Koleszterin vs. növényi szterinek

A magas koleszterin szint hazánkban népbetegségnek számít. A mögötte álló okok gyakran genetikai eredetűek, de néhány étrendi változtatás is segíthet csökkentésében.

A magas koleszterin szint okai gyakran genetikai eredetűek, így tévhit azt gondolni, hogy a sovány emberek védettek a betegséggel szemben. Természetesen az életmódunk, a táplálkozásunk nagyban meghatározza a koleszterin értékeinket: a zsíros húsok, az állati eredetű zsiradékok rendszeres fogyasztása is kiváltója lehet. A kóros koleszterin értékek „nem fájnak”, nem szoktunk miattuk orvoshoz fordulni, viszont szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, súlyosbodásában, ezért a labor-eredményeket komolyan kell vennünk és dolgoznunk kell a csökkentésükért!

Ha kiderült, hogy magas a koleszterin szintünk, rögtön a tiltólisták jutnak az eszünkbe, a sok finomság, amelyektől búcsút kell mondanunk. Ezúttal essen szó inkább arról, hogy mit együnk koleszterin szintünk csökkentése érdekében.

Koleszterin az állati eredetű alapanyagokban található, névrokonaik, a koleszterinekhez felépítésükben is hasonlító növényi szterinek nevükből láthatóan is a növényi eredetű alapanyagokban. Ők tudnak segíteni nekünk aktívan abban, hogy koleszterinszintünket táplálkozásunkkal csökkenthessük. Mivel a koleszterin és a növényi szterinek is a vastagbélből szívódnak fel, „aki előbb odaér” alapon, így a növényi szterinekben gazdag étrend csökkenti a koleszterin felszívódásának lehetőségét.

Növényi szterinek nagyobb mennyiségben a diófélékben, olajos magvakban, a növényi olajokban, margarinokban fordulnak elő, de megtalálhatók a teljes őrlésű gabonafélékben, a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Klinikai vizsgálatok szerint 2 g növényi szterint kellene elfogyasztanunk a kívánt koleszterin-csökkentő hatáshoz, ezt a mennyiséget azonban hagyományos táplálkozás útján sajnos meglehetősen nehéz összeszedni. Az élelmiszeripar próbálkozik a növényi szterinekkel dúsított termékek (ún. „funkcionális élelmiszerek”) előállításával, mint pl. tej, joghurt, joghurtitalok, salátadresszing, margarin (ez utóbbi hazánkban is kapható).

Hogy is néz ki a növényi szterinekben gazdag étrend?

Ha étrendünkkel szeretnénk koleszterin szintünket csökkenteni, nincs helye kompromisszumnak:

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Hozzaszolnek... evek ota nagyjabol ugy eszem, mint a fenti cikkben. Nem latom a valtozast magamon, a merleg sem mutatja... Sot. Szules utan egy evvel 5.6-os koleszterint allapitottak meg nalam. Igy tevedtem ehhez a cikkhez is. Nekem valahogy nem klappol a sok gyumolcsfogyasztas (cukor, cukor, cukor, meg ha gyumolcscukor is), illetve a locsoljuk meg olajjal a salatat, illetve egyunk margarint-resz se. A zoldsegeknel sem mindegy, hogy agyonfozott fozelekekre, vagy nyers zoldsegekre gondolunk. illetve, szerintem nagyon is emliteni kene a mennyiseget, mert azon csuszik el sok mindenki, nalam is ez lehet a gond. Ugyhogy mar ket hete az uj konyhai merlegem a legjobb baratom. Meglatjuk :)

Szálka Brigitta dietetikus

Kedves Bluegirl! Igen, igaza van, a mennyiség nem elhanyagolható tényez? egyik étrendben sem! A cikk a magas koleszterin szint általános diétás kezelésér?l szól és nem fogyókúra témájú, hiszen szép számmal találunk olyan magas koleszterin szinttel él?ket, akik soványak. Az élelmiszerek, ételek pontos mennyiségének meghatározása (a többek között testtömeg-függ?) a személyre szabott étrendi tanácsadás része, mennyiségeket ezért sem említettem. Az étrendi terápiának nem kötelez? eleme a margarin, csupán egy lehet?ség. Jó egészséget kívánok!

Címlapról ajánljuk

További cikkek