Lassan már mindennek van világnapja – pont a macaronnak ne lenne? A falatnyi cukrászati remeket március 20-án ünneplik világszerte. Te is megteheted, sőt még a NoSaltyval is találkozhatsz!
Feketeerdő macaron
Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a ...
A csinos kis édesség francia termékként vonult be a köztudatba, de a mai napig viták folynak arról, honnan is származik. A Larousse Gasztronómiai Lexikon szerint egy közép-franciaországi kolostorban készítették először, az olaszok szerint azonban övék a dicsőség, és az édesség receptjét Medici Katalin vitte magával a franciákhoz. Azzal érvelnek, hogy a macaron szó is az olasz amaccare igéből származik. Jelentése pedig zúzni – utalva ezzel arra, mi történik a mandulával, mielőtt ennek a kis süteménynek az alapja lehetne.
Egy biztos – akárhonnan is jön, a franciák tették híressé. Sehol sem olcsó mulatság ma macaront venni, de ha Párizsban akarjuk megkóstolni, egy kisebb vagyont is otthagyhatunk a neves cukrászdákban. Ez persze nem csoda, hiszen a fény városában olyan mesterek készítik a macaront, mint Pierre Hermé.
Francia macaron, a habcsókkirály >>
Csokis-meggyes macaron desszert
Apró kis nasi helyett ezúttal desszertnek álmodtam meg a macaront, amit akár egy romantikus vacsora desszertjeként is felszolgálhatunk.
Citromos macaron
A macaronokkal most már végezetesen, örök szerelembe estem. Mindig próbálok szebbet, és jobbat, és finomabbat készíteni. Ez már mánia.:)
De mire ez a nagy felhajtás? Miért van, hogy ma már az olcsóbb helyeken is 250 Ft körül kóstolhatunk meg egy aprócska süteményt? Nos, ha valaki már próbálkozott a készítésével, tudja, hogy egyáltalán nem egyszerű egy szép és esztétikus macaront összehozni. Egy designsütemény esetében ez pedig igencsak fontos. A tökéletes macaron enyhén gömb alakú, külső felülete sima és fényes, belső része pedig kicsit ragacsos. Mivel a benne lévő mandula íze kevéssé dominál, a cukros tojáshab édességét ideális esetben a töltelék hivatott ellensúlyozni.
A tökéletes macaron elkészítéséhez némi felszerelés sem árt, de ha egyszer beszereztük, indulhat a nagy macarongyártás. Hogy milyen színű és milyen töltetű macaront készítünk, az pedig csak a fantáziánkra van bízva, hiszen az egyszerűbb csokis, mogyorós ízesítések mellett létezik pálinkás, sőt még libamájas macaron is, de volt már szerencsénk zserbó- és flódni-macaronhoz is. Ha kedvet kaptatok a macaronozáshoz, készítsetek ma egy adagot, vagy gyertek el az Akvárium Klubba március 20-án 15 órától. Mi is ott leszünk!
Ünnepeld velünk a macaront! >>
Szilvásgombóc macaron
Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:) Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.
Meyer citromos macaron
Életem első macaronjai. És tökéletesek lettek!:) Mindezt otthon aprítógéppel, darált mandulával és habzsák nélkül. Itt a bizonyíték, hogy nem kell tőle félni! :) A meyer citromot ...
Kókuszkrémmel töltött macaron
Mint sok más különlegességről, a macaronokról is csak pár hónapja hallottam először. Eleinte nem is izgattak különösebben (főleg, amikor egy receptben megláttam, hogy a fehérjéket ...
Almás pite macaron
A macaron nagyon rámenős édesség, nekem egy időre azt hiszem, most csak az fog megálljt parancsolni, ha elfogy a mandulalisztem. Az almás pite igazi téli íze van benne.
Mojito macaron
Túl vagyok a harmadik tepsi macaronon, ennek örömére megosztom a receptet, és a trükköket :) Sok-sok kutakodás és még több rettegés előzte meg az elsőt, de mindenkit arra bíztatok, ...