r
Nosalty Logó

Kókuszvíz házilag

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
P.
Kókuszvíz házilag
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 258 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 514 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 62 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    375.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 258 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.4 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    751.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 514 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 62 Kcal

Hozzávalók

  • 75 g kókuszreszelék (1 rész)
  • 7.5 dl víz (3 rész, kézmeleg)
  • 1 teáskanál cukor (ízlés szerint, vagy édesítő, itt pálmacukor, de Stevia a legjobb)

Elkészítés

  1. A kókuszt egy nagyobb edénybe teszzük, hozzáadjuk, ha szeretnénk az édesítők valamelyikétés felöntjük kb. 40 fokos vízzel. Jó kézmeleg legyen! Botmixerrel vagy turmixszal csavarjunk még rajta egyet - deezt nemmuszáj. Ha később főzéshez használjuk fel, hagyjuk ki az édesítőt belőle.
  2. Ebben hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap leszűrjük.
  3. Hűtőbe tesszük, majd amikor már eléggé lehűlt, leszedjük a tetejéről a megdermedt kókuszzsírt.
  4. Ezután fogyasztjuk.
  5. Kevés rummal vagyfehérrummal és ananászlével azonnal Pina Coladát varázsolhatunk.
  6. Legkésőbb 24 órán belül fogyasszuk el és közben is tartsuk hűtőben.
  • Receptkönyvben: 297
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 39446
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 13.

Ajánló

pH besorolás: az egyik leglúgosítóbb italok egyike. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz. Ha nem azonnal fogyasztjuk, az édesítőt fogyasztáskor tegyük csak bele. Próbáljunk lehetőleg friss kókuszreszeléket venni hozzá. Ezt nagyjából úgy okoskodhatjuk ki, ha olyan csomagot veszünk, amin a lejárati idő még fényévekre van.

Receptkategóriák

Aki vett már egész kókuszdiót és volt olyan szerencsés, hogy még kotyogott benne némi folyadék, az tudja, milyen fenséges íze van. Ennél még finomabb az, amit a trópusokon a még zöld kókuszból nyernek. Utánozhatatlan kókuszital, amit ugyan konzervben üdítőitalként is lehet kapni, de az már szegény tele van cukorral, meg sok más egyébbel, hogy eltartható legyen. Ez itt az a módszer, amit Indiában használnak, hogy kókuszvizet állítsanak elő. Bár ők ezt hívják kókusztejnek, nem azonos a tejszerű, krémes folyadékkal, amit a kókusz húsából préseléssel nyernek ki, fehéren krémes és a távol-keleti konyha oly gyakran alkalmazza - vagyis a klasszikus kókusztejjel. A kókuszvíz az a majdnem víztiszta folyadék, ami a kókusz belsejében lötyög. Indiában, mivel elég sok kókusztejet használnak főzéshez, így oldják meg nagy mennyiségben az előállítását. Tulajdonképpen minden része hasznosítható. A levet megihatjuk vagy főzhetünk vele. Ez utóbbi esetben ne tegyünk bele cukrot. Pl. az "öntsük fel kókusztejjel" kezdetű mondatok egy indiai receptben mindig ezt a levet jelentik. A tetejéről leszedett finom kókuszzsírt süteményekbe vagy sültek alá tehetjük. Ès jó hír: a megázott kókuszreszeléket megszárítva utána még mindig fel lehet használni süteményekhez - bár az íze már kevésbé karakteres. Egészségügyi szempontból az egyik legtöbbet emlegetett dolog manapság. Bővebben itt. Nagyon érdekes! Természtesen a friss kókuszvíz nem helyettesíthető vele teljesen mértékben, de ezzel a mószerrel azért megpróbálkozhatunk az ízét és tápértékét a puharunkba csalogatni. Mondanom kell-e, hogy nyáron, lehűtve, egy vasárnap délutánon a füllesztő melegben iszogatva könnyen meghallhatjuk a tenger morajlását is, meg a tam-tam dobokat, hallhatjuk a fűszoknyák suhogását...Ja, ez az a verzió, amiben rum van.

Hozzászólások (26)

Törölt felhasználó

Szia Eszterke, legyártok a hétvégén vagy egy tonnányit illetve hektónyit és azt fogom iszogatni lúgosító kúra gyanánt! :) Már persze a blogodon is láttam, de most jutottam erre az elhatározásra.

P.

Lúgosításra fel! :-D Ès akkor nádcukor vagy pálmacukor. Vagy cukor nélkül. Meglátod majd melyik. Szuper!

Dacota

Esztikém, gratula!! Imádom az ilyen recepteket! A kókuszos sárgarépaleveseddel fogom debütáltatni, már jó ideje szemezek vele :) puszi: Nóra

P.

A sárgarépa leveshez elvileg krémes kókusztej kell, bár ha gondolod, megpróbálhatod. Ebben az esetben a zsírt ne szedd le a tetejéröl, hanem ezzel együtt használd fel. Elvileg jónak kell lennie. Egyébként Te ihlettél meg, meg az indiai szakácskönyvem. Abban írják a currykhez állandóan ezt a kókuszvizet, és azt is, hogyan készítik el. Ès a rizstejed után kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam. :-) Puszi! Eszter

Gerzsó

Nahát, éppen tegnap olvastam a blogodon a kókuszvizet, már be is szereztem a reszeléket, és ázik. Kérdésem, hogy így elkészítve mennyi ideig áll el a h?t?ben? Puszillak: Zsóka néni

P.

Ha nagyobb mennyiséget készít Zsóka néni, akkor a cukrot érdemes épp csak fogyasztás elött beletenni. Akkor "nem indul el" és akár egy hétig is elállhat. Szerintem. Még nem próbáltam, az az igazság, de a tapasztolatokat szívesen veszem.

Gerzsó

Akkor majd két hét mulva lesz?rhetjük a tapasztalatokat.

P.

Juhu! :-D Már alig várom!

Törölt felhasználó

Cukor semmiképp, semmilyen formában, mert hízni nem akarok :)

Törölt felhasználó

Eszter ez nagyon jó!Épp tegnap használtam el a kókuszreszelékemet,de ezt miel?bb ki akarom próbálni.Köszi.ÜdV:Bogi

Törölt felhasználó

Nem okoskodni akarok, de volt szerencsém helyben, frissen macsétával lékelt kókuszvizet innom, én csalódtam mert azt hittem, hogy az a kókusztej. Elmesélték, hogy ez olyan steril, tiszta folyadék, amit vénásan is adtak, kiszáradás ellen. A kókusztej, a kókuszreszelék vizzel felöntött és leszürt elegye, ami a mi fogalmaink /legalábbis az én elvárásaim szerint/ annak min?sül.

P.

Mindezek ott vannak van abban a cikkben, amit belinkeltem, ezért nem írtam le. Èn is ittam már frissen csapoltat. Ez itt nem kókusztej. Azt másképp csinálják. Ahhoz a kókusz FRISS belsejét szedik ki, és turmixolják össze együtt vízzel, illetve egyéb esetekben ehhez még kókuszolajat is adnak, hogy sürübb legyen, következésképp lesz belöle egy tejszerü folyadék. Ezzel a módszerrel itt, mint ahogy írtam, leginkább csak a kókuszvíz íze helyettesíthetö. Az elvárásaink nem mindig egyeznek a tényekkel. :-)

Törölt felhasználó

Udv! Esetleg ha fel is forralom, nem lesz pl intenzivebb ize? Vagy azzal el is rontom?

P.

Szia! Nem lesz intezívebb az íze. Az íze egyedül azon múlik, hogy milyen friss a reszelék, amit kapsz. Semmi máson. Meg valamennyire az áztatási id?n is, de pár óra után a lényeg már kiázik. Azért se forrald, mert akkor rengeteg vitamin és egyéb tápanyag veszend?be megy. Pont az, amiért elvileg jó. Üdv: Eszter :-)

Katyerina

Kedves Eszter! Ma jött meg a hírlevélben a kókuszvíz, melynek nagyon megörültem.Két éve voltunk Thaiföldön, és ott a nagy zöld kókuszdiókat jég közé teszik, és üdít?ként isszák .Macsétával levágják a hegyét, szívószálat tesznek bele. Ez valami fennséges ital, mindig sóvárogva gondoltam vissza erre is többek között. Egy kis vodkával meg egyenesen mennyei! Ez valóban nem a kókusz tej, mert azt a kókusz belsejében lev? húsból nyerik, amib?l a kókusz reszelék is származik! Köszönöm, hogy ilyen örömet okoztál !

P.

Kedves Katyerina! Nagyon örülök, hogy ilyen örömet okoztam, ezek után remélem, hogy ha elkészíted, azért ízleni is fog. Persze nem pont olyan, mint a frissen csapolt, de azért nem rossz... :-) Puszillak! Eszter

Törölt felhasználó

Jajj de jó :D ! Ezt még ma el is készítem :) ! Épp most lábadozom lázas állapotból, jól fog jönni :). Amúgy is nagyon szeretem a kókuszos frissít?ket. Köszönjük.

P.

Szia Jagi! Arra kifejezetten jó lesz, meglátod, igyál bel?le minél többet, ha tudsz. jobbulást neked és majd írd meg, hogy ízlett! :-)))

Törölt felhasználó

 Szia Eszter!Most szurtem le a kokuszvizet,kis cukorszirupal edesitve felulmulta a varakozasomat,mert egy kicsit szkeptikus voltam elotte.Holnap kiprobalom rummal,gondolom nem rontja el!:-)))

P.

De jó husika! Nagyon örülök, hogy ízlett! :-))) A rum is tuti lesz... :-p

Törölt felhasználó

Szia Gargoyle! Remekül sikerült! Sokat iszom bel?le, és már szerencsére jobban is vagyok :). Ilyen melegben szinte nem is kívánok mást enni-inni. Szóval ez szuper ;)! Még egyszer köszi.

P.

Ja, de jó! Nagyon örülök, hogy jobban is érzed magad! Mi is ezt iszogatjuk most elég sokat ebben a h?ségben. Örülök, hogy jót tett. Puszillak! Eszter

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki, én egy-két hete készítettem el nagyon jó kis friss kókuszreszelékb?l Esztike kókuszvizét és valami MENNYEI!!! Örökké hálás leszek a receptért. Olcsó, gyors, nem kell pepecselni vele, és még lúgosítósegészségességes is. Kell ennél több? :-))) Én felöntöttem némi 100%-os ananászlével, meg még egy konzerv ananász levét is hozzálottyantottam. Most már csak egy tengert... Nem is, inkább az óceánt kellene idecipelni valahogy a csupa k? teraszunkra, no meg egy-két pálmafát. De rajta vagyok az ügyön. :-D

P.

El?bb utóbb csak lesz abból a pálmafából valami... :-D De örülök, hogy ízlett! :-)))

mislenbaba

Szia Eszter! Megcsináltam, de nekem nem lett a tetején kókuszzsír. Vajon miért. Egyébként nem rossz. A férjemnek egy szilvapálinkás üvegben tettem az asztalra. :)

P.

Nem mindig van rajta sok zsír. Van úgy, hogy csak épp egy kis hártyát képez a felszínen. De ha beledugod az ujjad és elmorzsolod, akkor érzed, hogy zsíros tapintású. F?leg h?tés után. Attól is függ, hogy menniyre friss a kókuszreszelék vagy mennyire nagyszem?. Minél nagyobbra van zúzva, annál lassabban száradnak ki a pelyhek. Én is épp most lettem kész a holnapi adaggal, nekem sincs rajta sok zsír, mert elég nyamvadék reszeléket kaptam. Pár napja viszont gyönyör? hatalmas pelyhek voltak, volt is rajta zsír rendesen. Szóval, ilyesmi lehet a titok nyitja. :-)

mislenbaba

Szia Eszter! Este ittunk bel?le, és az asztalon hagytuk. Savanyú lett. Akkor is jó, vagy azért lett savanyú, mert nem raktuk a h?t?be? Ja és ez jó gyomorégés (gyomorsav) ellen is? Köszi. Puszi. Icu

P.

Szia Icu! Igen, jó gyomorégés ellen is! valószín?leg azért lett savanyú, mert nem volt h?t?ben és cukor van benne - bármilyen édes cucc. Erjedni kezd. Érdemes ezt fogyasztáskor beletenni, ha nem isszátok meg azonnal az egészet. De ezt most bele is írtam a receptbe. És h?t?ben tartani. P. Eszter

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek