A macaron nagy napja

Lassan már mindennek van világnapja – pont a macaronnak ne lenne? A falatnyi cukrászati remeket március 20-án ünneplik világszerte. Te is megteheted, sőt még a NoSaltyval is találkozhatsz!

A csinos kis édesség francia termékként vonult be a köztudatba, de a mai napig viták folynak arról, honnan is származik. A Larousse Gasztronómiai Lexikon szerint egy közép-franciaországi kolostorban készítették először, az olaszok szerint azonban övék a dicsőség, és az édesség receptjét Medici Katalin vitte magával a franciákhoz. Azzal érvelnek, hogy a macaron szó is az olasz amaccare igéből származik. Jelentése pedig zúzni – utalva ezzel arra, mi történik a mandulával, mielőtt ennek a kis süteménynek az alapja lehetne.

Egy biztos – akárhonnan is jön, a franciák tették híressé. Sehol sem olcsó mulatság ma macaront venni, de ha Párizsban akarjuk megkóstolni, egy kisebb vagyont is otthagyhatunk a neves cukrászdákban. Ez persze nem csoda, hiszen a fény városában olyan mesterek készítik a macaront, mint Pierre Hermé.

Francia macaron, a habcsókkirály >>

De mire ez a nagy felhajtás? Miért van, hogy ma már az olcsóbb helyeken is 250 Ft körül kóstolhatunk meg egy aprócska süteményt? Nos, ha valaki már próbálkozott a készítésével, tudja, hogy egyáltalán nem egyszerű egy szép és esztétikus macaront összehozni. Egy designsütemény esetében ez pedig igencsak fontos. A tökéletes macaron enyhén gömb alakú, külső felülete sima és fényes, belső része pedig kicsit ragacsos. Mivel a benne lévő mandula íze kevéssé dominál, a cukros tojáshab édességét ideális esetben a töltelék hivatott ellensúlyozni.

A tökéletes macaron elkészítéséhez némi felszerelés sem árt, de ha egyszer beszereztük, indulhat a nagy macarongyártás. Hogy milyen színű és milyen töltetű macaront készítünk, az pedig csak a fantáziánkra van bízva, hiszen az egyszerűbb csokis, mogyorós ízesítések mellett létezik pálinkás, sőt még libamájas macaron is, de volt már szerencsénk zserbó- és flódni-macaronhoz is. Ha kedvet kaptatok a macaronozáshoz, készítsetek ma egy adagot, vagy gyertek el az Akvárium Klubba március 20-án 15 órától. Mi is ott leszünk!

Ünnepeld velünk a macaront! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...