Ezt ültesd májusban: kerti teendők a tavasz utolsó hónapjára

Végre itt a május, az év egyik legszebb időszaka, és reméljük, hogy ez végre az időjáráson is meglátszik. Irány a kert, ugyanis még rengeteg teendőnk van odakint!

A májusi kertészkedés igazán élvezetes tevékenység, és ilyenkor sem késő elkezdeni a munkálatokat – ez például a legjobb időszak a palántázásra. Sok növénynek pont, hogy most jött el a vetési ideje, ha pedig minden rendben megy, akkor a hónap közepére a talaj már meleg lesz, a sok esőtől pedig termékeny, hogy az elültetett magok ki is kelnek a földben. Lássuk, mit kell májusban ültetni:

Itt az idő, hogy szabadföldbe vessük a bokorbabot, a céklát, a hónapos retket, a kaprot, a karósbabot, a spárgatököt és a padlizsánt, de a sárgarépáról, a vöröshagymáról, a zöldborsóról és a zsázsáról se feledkezzünk meg. A májusi fagyok után, a hónap második felében már kiültethetjük a nyári karalábét, a patisszont, a cukkinit, a gumósköményt, az uborkát, a tépősalátát, a metélőhagymát, a karfiolt, a zellert, az új-zélandi spenótot, a póréhagymát, a paprikát, a paradicsomot, a fejes salátát, a brokkolit, a karalábét, a fejes, a kel- és a vöröskáposztát, a retek és a saláta helyére a céklát, illetve a kelbimbót is, ha nevelgettünk belőlük palántát – ha nem, akkor pedig még nem késő elkezdeni.

Kúszónövények

Vethetünk kúszónövényeket, például borsót, babot, az utóbbi csíráztatásakor viszont legyünk körültekintőek, minimum 20 fokra és sok nedvességre van szüksége. Fákat már ne ültessünk a nagy májusi melegben, vagy ha mégis, akkor ne szabadgyökerűt. Itt az ideje a körömvirág és a napraforgó magjainak elszórására, és ha a nyár elmúltával szeretnénk beltérre is igazán őszi hangulatot teremteni, akkor a dísztököt és a díszkukoricát is most ültessük ki.

Fűszernövények

A fűszernövényekről se feledkezzünk meg: csodaszerként vethetjük be őket a konyhában, ráadásul nemcsak finomak, hanem a párkányon is szépen díszelegnek. A rozmaringot, kakukkfüvet, citromot, oregánót és bazsalikomot már el is vethetjük a cserépbe vagy balkonládába, de ha szeretnénk, akkor később ki is ültethetjük őket a kertbe.

Virágok, füvesítés

Az udvarunknak igazán dukál, hogy sok-sok gyönyörű virág díszítse. Ültessünk tujákat, egynyári és évelő növényeket – utóbbiaknak később is élvezhetjük a látványát. Ha mindenkit féltékennyé akarunk tenni a kertünkre, akkor még ebben a hónapban ültessük ki az estikét, az égőszerelmet, a fátyolvirágot, a szarkalábat, a júdáspénzt, a harangvirágot a sarkantyúkát, a díszcsorbát, a nyári ciprust, a bögrevirágot, a csillagfürtöt, a kokárdavirágot, az ibolyát, a margarétát, a kankalint és a muskátlit.

A nyári viola, a petúnia, a szalmarózsa, a büdöske, a kardvirág, a bojtocska, a bíborka, a dália és a nebáncsvirág palántái már a szabad levegőn is jól érzik magukat, és pázsitot is most tudjuk fűmaggal dúsítani, ha nem vagyunk vele elégedettek.

Hőségben naponta kétszer is, korán reggel és este locsolhatjuk a növényeinket, gondosan elkerülve a lehetőségét annak, hogy hőgutát kapjanak. Csapadékos időjárás esetén ne a tiszta vizet pazaroljuk, hasznosítsuk helyette az esővizet!


Még több tavaszi cikk itt:

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek