Koleszterin vs. növényi szterinek

A magas koleszterin szint hazánkban népbetegségnek számít. A mögötte álló okok gyakran genetikai eredetűek, de néhány étrendi változtatás is segíthet csökkentésében.

A magas koleszterin szint okai gyakran genetikai eredetűek, így tévhit azt gondolni, hogy a sovány emberek védettek a betegséggel szemben. Természetesen az életmódunk, a táplálkozásunk nagyban meghatározza a koleszterin értékeinket: a zsíros húsok, az állati eredetű zsiradékok rendszeres fogyasztása is kiváltója lehet. A kóros koleszterin értékek „nem fájnak”, nem szoktunk miattuk orvoshoz fordulni, viszont szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, súlyosbodásában, ezért a labor-eredményeket komolyan kell vennünk és dolgoznunk kell a csökkentésükért!

Ha kiderült, hogy magas a koleszterin szintünk, rögtön a tiltólisták jutnak az eszünkbe, a sok finomság, amelyektől búcsút kell mondanunk. Ezúttal essen szó inkább arról, hogy mit együnk koleszterin szintünk csökkentése érdekében.

Koleszterin az állati eredetű alapanyagokban található, névrokonaik, a koleszterinekhez felépítésükben is hasonlító növényi szterinek nevükből láthatóan is a növényi eredetű alapanyagokban. Ők tudnak segíteni nekünk aktívan abban, hogy koleszterinszintünket táplálkozásunkkal csökkenthessük. Mivel a koleszterin és a növényi szterinek is a vastagbélből szívódnak fel, „aki előbb odaér” alapon, így a növényi szterinekben gazdag étrend csökkenti a koleszterin felszívódásának lehetőségét.

Növényi szterinek nagyobb mennyiségben a diófélékben, olajos magvakban, a növényi olajokban, margarinokban fordulnak elő, de megtalálhatók a teljes őrlésű gabonafélékben, a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Klinikai vizsgálatok szerint 2 g növényi szterint kellene elfogyasztanunk a kívánt koleszterin-csökkentő hatáshoz, ezt a mennyiséget azonban hagyományos táplálkozás útján sajnos meglehetősen nehéz összeszedni. Az élelmiszeripar próbálkozik a növényi szterinekkel dúsított termékek (ún. „funkcionális élelmiszerek”) előállításával, mint pl. tej, joghurt, joghurtitalok, salátadresszing, margarin (ez utóbbi hazánkban is kapható).

Hogy is néz ki a növényi szterinekben gazdag étrend?

Ha étrendünkkel szeretnénk koleszterin szintünket csökkenteni, nincs helye kompromisszumnak:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...