Kiszáradás - velem is megtörténhet?

Sokan gondolják, hogy a kiszáradás velük sosem fordulhat elő, pedig vannak olyan élethelyzetek, amelyekben gyakrabban következik be, mint gondolnánk.

Korábbi cikkeinkben írtunk már a megfelelő folyadékpótlásról, a változatosság fontosságáról, az egyes italtípusok előnyös tulajdonságairól. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen figyelnünk kell a megfelelő folyadékpótlásra.

Az egyik leginkább veszélyeztetett korcsoport a csecsemők csoportja, mivel arányaiban a kisbabák szervezete tartalmazza a legtöbb vizet. Azaz ha nem fogyasztanak a szükségleteiknek megfelelő mennyiségű folyadékot, náluk jelentkeznek legelőbb a tünetek, és náluk alakul ki leggyorsabban a kiszáradás. Ráadásul szomjúságukat szavakkal nem tudják kifejezni, így esetleg sírásuk félreérthető lehet. Ha szopik a kisbaba, az anyatej biztosítja számára a megfelelő folyadék mennyiséget is - feltéve, ha megfelelő gyakorisággal jut hozzá. Tápszerrel táplált vagy már szilárd ételeket fogyasztó babáknak adhatunk forralt vizet vagy babavizet. Kínáljuk kisbabánkat, gyermekeinket gyakran folyadékkal, a számukra ideális folyadékmennyiség 10-16 dl/nap. Kisgyermekkorban különösen figyeljünk a folyadékpótlásra a piciknél gyakrabban előforduló lázas vagy hasmenéses betegségek idején, hiszen ekkor fokozott a vízvesztés. Folyadékkal folyamatosan kínáljuk a gyermeket, hiszen az ivás terén veszélyes (és tilos) a “koplalás”.

A másik veszélyeztetett korcsoport az idősek korosztálya. Idős korban a szomjúságérzet lecsökken, ekkor különösen fontos a tudatosság - szomjúságérzet nélkül is rendszeresen inni kell napközben, akár úgy, hogy óránként iszunk 1-1- pohárral. Az ivást segítheti a változatosság, ha különböző ízű, színű, hőmérsékletű italokat fogyasztunk.

Fokozódik a folyadékszükséglet a várandósság és a szoptatás időszakában is. A várandósság alatt nő a magzati keringést és táplálást is ellátó keringő vér mennyisége, a szoptatás idején pedig az anyatejtermelés okozza a fokozott igényt. Ezekben az időszakokban 2,3-2,7 l a megfelelő napi folyadékfogyasztás.

Életkortól függetlenül fokozott folyadékbevitelre van szükség nagy fizikai aktivitásnál - legyen ez akár nehéz fizikai munka, akár edzés, sportolás, különösen ha az még magas hőmérséklettel, nyári meleggel is párosul. A nagyobb terhelés nagyobb folyadék- sőt, az izzadás miatt nagyobb ásványianyag-vesztéssel jár, a munka, az edzés megkezdése előtt, közben és után is igyunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!