Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

Szeretitek a tojást? Szerintem az egyik legjobb alapanyag. Fussuk át gyorsan, miért jó az egészségünknek!

A tojás szerintem az egyik legklasszabb alapanyag. Magas, teljes értékű fehérjeforrás, gazdag A-vitaminban, folsavban. Könnyen, egész évben hozzáférhető, önálló ételek alapjaként is rendkívül változatosan elkészíthető, kezdő szakácsok első fogásainak klasszikus alapanyaga.

Sokat emlegetett „rossz" tulajdonsága magas koleszterintartalma, de azért ezzel is meg lehet birkózni:

  • fogyasszunk tojásételeinkkel együtt sok zöldséget, ezek élelmirost-tartalma akadályozza a koleszterin felszívódását,
  • ne együnk minden nap 5 tojásból álló rántottát, hanem tartsunk mértéket, heti 4-5 db tojás a kiegyensúlyozott étrendben bátran fogyasztható.

Ha magas a koleszterinszintünk, konzultáljunk dietetikussal, hogy milyen étrendi változtatásokra lehet szükségünk egészségünk megőrzése érdekében. A tojásról való teljes lemondás sem nem szükséges, sem nem elégséges feltétele a koleszterinszint csökkentésének.

Receptjeink közül kiválogattam most nektek 7 db csodás tojásételt, próbáljátok ki őket!

Olvastad már?

Elegendő rostot eszel?

  1. 1.

    Kaszinótojás 2.

  2. 2.

    Paradicsomos-spenótos tükörtojás

  3. 3.

    Sült ricottalepénykék csípős paradicsomsalátával

  4. 4.

    Tojás burgonyafészekben

  5. 5.

    Spenótos tojásreggeli - casserole

  6. 6.

    Zsidó tojás

  7. 7.

    Gombás omlett

Címlapról ajánljuk

További cikkek