Meglepő, hogy ezek az ételek is tejet tartalmaznak

Akik allergiásak vagy érzékenyek a tejre, valószínűleg tudják, hogy érdemes alaposan tanulmányozni az élelmiszerek csomagolásán található figyelmeztetéseket. Szerencsére a fogyasztóvédelmi törvények miatt bevezetett címkék segítségével ma már mindent megtudhatunk az összetevőkről.

Azzal, hogy nem fogyasztunk olyan ételeket, amelyeket egyértelműen tejet tartalmaznak, még koránt sem biztos, elkerülhetjük az allergiás reakciókat. A tej és a tejalapú összetevők meglepő helyeken leselkedhetnek ránk, és jó, ha tudjuk, hogyan ismerjük fel a veszély forrását.

Természetesen nem minden kolbászban van tej

Feldolgozott hústermékek

A legtöbben nem is gondolnák, hogy a feldolgozott hústermékekben is lehet tejszármazék. Sok virsli például tartalmazza, de a kolbászokban, szalámikban is előfordulhat töltőanyagként. Hogy a pástétomok összetevője lehet a tej, az talán már sokak számára egyértelmű. Van, hogy a májat vagy a húst áztathatják tejbe, hogy eltávolítsák belőle a vért, de a pürésítéshez is alkalmazhatják. Ha felvágottat vásárolsz a pultból, és nem tudod elolvasni a termék csomagolásán jelzett címkét, kérdezd meg az eladótól, hogy milyen az összetevőket tartalmaz a termék.

Néhány tonhalkonzervben is lehet kazein, tejfehérje. Vannak gyártók, akik a kagylót is tejbe mártják, hogy küszöböljék a "halszagot". A steakek kapcsán az éttermekben érdemes utánajárni az alapanyagoknak, mert vannak séfek, akik vajjal kenik a steakek tetejét, hogy a hús zamatos legyen.

A legjobb, ha minden feldolgozott termékről feltételezzük, hogy tartalmazhat tejet

Talán nem is gondolnád, hogy a rágógumiban is lehet kazein, azaz tejfehérje. A rejtett összetevők tényleg becsapósak, például a gyors, félkész burgonyapüré előkészítése során is nagy eséllyel használtak tejet vagy tejalapú hozzávalót. De nemcsak az élelmiszerek, a gyógyszerek esetében is érdemes elővigyázatosnak lenni, ugyanis akadnak készítmények, amelyek tejfehérjével készülnek. Több vény nélkül is kapható szer is ilyen, így az orvos sem tud előre figyelmeztetni a veszélyre.  

Azt már tudjuk, hogy akinek ételallergiája vagy intoleranciája van, azoknak mindig figyelmesen el kell olvasnia a termékismertetőt. Na de mi van akkor, ha nem egyértelmű a leírás, vagy kétségeink vannak az összetevők felől? Olyankor érdemes felhívni a gyártót a terméken található elérhetőségen, és egyértelmű választ kérni a felmerülő kérdésekre – így megelőzve a bajt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

6 ok, amiért érdemes mogyorót enned

A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

20 laktató egytálétel 1 órán belül

Kolbász, sonka, virsli, tejföl, sajt... Ezekkel mind-mind laktatóbbá és ízletesebbé tudjuk varázsolni ételeinket. Mellé egy kis zöldség vagy rizs/tarhonya, és kész is az ebéd!

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.