A macaron nagy napja

Lassan már mindennek van világnapja – pont a macaronnak ne lenne? A falatnyi cukrászati remeket március 20-án ünneplik világszerte. Te is megteheted, sőt még a NoSaltyval is találkozhatsz!

A csinos kis édesség francia termékként vonult be a köztudatba, de a mai napig viták folynak arról, honnan is származik. A Larousse Gasztronómiai Lexikon szerint egy közép-franciaországi kolostorban készítették először, az olaszok szerint azonban övék a dicsőség, és az édesség receptjét Medici Katalin vitte magával a franciákhoz. Azzal érvelnek, hogy a macaron szó is az olasz amaccare igéből származik. Jelentése pedig zúzni – utalva ezzel arra, mi történik a mandulával, mielőtt ennek a kis süteménynek az alapja lehetne.

Egy biztos – akárhonnan is jön, a franciák tették híressé. Sehol sem olcsó mulatság ma macaront venni, de ha Párizsban akarjuk megkóstolni, egy kisebb vagyont is otthagyhatunk a neves cukrászdákban. Ez persze nem csoda, hiszen a fény városában olyan mesterek készítik a macaront, mint Pierre Hermé.

Francia macaron, a habcsókkirály >>

De mire ez a nagy felhajtás? Miért van, hogy ma már az olcsóbb helyeken is 250 Ft körül kóstolhatunk meg egy aprócska süteményt? Nos, ha valaki már próbálkozott a készítésével, tudja, hogy egyáltalán nem egyszerű egy szép és esztétikus macaront összehozni. Egy designsütemény esetében ez pedig igencsak fontos. A tökéletes macaron enyhén gömb alakú, külső felülete sima és fényes, belső része pedig kicsit ragacsos. Mivel a benne lévő mandula íze kevéssé dominál, a cukros tojáshab édességét ideális esetben a töltelék hivatott ellensúlyozni.

A tökéletes macaron elkészítéséhez némi felszerelés sem árt, de ha egyszer beszereztük, indulhat a nagy macarongyártás. Hogy milyen színű és milyen töltetű macaront készítünk, az pedig csak a fantáziánkra van bízva, hiszen az egyszerűbb csokis, mogyorós ízesítések mellett létezik pálinkás, sőt még libamájas macaron is, de volt már szerencsénk zserbó- és flódni-macaronhoz is. Ha kedvet kaptatok a macaronozáshoz, készítsetek ma egy adagot, vagy gyertek el az Akvárium Klubba március 20-án 15 órától. Mi is ott leszünk!

Ünnepeld velünk a macaront! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek