Meglepő, hogy ezek az ételek is tejet tartalmaznak

Akik allergiásak vagy érzékenyek a tejre, valószínűleg tudják, hogy érdemes alaposan tanulmányozni az élelmiszerek csomagolásán található figyelmeztetéseket. Szerencsére a fogyasztóvédelmi törvények miatt bevezetett címkék segítségével ma már mindent megtudhatunk az összetevőkről.

Azzal, hogy nem fogyasztunk olyan ételeket, amelyeket egyértelműen tejet tartalmaznak, még koránt sem biztos, elkerülhetjük az allergiás reakciókat. A tej és a tejalapú összetevők meglepő helyeken leselkedhetnek ránk, és jó, ha tudjuk, hogyan ismerjük fel a veszély forrását.

Természetesen nem minden kolbászban van tej

Feldolgozott hústermékek

A legtöbben nem is gondolnák, hogy a feldolgozott hústermékekben is lehet tejszármazék. Sok virsli például tartalmazza, de a kolbászokban, szalámikban is előfordulhat töltőanyagként. Hogy a pástétomok összetevője lehet a tej, az talán már sokak számára egyértelmű. Van, hogy a májat vagy a húst áztathatják tejbe, hogy eltávolítsák belőle a vért, de a pürésítéshez is alkalmazhatják. Ha felvágottat vásárolsz a pultból, és nem tudod elolvasni a termék csomagolásán jelzett címkét, kérdezd meg az eladótól, hogy milyen az összetevőket tartalmaz a termék.

Néhány tonhalkonzervben is lehet kazein, tejfehérje. Vannak gyártók, akik a kagylót is tejbe mártják, hogy küszöböljék a "halszagot". A steakek kapcsán az éttermekben érdemes utánajárni az alapanyagoknak, mert vannak séfek, akik vajjal kenik a steakek tetejét, hogy a hús zamatos legyen.

A legjobb, ha minden feldolgozott termékről feltételezzük, hogy tartalmazhat tejet

Talán nem is gondolnád, hogy a rágógumiban is lehet kazein, azaz tejfehérje. A rejtett összetevők tényleg becsapósak, például a gyors, félkész burgonyapüré előkészítése során is nagy eséllyel használtak tejet vagy tejalapú hozzávalót. De nemcsak az élelmiszerek, a gyógyszerek esetében is érdemes elővigyázatosnak lenni, ugyanis akadnak készítmények, amelyek tejfehérjével készülnek. Több vény nélkül is kapható szer is ilyen, így az orvos sem tud előre figyelmeztetni a veszélyre.  

Azt már tudjuk, hogy akinek ételallergiája vagy intoleranciája van, azoknak mindig figyelmesen el kell olvasnia a termékismertetőt. Na de mi van akkor, ha nem egyértelmű a leírás, vagy kétségeink vannak az összetevők felől? Olyankor érdemes felhívni a gyártót a terméken található elérhetőségen, és egyértelmű választ kérni a felmerülő kérdésekre – így megelőzve a bajt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

6 ok, amiért érdemes mogyorót enned

A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?