Inni, inni és inni!

Sose felejtkezzünk el arról, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása kulcsfontosságú szervezetünk optimális működése érdekében.

Szervezetünk jelentős része víz: csecsemőkorban kb. 70–75%, felnőttkorban 60%, míg időskorban 50%. Különösen figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre csecsemőknél, hiszen ebben az életkorban a legnagyobb a szervezet folyadékigénye, valamint kisgyermekeknél és időseknél is, hiszen időskorban a szomjúságérzet már csökken. A folyadékpótlásnak kiemelt jelentősége van továbbá lázas és hasmenéses betegségek idején, illetve a várandósság és a szoptatás időszakában. Szintén több folyadékra van szüksége a szervezetünknek nyári melegben, valamint sportoláskor, fizikai munka esetén.

A dehidratáltság amellett, hogy csökkenti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, károsítja a szervezet hőszabályozó képességét, a keringési funkciókat, és fejfájáshoz, ingerlékenységhez, álmossághoz vezethet.

Felnőttkorban a napi ajánlott mennyiség minimum 2–2,5 liter folyadék, nyári melegben, amikor az izzadással sok folyadékot vesztünk, ez lehet 2–3 liter is. A folyadékbevitel eloszlása legyen a nap során kiegyensúlyozott, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, igyunk rendszeresen 1-1 pohárral. A magas víztartalmú ételek, élelmiszerek, pl. levesek, főzelékek, gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez.

A nyári melegben, kánikulában fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékellátásra, legyünk tudatosak e téren is. Elsődleges folyadékforrásunk lehet a víz, de a változatosság érdekében napi kalóriaszükségletünk figyelembevétele mellett fogyaszthatunk egyéb italokat, például gyümölcs- és zöldségleveket, teát, turmixokat, üdítőket is.

Mindig tartsunk magunknál palackban vagy kulacsban innivalót, ha elfelejtkeztünk róla, ne sajnáljuk rá az időt, térjünk be egy boltba. Edzés, sportolás előtt és közben is fogyasszunk folyadékot, hiszen a mozgás extra folyadékfelhasználást jelent a szervezetünknek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!