6 ok, amiért érdemes mogyorót enned

A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

1. Támogatja a bélmozgást

A mogyoró jó rostforrás. A sok rost fogyasztása ösztönzi a rendszeres bélmozgást, és segít megelőzni a székrekedést. A táplálkozási irányelvek azt javasolják, hogy a  31–50 éves nők napi 25,2 gramm élelmi rostot fogyasszanak. Az azonos korosztályú férfiaknak 30,8 gramm rostot kell enniük naponta. Egy 28 grammos adag mogyoró körülbelül 2,7 g élelmi rostot tartalmaz.

2. Segít megtartani a súlyunkat

A mogyoró fogyasztása bizonyos esetekben segíthet a hízás megakadályozásában. Egy 2018-as tanulmány kapcsolatot talált a mogyoró fogyasztása és az elhízás alacsonyabb kockázata között. Azok a résztvevők, akik több mogyorót ettek, kevésbé híztak meg, mint azok, akik nem. Ahhoz viszont több vizsgálatra van szükség, hogy van-e okozati összefüggés a mogyoró fogyasztása és a súlygyarapodás kockázatának csökkenése között.

3. Megvédhet a sejtkárosodás ellen

A mogyoró gazdag antioxidánsokban, melyek csökkentik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás mértékét. A mogyoró E-vitamint is tartalmaz. Egyes kutatások szerint az E-vitamin segíthet megvédeni a testet a rákhoz kapcsolódó sejtkárosodásoktól.

4. A koleszterinszint csökkentése

A mogyoró fogyasztása javíthatja a koleszterinszintet. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy a mogyoróban gazdag étrend csökkentette a „rossz”koleszterin szintjét. Ez a fajta koleszterin növelheti a szívproblémák kockázatát. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mogyoró kiaknázásának legjobb módja, ha mindennap fogyasztjuk, persze csak mértékkel.

5. A szív egészségének támogatása

A mogyoró segíthet a szív egészségének megőrzésében. Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a mogyoróban gazdag étrend fogyasztása potenciálisan csökkentheti a szívproblémák kockázatát.

6. A gyulladás csökkentése

A mogyoró fogyasztása megkönnyítheti a gyulladás leküzdését. Egy 2013-as tanulmány szerint a mogyoróban gazdag étrend csökkentette a gyulladás tüneteit. Egy másik kísérlet azonban jelentéktelennek találta a gyulladásos mutatók változását a mogyoró fogyasztása után. A mogyoró gyulladásra gyakorolt ​​hatásának végleges meghatározása ezért további kutatásokat igényel.

Vigyázz! A mogyoróallergia nagyon veszélyes, ezért ha másoknak sütsz, főzöl vagy kisgyereket kínálsz, bizonyosodj meg róla, hogy nem szenvednek mogyoróallergiában!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Tényleg létezik cukorallergia?

Az édesszájúaknak biztosan borzalmasan hangzik az ötlet, hogy le kell mondaniuk a cukorról, mert annak fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki. Valószínűleg az is megfordul a fejükben, hogy ez csak ijesztgetés. De vajon valóban létezik cukorallergia?

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek