Koleszterin vs. növényi szterinek

A magas koleszterin szint hazánkban népbetegségnek számít. A mögötte álló okok gyakran genetikai eredetűek, de néhány étrendi változtatás is segíthet csökkentésében.

A magas koleszterin szint okai gyakran genetikai eredetűek, így tévhit azt gondolni, hogy a sovány emberek védettek a betegséggel szemben. Természetesen az életmódunk, a táplálkozásunk nagyban meghatározza a koleszterin értékeinket: a zsíros húsok, az állati eredetű zsiradékok rendszeres fogyasztása is kiváltója lehet. A kóros koleszterin értékek „nem fájnak”, nem szoktunk miattuk orvoshoz fordulni, viszont szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, súlyosbodásában, ezért a labor-eredményeket komolyan kell vennünk és dolgoznunk kell a csökkentésükért!

Ha kiderült, hogy magas a koleszterin szintünk, rögtön a tiltólisták jutnak az eszünkbe, a sok finomság, amelyektől búcsút kell mondanunk. Ezúttal essen szó inkább arról, hogy mit együnk koleszterin szintünk csökkentése érdekében.

Koleszterin az állati eredetű alapanyagokban található, névrokonaik, a koleszterinekhez felépítésükben is hasonlító növényi szterinek nevükből láthatóan is a növényi eredetű alapanyagokban. Ők tudnak segíteni nekünk aktívan abban, hogy koleszterinszintünket táplálkozásunkkal csökkenthessük. Mivel a koleszterin és a növényi szterinek is a vastagbélből szívódnak fel, „aki előbb odaér” alapon, így a növényi szterinekben gazdag étrend csökkenti a koleszterin felszívódásának lehetőségét.

Növényi szterinek nagyobb mennyiségben a diófélékben, olajos magvakban, a növényi olajokban, margarinokban fordulnak elő, de megtalálhatók a teljes őrlésű gabonafélékben, a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Klinikai vizsgálatok szerint 2 g növényi szterint kellene elfogyasztanunk a kívánt koleszterin-csökkentő hatáshoz, ezt a mennyiséget azonban hagyományos táplálkozás útján sajnos meglehetősen nehéz összeszedni. Az élelmiszeripar próbálkozik a növényi szterinekkel dúsított termékek (ún. „funkcionális élelmiszerek”) előállításával, mint pl. tej, joghurt, joghurtitalok, salátadresszing, margarin (ez utóbbi hazánkban is kapható).

Hogy is néz ki a növényi szterinekben gazdag étrend?

Ha étrendünkkel szeretnénk koleszterin szintünket csökkenteni, nincs helye kompromisszumnak:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.