Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nébih: ezekre figyeljünk az idei sonka és tojás vásárlásánál és felhasználásánál

A Nébih szakemberei összegyűjtötték, milyen élelmiszerbiztonsági szabályokat kell szem előtt tartanunk a tojás és a sonka vásárlásakor, feldolgozásakor. 

Húsvét közeledtével egyre többen szerzik be az ünnep gasztronómiai szempontjából elengedhetetlen kellékeit – a sonka és a tojás mindenképpen a legfontosabb alapanyagok közé tartoznak. Arról már írtunk, miket érdemes szem előtt tartani, ha vásárolni megyünk, a Nébih véleményét is olvashattuk, arról, hogy biztonságosak-e a húsvéti sonkák. A járványra való tekintettel többeket foglalkoztat a kérdés, rejt-e valamilyen veszélyt, ha fogyasztani szeretnénk a fentieket, erre gyűjtött össze a Nébih egy sorvezetőt. 

A tojás biztonságos fogyasztásának legfontosabb előfeltétele, hogy minden esetben csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk - írják a szakemberek

Tojásvásárlás

 • A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. Ha ez lejárt, már semmiképpen ne vegyük meg a tojást!
 • Közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk azt felhasználni!

A tojás előkészítése, feldolgozása

 • Repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni. A piszkos, sérült terméket már eleve ne vegyük meg! Ha ilyen tojást találunk, jelezzük egy eladónak, hogy kivihessék az üzlettérből.
 • Fontos, hogy a tojást megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Ha az üzletben hűtve tartották, akkor hazaérve is a hűtőszekrénybe kerüljön. Ha nem volt hűtve a boltban, otthon sem muszáj hűtőbe helyeznünk. Ha viszont egyszer már betettük a hűtőbe, utána mindig oda kerüljön vissza a tojások fel nem használt része.
 • A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések. Ha szennyeződést észlelünk, azt a felhasználás előtt el kell távolítani. A tojásokat sokan megmossák. Tárolás előtt sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. A felhasználás előtt közvetlenül esetleg el lehet mosni a tojást, ebben az esetben a tisztítást lehetőleg folyóvízben, többszöri átöblítéssel végezzük! A hipós fertőtlenítés nagy odafigyelést igényel, így leginkább üzemi körülmények között (például a vendéglátásban, közétkeztetésben) javasolt, otthoni környezetben alapvetően elég, ha odafigyelünk az általános higiéniai szempontokra és alaposan hőkezeljük a tojásos ételeket
 • Sokan ecettel mossák le a tojást. Ennek bizonyos antibakteriális hatása lehet, de a szakértők véleménye alapján erre nincs szükség, ha hőkezeljük a tojást később, ráadásul, ha nem elég tömény az ecet, akkor több kárt okozunk vele, mint hasznot. Ha ecettel mossuk el a tojást, szintén közvetlenül a felhasználás előtt tegyük csak.
 • Érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben. A vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztható. A víz felszínén lebegő tojás fogyasztásra alkalmatlan. De azzal a tojással sem bánhatunk felelőtlenül, ami lesüllyedt, hiszen egyes kórokozók ennek ellenére jelen lehetnek benne.
 • De legfőképp: a tojásos ételeket alaposan át kell főzni-sütni, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75˚C felett)!

A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges kórokozókat. A készre főzött sonkát viszont már hűtve kell tárolni.

Sonkavásárlás

 • Minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat, és megbízható, legális helyről vásároljunk. Vásárlásnál minden esetben ellenőrizni kell, hogy a sonka érzékszervi tulajdonságait tekintve megfelelő-e. Ilyenkor az illata mellett ügyeljünk arra is, hogy a termék ne legyen túl kemény vagy beszáradt.
 • Fontos, hogy a sonka nyomás nélkül ne engedjen levet, hiszen ez éppúgy utalhat a nem megfelelő pácolásra, mint a hús gyenge minőségére vagy valamilyen romlási folyamatra.
 • A vásárlás helyén fontos ellenőrizni a címkén a lejárat napját is.
 • A sérült csomagolású termék megvásárlása nem javasolt.

Ezeket olvastad már?


Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!