ha egy idős ember kiszárad, azt először a vesék sínylik meg, a folyamat akár a veseelégtelenségig is vezethet. A kiszáradás az elektrolit egyensúlyának hiányát is eredményezhet, ami halálos is lehet.

Míg a fiataloknál igen, az idősebbeknél a kiszáradás nem csökkenti a hőveszteséget, és nem növeli a testhőmérsékletet edzés közben. Ez első hallásra jó hírnek tűnhet, ám nem így van. Ugyanis ez azt jelenti, hogy amikor az idősebb emberek sportolnak, testük nem állítja be az izzadságvesztés mértékét, és a szervezet nem pótolja az elveszített folyadékot a további kiszáradás megakadályozása érdekében. Ez hosszú távon a szív nagyobb megterhelését eredményezheti.

Az életkor előrehaladtával előnyben részesítjük a melegebb hőmérsékletet, és néha észre sem vesszük, hogy a meleg környezet túlzott izzadáshoz vezet, ebből pedig egyenesen következhet a kiszáradás. Ráadásul az idősebbek azt gondolhatják, hogy mivel egész életükben nagyjából hasonló mennyiségű folyadékot ittak, ez a mennyiség elég lesz minden életszakaszban – pedig a kutatások szerint nem így van.  Ahhoz ugyanis, hogy a szervezetünk a lehető legjobban működjön, szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékokra. Míg étel nélkül akár hetekig, víz nélkül csak napokig bírjuk.

Inni, inni és inni!

Sose felejtkezzünk el arról, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása kulcsfontosságú szervezetünk optimális működése érdekében.

Nosalty.hu

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!