Azta'Pasta | Így készül a tradicionális Spaghetti alla Puttanesca

Elindult a legújabb olasz sorozatunk, az Azta'Pasta, amelyben bemutatjuk a legtradicionálisabb olasz fogásokat. Kezdjük a puttanescával!  

A Pasta alla Puttanesca eredetére sokan kíváncsiak voltak, ezért számos forrást találhatunk a keletkezéséről. Az egyik kedvencünk egy bordélyházhoz köthető, miszerint az ott serénykedő kedves puttánák, azaz örömlányok a megfáradt, betévedt vendégeknek szolgálták fel a már említett, csípős-paradicsomoseledelt. Ami felől nincs kétség, hogy a 19. században született a recept, s hazája Dél-Olaszország tartománya, Campania, feltehetően Nápoly.

A puttanesca tészta, régies nevén “pasta alla marinara”jellemzője, hogy gyorsan és egyszerűen készül el. Alapja az olasz kajákra jellemző paradicsomszósz, továbbá a fekete olajbogyó, kapribogyó, fokhagyma, bazsalikom, oregánó, petrezselyem és a pikánsságáért felelős chili. Közép-Olaszország régiója, Lazio is hatással volt a recept kialakulására, a szardella így került bele a már önmagában is tartalmas szószba.

A receptet ITT találod!

Azt feltételeznénk, hogy a puttanesca bármilyen tésztával kombinálható, viszont amivel a leginkább összhangban van, az a spagetti, linguine, vermicelli, de akár a penne is. Egy a fontos, hogy jó minőségű olasz tésztát válasszunk, amit al dentére főzzünk.

A tészta főzésével kezdjük a folyamatot, majd csak ezután vágjunk bele a szósz elkészítésébe. Hogy igazán felszabaduljanak az aromák, a borsot és a chilit forró olívaolajon futtassuk meg, amibe belekerül végül a fokhagyma is. Ezt követően öntsük rá a paradicsomszószt, ami 5-6 perc forralás után tovább gazdagítunk a fanyar ízvilágért felelős kapri- és olajbogyóval, valamint az intenzív, sós szardellával.

Szórjuk meg friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel, végül keverjük bele a megfőtt tésztát is, egy kis főzővízzel együtt...és kész is!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...