Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszvíz házilag

Kókuszvíz házilag
Kókuszvíz házilag
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki vett már egész kókuszdiót és volt olyan szerencsés, hogy még kotyogott benne némi folyadék, az tudja, milyen fenséges íze van. Ennél még finomabb az, amit a trópusokon a még zöld kókuszból nyernek. Utánozhatatlan kókuszital, amit ugyan konzervben üdítőitalként is lehet kapni, de az már szegény tele van cukorral, meg sok más egyébbel, hogy eltartható legyen.
Ez itt az a módszer, amit Indiában használnak, hogy kókuszvizet állítsanak elő.
Bár ők ezt hívják kókusztejnek, nem azonos a tejszerű, krémes folyadékkal, amit a kókusz húsából préseléssel nyernek ki, fehéren krémes és a távol-keleti konyha oly gyakran alkalmazza - vagyis a klasszikus kókusztejjel. A kókuszvíz az a majdnem víztiszta folyadék, ami a kókusz belsejében lötyög. Indiában, mivel elég sok kókusztejet használnak főzéshez, így oldják meg nagy mennyiségben az előállítását. Tulajdonképpen minden része hasznosítható.
A levet megihatjuk vagy főzhetünk vele. Ez utóbbi esetben ne tegyünk bele cukrot. Pl. az "öntsük fel kókusztejjel" kezdetű mondatok egy indiai receptben mindig ezt a levet jelentik.
A tetejéről leszedett finom kókuszzsírt süteményekbe vagy sültek alá tehetjük.
Ès jó hír: a megázott kókuszreszeléket megszárítva utána még mindig fel lehet használni süteményekhez - bár az íze már kevésbé karakteres.
Egészségügyi szempontból az egyik legtöbbet emlegetett dolog manapság. Bővebben itt. Nagyon érdekes!
Természtesen a friss kókuszvíz nem helyettesíthető vele teljesen mértékben, de ezzel a mószerrel azért megpróbálkozhatunk az ízét és tápértékét a puharunkba csalogatni.
Mondanom kell-e, hogy nyáron, lehűtve, egy vasárnap délutánon a füllesztő melegben iszogatva könnyen meghallhatjuk a tenger morajlását is, meg a tam-tam dobokat, hallhatjuk a fűszoknyák suhogását...Ja, ez az a verzió, amiben rum van.

hozzávalók / 2 adag

  • 75 g kókuszreszelék (1 rész)
  • 7.5 dl víz (3 rész, kézmeleg)
  • 1 teáskanál cukor (ízlés szerint, vagy édesítő, itt pálmacukor, de Stevia a legjobb)

ajánlat

pH besorolás: az egyik leglúgosítóbb italok egyike.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Ha nem azonnal fogyasztjuk, az édesítőt fogyasztáskor tegyük csak bele.
Próbáljunk lehetőleg friss kókuszreszeléket venni hozzá. Ezt nagyjából úgy okoskodhatjuk ki, ha olyan csomagot veszünk, amin a lejárati idő még fényévekre van.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kókuszt egy nagyobb edénybe teszzük, hozzáadjuk, ha szeretnénk az édesítők valamelyikét és felöntjük kb. 40 fokos vízzel. Jó kézmeleg legyen! Botmixerrel vagy turmixszal csavarjunk még rajta egyet - de ezt nem muszáj.  Ha később főzéshez használjuk fel, hagyjuk ki az édesítőt belőle.
  2. Ebben hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap leszűrjük.
  3. Hűtőbe tesszük, majd amikor már eléggé lehűlt, leszedjük a tetejéről a megdermedt kókuszzsírt.
  4. Ezután fogyasztjuk.
  5. Kevés rummal vagy fehérrummal és ananászlével azonnal Pina Coladát varázsolhatunk.
  6. Legkésőbb 24 órán belül fogyasszuk el és közben is tartsuk hűtőben.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 892
elküldve: 13
receptkönyvben: 608
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
fogás: ital

receptkategóriák

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

menyuska
menyuska Tue, 2012-06-26 16:43

Üdvözlöm! Ma elkészítettem az "alapot",de úgy gondoltam, hogy kicsit meleg van ahhoz, hogy elöl hagyjam, ezért betettem a hűtőbe. Kérdezném, hogy így is jó lesz? Köszönöm előre is!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2012-06-26 22:32

Természetesen jó lesz. A receptben is így szerepel.
Minden jót!

plutyka
plutyka Mon, 2012-06-18 09:26

Megcsináltam, nekem cukor nélkül is tökéletesen ízlett :-)
Tettem bele mentát és citromfüvet is, nem rontotta el :-)

heart
sunshine / heart Sat, 2012-06-16 18:17

Szia Eszter!
Koszi,hogy foltetted a receptet,en is hallottam,milyen jo a kokusz ital,a zsirja,es az olaj is!
Ki fogom probalni:)

Ilkovics Alíz
Ilkovics Alíz Thu, 2012-05-10 10:57

Kedves Eszter!
Az volna a kérdésem, hogy a bevásárló központokban található "friss" kókusz (mármint nem a száraz reszelék) lereszelve felhasználható-e az ital elkészítéséhez. Vagy nem tesz hozzá az ízéhez annyit, hogy érdemes legyen bíbelődni vele? Mit gondolsz?
üdv
Alíz

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-05-11 07:36

Szia Aliz!
Annyit biztos nem tesz hozzá, hogy megérje a vesződtséget. Inkább frissen megenném a húsát. Hmmmmm... :-)

Larssen
Larssen Mon, 2012-04-16 03:59

Nemrég Ausztráliába költöztünk és nagy meglepetésemre itt is nagy divatja van a kókuszvíznek. Jobb éjjel-nappali boltokban fél literes kiszerelésben 3-4 dollár. De ami a legjobb: nagyáruházban a gyümölcs részlegen fiatal kókuszokat lehet kapni, csak a leve miatt. Nehéz felnyitni,de ha sikerül függő leszel!Egyzserűen imádom!2-3dollár egy darab. Teljesen véletlen akadtam rá erre a receptre és már ott figyel a hűtőben a holnapi adag.Kíváncsi vagyok milyen lesz. Ha jól beválik lecserélem a drága bolti kókuszvizet erre! :-)

katamolly
katamolly Tue, 2012-04-03 13:52

Szia! Igazad van, mert kb. 3 nap után sárga foltos kezdett lenni, és a kukában landolt... Csak tapasztalatképp írom le, hátha másnak is eszébe jut ez a kérdés. Szép napot Neked!

katamolly
katamolly Fri, 2012-03-30 12:21

Kedves Eszter! Én is most készítettem el először, kíváncsi vagyok, kis családomnak hogyan ízlik majd, de biztosan elfogy, mert már az illata is jó... Lenne hozzá kérdésem: azt írtad, a leszűrt reszeléket kiszáradás után fel lehet még használni. Csak simán a "levegőn" szárítod? (egy tálkába tettem, magára hagytam, ez azt jelenti?) A másik, hogy szerinted ha kiszárad, egy hétig eltartható még a reszelék? Húsvétra kellene kókuszos kekszhez. Köszi a választ!

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-03-30 18:17

Szió!
Őszinte leszek: egyszer használtam fel később, napon száradt ki fél nap alatt, mert nyár volt. Sajnos gyanítom, hogy ha sokáig szárad, és nem kiterítve, akkor hasonlóképpen megsavanyodhat, mint maga a kókuszvíz. Egy hétig szerintem nem áll el. Érdemes lenne inkább ahhoz frisset használni. :-)

Klarissy
Klarissy Thu, 2012-02-09 11:34

Kedves Eszter!
Elkészítettem ezt az italt, majd kellemes ízén felbuzdulva jobban utánanéztem. Sok helyen olvastam, hogy alacsony a kalóriatartalma, ám az az igazira vonatkozott. A kókuszreszeléket is "kigugliztam" tehát, és a kb 600-as kcal értékkel találtam magam szemben (ez egy internetes adat, de egy hozzászólásban azt olvastam, hogy a zacskón 400-as értéket tüntettek fel - az enyémen sajnos ezt elmulasztották).
Kérdésem mindenesetre az lenne, hogy így, a kókuszzsírt leszedve, a kókuszreszeléket nem elfogyasztva vajon hozzávetőlegesen milyen értékek között mozoghat 100 grammból kinyert nedű?
További szép napot kívánok!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-02-09 23:34

Őszinte leszek: fogalmam sincs, de nem is nagyon foglalkoztat.
Egyszerűen azért, mert nem a zsírtartalma a lényeg, hanem, hogy a benne található zsírok és egyéb összetevők milyen irányban befolyásolják a szervezet pH háztartását.
Ennek az egyik legszebb példája a az avokádó, ami egy rendkívűl zsíros gyümölcs, több kalória van benne, mitn egy adag pacalpöriben, de azért nem hízlal, mert olyan zsírok vannak benne, amik valójában lúgosítják a szervezetet.
Egyszóval, nem csak a kalóriaérték számít, ezt jobb tudni.
Ha leszeded a zsírt, nyilvánvalóan sokkal kevesebb a kalóriaértéke, és a reszeléket sem iszod meg, ezért is írtam, hogy a zsírt éredemes leszedni.
Szóval, szerintem nem ezen kell elkezdeni a kalóriákat számolgatni, de ez csak magánvélemény. :-)
Nagyon szép estét!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-24 17:50

Üdv,
Kedves Eszter nagyon jó a recept, csak egy kérdés: az arányoknál a "rész" ugye térfogatra érkendő? Tehát mondjuk egy pohár kókuszreszelék, 4 pohár víz...
Ferenc

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-01-24 21:05

Kedves Ferenc!
Így van, mérőeszköznek bármit használhatunk. Ha pohár, akkor 3x-4x annyi pohár víz és így tovább.
Eszter

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Mon, 2011-01-24 16:48

Sya!
Akkor jól értelmezem, hogy nem kell leszűrni,hanem hagyjam benne a kókuszreszelék darabokat?
Bár a megjegyzésben ott van,hogy a megmaradt kókuszreszelékkel mit kell csinálni,de én akkor most nem tudom..bocsi, hogy értetlen vagyok,csak nem értem..Felhomályosítanál? :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-01-24 21:03

Évi, Te voltál az első, aki észrevette, hogy hiányzik a leszűrés mozzanata! Köszi, hogy szóltál, máris javítottam! :-))) Így talán már érthető.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sun, 2011-01-23 16:22

Szia Eszter! Nem tettünk bele egy gramm cukrot sem . Én még mindig fogyózom, ezért cukor nélkül iszom mindent. A férjemnek nem is nagyon ízlett, de neki is fogynia kell, ezért csöndben maradt. Azt mondta még szoknia kell :) Egyébként vettem egy csomó féle zöldséget, most nézegetem mit készítsek belőlük. Van friss és szárított gombám, brokkoli, cukkini, kukorica, zöldbab, kelbimbó, eper, stb.

Üdv . Icu

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-01-23 18:33

Icu, őszinte leszek: nálunk még sosem maradt meg másnapra, mert mindig csak annyit készítek, amennyit frissen megiszunk. Pl. 1 liter.
De ki fogom próbálni, hogy ha nem tartom hűtőben mi történik. Elképzelhető, hogy megsavanyodik.
A zöldségekhez gratulálok! Biztosan találsz majd egy csomó mindent itt az oldalon. :-)
Puszi!
Eszter

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sun, 2011-01-23 13:23

Szia Eszter! Este ittunk belőle, és az asztalon hagytuk. Savanyú lett. Akkor is jó, vagy azért lett savanyú, mert nem raktuk a hűtőbe? Ja és ez jó gyomorégés (gyomorsav) ellen is?
Köszi. Puszi. Icu

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-01-23 15:07

Szia Icu!
Igen, jó gyomorégés ellen is!
valószínűleg azért lett savanyú, mert nem volt hűtőben és cukor van benne - bármilyen édes cucc. Erjedni kezd. Érdemes ezt fogyasztáskor beletenni, ha nem isszátok meg azonnal az egészet. De ezt most bele is írtam a receptbe. És hűtőben tartani.
P.
Eszter

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sat, 2011-01-22 20:33

Szia Eszter! Megcsináltam, de nekem nem lett a tetején kókuszzsír. Vajon miért. Egyébként nem rossz. A férjemnek egy szilvapálinkás üvegben tettem az asztalra. :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-01-22 23:08

Nem mindig van rajta sok zsír. Van úgy, hogy csak épp egy kis hártyát képez a felszínen. De ha beledugod az ujjad és elmorzsolod, akkor érzed, hogy zsíros tapintású. Főleg hűtés után.
Attól is függ, hogy menniyre friss a kókuszreszelék vagy mennyire nagyszemű. Minél nagyobbra van zúzva, annál lassabban száradnak ki a pelyhek. Én is épp most lettem kész a holnapi adaggal, nekem sincs rajta sok zsír, mert elég nyamvadék reszeléket kaptam. Pár napja viszont gyönyörű hatalmas pelyhek voltak, volt is rajta zsír rendesen. Szóval, ilyesmi lehet a titok nyitja. :-)

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-07-11 11:03

Kedves Mindenki, én egy-két hete készítettem el nagyon jó kis friss kókuszreszelékből Esztike kókuszvizét és valami MENNYEI!!! Örökké hálás leszek a receptért. Olcsó, gyors, nem kell pepecselni vele, és még lúgosítósegészségességes is. Kell ennél több? :-))) Én felöntöttem némi 100%-os ananászlével, meg még egy konzerv ananász levét is hozzálottyantottam. Most már csak egy tengert... Nem is, inkább az óceánt kellene idecipelni valahogy a csupa kő teraszunkra, no meg egy-két pálmafát. De rajta vagyok az ügyön. :-D

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-07-11 12:55

Előbb utóbb csak lesz abból a pálmafából valami... :-D
De örülök, hogy ízlett! :-)))

Jagi
Jagi Sat, 2010-07-10 20:45

Szia Gargoyle!
Remekül sikerült! Sokat iszom belőle, és már szerencsére jobban is vagyok :). Ilyen melegben szinte nem is kívánok mást enni-inni. Szóval ez szuper ;)!
Még egyszer köszi.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-07-11 08:31

Ja, de jó! Nagyon örülök, hogy jobban is érzed magad! Mi is ezt iszogatjuk most elég sokat ebben a hőségben. Örülök, hogy jót tett.
Puszillak!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-09 16:15

 Szia Eszter!Most szurtem le a kokuszvizet,kis cukorszirupal edesitve felulmulta a varakozasomat,mert egy kicsit szkeptikus voltam elotte.Holnap kiprobalom rummal,gondolom nem rontja el!:-)))

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-07-09 18:30

De jó husika!
Nagyon örülök, hogy ízlett! :-)))
A rum is tuti lesz... :-p

Jagi
Jagi Thu, 2010-07-08 18:49

Jajj de jó :D ! Ezt még ma el is készítem :) !
Épp most lábadozom lázas állapotból, jól fog jönni :). Amúgy is nagyon szeretem a kókuszos frissítőket.
Köszönjük.

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-07-08 21:59

Szia Jagi!
Arra kifejezetten jó lesz, meglátod, igyál belőle minél többet, ha tudsz.
jobbulást neked és majd írd meg, hogy ízlett! :-)))

Katyerina
Katyerina Wed, 2010-07-07 22:15

Kedves Eszter!
Ma jött meg a hírlevélben a kókuszvíz, melynek nagyon megörültem.Két éve voltunk Thaiföldön, és ott a nagy zöld kókuszdiókat jég közé teszik, és üdítőként isszák .Macsétával levágják a hegyét, szívószálat tesznek bele. Ez valami fennséges ital, mindig sóvárogva gondoltam vissza erre is többek között. Egy kis vodkával meg egyenesen mennyei! Ez valóban nem a kókusz tej, mert azt a kókusz belsejében levő húsból nyerik, amiből a kókusz reszelék is származik!
Köszönöm, hogy ilyen örömet okoztál !

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-07 23:45

Kedves Katyerina!
Nagyon örülök, hogy ilyen örömet okoztam, ezek után remélem, hogy ha elkészíted, azért ízleni is fog. Persze nem pont olyan, mint a frissen csapolt, de azért nem rossz... :-)
Puszillak!
Eszter

egifeny
egifeny / egifeny Wed, 2010-07-07 17:30

Udv! Esetleg ha fel is forralom, nem lesz pl intenzivebb ize? Vagy azzal el is rontom?

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-07 18:35

Szia!
Nem lesz intezívebb az íze. Az íze egyedül azon múlik, hogy milyen friss a reszelék, amit kapsz. Semmi máson. Meg valamennyire az áztatási időn is, de pár óra után a lényeg már kiázik.
Azért se forrald, mert akkor rengeteg vitamin és egyéb tápanyag veszendőbe megy. Pont az, amiért elvileg jó.
Üdv:
Eszter :-)

radica947
radica947 Thu, 2010-05-13 16:57

Nem okoskodni akarok, de volt szerencsém helyben, frissen macsétával lékelt kókuszvizet innom, én csalódtam mert azt hittem, hogy az a kókusztej. Elmesélték, hogy ez olyan steril, tiszta folyadék, amit vénásan is adtak, kiszáradás ellen. A kókusztej, a kókuszreszelék vizzel felöntött és leszürt elegye, ami a mi fogalmaink /legalábbis az én elvárásaim szerint/ annak minősül.

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-05-13 17:05

Mindezek ott vannak van abban a cikkben, amit belinkeltem, ezért nem írtam le. Èn is ittam már frissen csapoltat. Ez itt nem kókusztej. Azt másképp csinálják. Ahhoz a kókusz FRISS belsejét szedik ki, és turmixolják össze együtt vízzel, illetve egyéb esetekben ehhez még kókuszolajat is adnak, hogy sürübb legyen, következésképp lesz belöle egy tejszerü folyadék.
Ezzel a módszerrel itt, mint ahogy írtam, leginkább csak a kókuszvíz íze helyettesíthetö.
Az elvárásaink nem mindig egyeznek a tényekkel. :-)

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-05-13 15:03

Eszter ez nagyon jó!Épp tegnap használtam el a kókuszreszelékemet,de ezt mielőbb ki akarom próbálni.Köszi.ÜdV:Bogi

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Thu, 2010-05-13 10:23

Nahát, éppen tegnap olvastam a blogodon a kókuszvizet, már be is szereztem a reszeléket, és ázik. Kérdésem, hogy így elkészítve mennyi ideig áll el a hűtőben?
Puszillak: Zsóka néni

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-05-13 10:47

Ha nagyobb mennyiséget készít Zsóka néni, akkor a cukrot érdemes épp csak fogyasztás elött beletenni. Akkor "nem indul el" és akár egy hétig is elállhat. Szerintem. Még nem próbáltam, az az igazság, de a tapasztolatokat szívesen veszem.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-05-13 10:15

Esztikém, gratula!!
Imádom az ilyen recepteket! A kókuszos sárgarépaleveseddel fogom debütáltatni, már jó ideje szemezek vele :)
puszi:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-05-13 10:44

A sárgarépa leveshez elvileg krémes kókusztej kell, bár ha gondolod, megpróbálhatod. Ebben az esetben a zsírt ne szedd le a tetejéröl, hanem ezzel együtt használd fel. Elvileg jónak kell lennie.
Egyébként Te ihlettél meg, meg az indiai szakácskönyvem. Abban írják a currykhez állandóan ezt a kókuszvizet, és azt is, hogyan készítik el. Ès a rizstejed után kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam. :-)
Puszi!
Eszter

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-05-13 10:12

Szia Eszterke, legyártok a hétvégén vagy egy tonnányit illetve hektónyit és azt fogom iszogatni lúgosító kúra gyanánt! :) Már persze a blogodon is láttam, de most jutottam erre az elhatározásra.

258
kókuszreszelék 75 g
víz 7.5 dl
cukor 1 teáskanál