Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 hiba, amivel akár ki is pusztíthatod a muskátlikat

A muskátli az egyik legkedveltebb virágok egyike. Nem igényel nagy odafigyelést, de a gondozásakor mégis elkövethetünk végzetes hibákat.

Tavasszal végre a muskátlik is kikerülhetnek a házból a teraszra. A sikeres átteleltetés azonban még nem minden. Bár a virág gondozása nem igényel nagy odafigyelést, a kezdő kertészek elkövethetnek olyan hibákat, amik a növény pusztulását okozhatják.

1. Nem metszed vissza

Ha most készülsz friss muskátlit vásárolni a kertészetben, akkor figyelj oda, hogy a virág és a levelek egészségesek legyenek, ha kártevő jeleit látod, akkor inkább ne vedd meg. Akár átteleltetett, akár frissen vásárolt muskátliról van szó, arra érdemes odafigyelni, hogy az elszáradt leveleket és az elszáradt virágokat le kell metszeni, máskülönben a növény többi része nem jut elég tápanyaghoz. A visszametszés elősegíti azt is, hogy még több szép virágod legyen.

2. Rossz helyre teszed

A maximális virágzás elérése érdekében a muskátlit olyan helyre kell tenni, ahol legalább 4-6 óra napfény éri. Túl erős napfénynél hamarabb kiszáradhat a föld, ami a növény száradásához is vezethet, ha egy-két nap megfeledkezünk az öntözéséről. Nagyon árnyékos helyre sem szabad tenni, mert azt sem kedveli.

Ez is érdekelhet!

Ezeket a kerti munkákat érdemes még most elvégezned a konyhakertben és a virágoskertben

3. Rossz minőségű talajba ülteted

Amikor a muskátlit felkelted a téli álmából, érdemes átültetni. Általános hiba szokott lenni, hogy a muskátlit nem virágföldbe, hanem kerti talajba ültetik, ami durvább, ezért elfojthatja a gyökereket, ez pedig akár a növény kipusztulásához is vezethet. Ültetéskor használj kifejezetten erre a célra árusított muskátliföldet, ami lazább szerkezetű, így lélegzetvételhez juttatja a virágot.

4. Túllocsolod

Minden virágot túl lehet öntözni, így a muskátlit is. Gyökérzete nem szereti, ha vízben áll, ezért kint érdemes olyan cserébe ültetni, amin van vízelvezető. Arra is ügyelni kell, hogy ne használjunk a locsolásnál nagyon hideg vizet, mert az is károsíthatja a gyökérzetet.

Természetesen, a sok napfény és kevés öntözés is elpusztíthatja a növényt. A kiszáradás jeleit könnyen észre lehet venni abból, hogy a muskátli levelei elsárgultak, elszáradnak.

5. Nem adsz neki elég tápanyagot

Sokan azt gondolják, hogy a virágoknak csak két dologra van szüksége, vízre és napfényre, de ez nem így van. A virágnak szüksége van más tápanyagokra, amit tápoldatok segítségével lehet neki megadni. Míg télen egyáltalán nem kell neki ilyen, addig tavasszal és nyáron a dúsabb virágzás érdekében nem árt a tápoldatozás.

Ezeket olvastad már?

via és via

Címlapfotó: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!