Vajon meg lehet inni napi 2,5 liter folyadékot? Mi kipróbáltuk!

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy mi a napi ajánlott folyadékbeviteli mennyiség. De vajon mennyire könnyű ezt az ajánlást betartani? Mi kipróbáltuk, elmeséljük.

Minden csapból állandóan az folyik - hogy egy szóviccel kezdjem -, hogy fordítsunk figyelmet a napi megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra. Mint egy friss kutatásból kiderült, hazánkban nem állunk túl fényesen ezen a területen, a lakosság nagy része kevesebbet fogyaszt az ajánlott mennyiségnél, és ezen a körön belül is sokan vannak, akik jelentősen maradnak el az ajánlástól.

Az Európai Hidratációs Intézet ajánlása szerint, egy átlagos fizikai aktivitású nőnek napi 2 l, egy férfinak pedig 2,5 l folyadékot kellene fogyasztania. Ez nem hangzik túl soknak, ugye?

Nekünk azért voltak fenntartásaink, és néhány kollégámmal úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk, mennyire könnyű (vagy éppen nehéz) betartani ezt az ajánlást. Annyit nehezítettünk az életünkön, hogy míg a hivatalos ajánlás ebbe a mennyiségbe beleérti az ételekkel fogyasztott folyadékmennyiséget is (pl. levesek, főzelékek stb.), addig mi csak a tiszta folyadékfogyasztásra lőttük be ezeket a célokat.

A folyadékfogyasztási kihívásunk 2 hétig tartott, és összesen 15-en vágtunk bele. Nagyon izgalmas kihívásnak bizonyult ez is, most megosztjuk veletek tapasztalatainkat.

Mit vállaltunk?

Alapvetően a fenti WHO-ajánlásokat vettük alapul a napi folyadékbevitelhez, öten napi 2 l-t, hatan 2,5 l-t, hárman pedig napi 3 l-t vállaltak.

Kinek sikerült?

A kihíváshoz csatlakozók közül már ketten az elején "elbukták" a projektet, Juci kolléganőm eleve magasra tette a lécet, mert napi 3 l folyadékot irányzott elő magának, Norbi kollégánk pedig úgy tűnik, nem vette elég komolyan feladatot. Csilla és Andris félidőig bírták, nekik a sok WC-re járás, az útközbeni ivás, illetve a hétvégék okozták a nehézséget, de előfordult, hogy csak simán elfelejtettek inni. A többieknek nagyjából sikerült tartaniuk a vállalásokat, pár dl differencia akadt itt-ott, de alapvetően sikeresen teljesítették a feladatot.

Mindannyiónknak - az ajánlásoknak megfelelően - a víz volt az elsődleges folyadékforrása, emellett jellemző volt még a kávé, a zöld tea és a cukormentes üdítőitalok.

via GIPHY

Mi volt nehéz?

Összességében mindenkinek a hétvégi folyadékfogyasztás illetve a sok-sok WC-re járás okozta a legnagyobb gondot, de többen elfelejtettek napközben inni (ez egyébként valószínűleg a legjellemzőbb ok az alacsony folyadékfogyasztás mögött), és sokan küzdöttek azzal is, hogy útközben hogy tudják megoldani az ivást.

Ki miért vágott bele és milyen tapasztalatokat szereztünk?

A legtöbbünk egyik fő motivációja az volt, hogy megnézzük, képesek vagyunk-e egyáltalán teljesíteni a kihívást. Emellett többen azt vártuk még, hogy szebb lesz a bőrünk, illetve, hogy energikusabbak leszünk, ha eleget iszunk. Érdekes tapasztalat, hogy a legtöbben (9-en) nem tapasztaltunk két hét alatt radikális változásokat, 3-an találták úgy, hogy szebb lett a bőrük (nekem pl. híresen száraz a bőröm, és mindig mindenki azzal nyüstöl, hogy igyak többet - ehhez képest pont ugyanolyan száraz maradt), ketten érezték úgy, hogy jobban alszanak és egy valaki érezte úgy, hogy jobb lett a közérzete.

Nekem állandó társam lett a mindennapokban egy fél literes vizespalack, illetve sikerült a két hét alatt kidolgoznom egy "algoritmust", hogy mennyi vizet kell meginnom az egyes napszakokban, hogy biztosan meglegyen a 2-2,5 l folyadék, de ne kelljen éjszaka 2-3-szor is felébrednem, mert mosdóba kell mennem.

Többen használtunk különféle mobilapplikációkat, és akármilyen furcsán is hangzik, ezek valóban segítenek abban, hogy meglegyen a megfelelő napi mennyiség - legalábbis így az első időszakban.

12-en érezzük úgy, hogy a jövőben is fokozott figyelmet fordítunk majd a folyadékbevitelre, ketten érzik azt, hogy ez egy darabig biztosan menni fog, de nem mernek hosszú távú garanciát vállalni a kitartásukra, egyvalaki érzi úgy, hogy messze van még attól, hogy stabilan napi 2,5 l-t igyon.

Tanulság

Ez után a két hetes kihívás után én személy szerint mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja ki, hogy 1-2 hétig egy applikáció segítségével pontosan méri a napi folyadékfogyasztását. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen próba még azok számára is érdekes tanulságokkal szolgálhat, akik meg vannak győződve arról, hogy eleget isznak. Én is ezt gondoltam magamról, és valószínűleg volt olyan nap, amikor tényleg megittam az ajánlott mennyiséget, de így utólag nyilvánvaló, hogy ezekből a napokból volt kevesebb. Bár a 2 hét alatt különleges változást nem tapasztaltam, számomra mégis megnyugtató az a tudat, hogy egy újabb lépést teszek egészségem megőrzése érdekében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk