A 3 legmájusibb kerti munka, amit el kell végeznünk

A karantén óta megnőtt a házi zöldségtermesztők száma - a szuper hobbi szimbolikussága, praktikuma tagadhatatlan, azonban meló is van vele bőven! Erre kell májusban figyelni:

Május van, várjuk a meleget, és valóban, érezni, ahogy fokozatosan enyhül az idő, azonban a tavasz most idén tényleg kiköveteli a helyét magának a naptárban - a nyár kivár.

via GIPHY

Aki oly' sok embertársához hasonlóan a karantén és az új élethelyzet miatt zöldségtermesztésbe kezdett otthon (párkányon, erkélyen, kertben), kíváncsi lehet, mi vár rá most, ahogy közeledik a nyár, de a május közepefele esedékes fagyosszentek még hátra van.

Bálint gazda oldalán találtunk rá a cikkre, amely összeszedi a 3 legfontosabb feladatot, ami ebben a hónapban még sokunkra vár.

1. Ültessük ki a hidegre kényes palántákat

Ha elmúlt a rettegett fagyosszentek, azaz május közepe után vagyunk, és talajmenti fagyokat sem jósolnak (érdemes bújni egy megbízható előrejelzést, ha létezik ilyesmi...), akkor ki lehet ültetni a melegkedvelő, kényesebb finomságok palántáit, azaz jöhet a:

Hogyan?

1-2 héttel ültetés előtt érdemes fellazítani a földet, és némi komposztot kiteríteni (3-5 litert négyzetméterenként). A palánták között hagyjunk 50 x 60 cm-es távolságot, az ültetőgödröket ássuk viszonylag mélyre, a földszint alá kicsivel, hadd nőjön járulékos gyökérzete is. Az elültetett palántákat alaposan öntözzük, és szúrjunk mellé karót is, hogy arra támaszkodjon.

Ezt készítsd belőlük:

2. Vessük el a méhcsalogató virágok magjait

Ne felejtkezzünk meg a méhek kedvenc virágairól sem, biztosítsunk nekik táplálékot. Ilyenkor lehet elvetni a következő virágok magjait:

via GIPHY

Töltsük meg a napos helyen levő virágágyásokat ezeknek magjaival (vagy az előrenevelt palántákkal) május közepefele, lazítsuk fel a talajt, gazoljunk, komposztáljunk, majd vessük el a magokat, illetve ültessük ki a palántákat. Tipp: vetésnél enyhén nyomkodjuk a földbe a magokat, egy vékony réteg földet szórjunk rá, fedjük be vele, és tartsuk nedvesen, amíg nem csíráznak ki. Néhány hét, és saját virágos kertünk lehet!

3. Vágjuk vissza a nárciszt, tulipánt, orgonát

Májusra elvirágoznak a kedvenc hagymás növényeink, így a nárcisz meg a tulipán is - hogy jövőre is kihajtsanak, vágjuk vissza az elszáradt virágokat.

Az orgona megszáradt hajtásait is vissza kell metszeni 2 kifejlett oldalrügy mellett, hogy dús maradjon jövőre is.

A mandulafa hajtásait pedig a közvetlenül a virágzást követően ajánlatos megmetszetni 10-20 cm-re, és megszabadítani a vékonyabb oldalhajtásoktól.

Mandulás finomságainkból:

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Getty

Címlapról ajánljuk

További cikkek