Tényleg nem igazi tej a BOLTI TEJ? Megkérdeztük a Nébih-et!

Te is azt tartod, hogy a bolti tej nem "az igazi"? Tényleg tesznek bele még valamit a sima tehéntejen kívül? És miért nem lesz belőle soha tejföl? Most utánajártunk! 

Emlékeztek még arra, amikor a tejet tekintettük az egészség első számú forrásának? Gyerekkorunkban a szüleink biztattak, hogy igyunk minél többet, attól lesznek egészségesek a csontjaink, és nagyra növünk majd, mi pedig ittuk szorgosan, a tej szupersztár élelmiszernek számított. Mára viszont egyre több a laktózérzékeny/tejfehérje-allergiás, sokan nem szeretik a bolti tejet, mert meghatározhatatlan “műízzel” azonosítják, a nyers tejet pedig még ennél is kevesebben fogyasztják, hiszen szerintük túl "karakteres" íze van.

De tényleg, mi kerül a bolti dobozos tejekbe, és miért nem lehet belőlük mondjuk túrót készíteni? Mesterséges tejet iszunk a húsz évvel ezelőttihez képest?

Megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH), van-e alapja az aggodalmaknak, és mit iszunk manapság, ha tejet öntünk a poharunkba (öntsünk tiszta tejet a pohárba!).

A hatóság válasza megnyugtató:

"A kereskedelemben kapható hőkezelt és homogénezett fogyasztói tehéntej nem tartalmaz, nem tartalmazhat mást, mint a nőstény szarvasmarhából (a tehénből) kifejt tejet" - mondja a Nébih.

"A tejüzemek saját felelőssége, hogy betartva a hazai (pl. Élelmiszertörvény) és európai uniós jogszabályokat (pl. 853/2004 EK rendelet) biztonságos és jó minőségű tejet bocsássanak a kereskedelem rendelkezésére. További garanciát nyújtanak a jogszabályok betartását felügyelő, élelmiszer-biztonsági hatóságok is. A Nébih és a kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági szervei a tejüzemek, tejtermelő gazdaságok folyamatos ellenőrzését a kapható tejek rendszeres laboratóriumi vizsgálatát is elvégzik."

Oké, de hogyan kerül a frissen fejt tej a dobozokba, mit adnak hozzá tartósítószerként, hogy sokáig elálljon?

A Nébih szakemberei ezt is elmagyarázzák:

“Atejüzemek a tejgazdaságokból beérkező hűtött, nyers tejet átveszik, előbb hűtik, majd pasztőrözik, homogenizálják, beállítják a zsírtartalmát, és dobozba, zacskóba, palackba csomagolják. Semmi más beavatkozást nem végeznek, a tejhez semmit sem adhatnak, és nem vehetnek el belőle. A tejzsírbeállítás az egyetlen beavatkozás a tej beltartalmi értékeinek megváltoztatására, de csak így tudják garantálni, hogy a kereskedelemben kapható tej valóban a csomagolásán megjelölt, pontos zsírtartalommal bírjon. Eszerint kapható 1,5 %, 2,8% vagy 3,5% zsírtartalmú tej.”

Receptajánló:

Mi akkor az oka annak, hogy a boltban kapható tejekből nem lehet túrót vagy tejfölt készíteni?

Kiderült, hogy ez sem tudható be annak, hogy a bolti tej minősége alacsony:A „bolti” tej hőkezelésen, ún. pasztőrözésen esik át. Ezzel a benne levő mikrobák többsége elpusztul, és a tej fogyasztása biztonságossá válik. De nemcsak az egészségünket veszélyeztető mikroorganizmusok pusztulnak el, hanem jórészt azok is, amikre a tej savanyításához, vagyis a kérdésben szereplő savanyított tejtermékek előállításához szükség van. Ilyenkor különböző baktériumkultúrák segíthetnek, melyekkel a tejet beoltva a megfelelő irányú folyamat (savanyodás) beindul.”

Receptajánló:

Azt is megkérdeztük, mire figyeljenek azok, akik szeretnek friss tehéntejet vásárolni a piacon:

Nyers tejet csak azzal az írásbeli felhívással lehet árusítani, ami figyelmezteti a vásárlót arra, hogy a nyers tej „csak hőkezelés után fogyasztható”. Tudniillik a nyers tejben különböző mikróbák (baktériumok, vírusok) vannak jelen, amelyek enyhébb-súlyosabb emberi megbetegedést okozhatnak, felforralással azonban a tej biztonságossá tehető.

És mi az az oltóenzim?

Sok sajt és joghurt címkéjén szerepel az oltóenzim és/vagy kultúra összetevő, de milyen célt szolgálnak ezek a tejtermékekben? Az oltóenzim a szarvasmarhák oltógyomrában levő anyag, amit ősidők óta használ az emberiség a sajtok előállításához.A „kultúra” a tejiparban különböző baktériumok, gombák irányított, felügyelt, ellenőrzött tenyészete, amikkel a tejet beoltva a megfelelő irányú alvadás, savanyodás beindul. Erre a sajtok, joghurtok, tejföl, túró és más ún. savanyított tejtermékek előállításához van szükség.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek