r
Nosalty Logó

Meyer citromos macaron

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vikki
Meyer citromos macaron
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A macaronokhoz

A lemon curdhöz

A díszítéshez

Összesen 636 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A macaronokhoz

A lemon curdhöz

A díszítéshez

Összesen 2539 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A macaronokhoz

A lemon curdhöz

A díszítéshez

Összesen 299 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    24.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    459.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    201 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 636 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.4 g

Zsír

  • Összesen
    98.5 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1836.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    319 mg
  • Foszfor
    803 mg
  • Nátrium
    258 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    391.9 g
  • Cukor
    368 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    435 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    157 micro
  • Kolin:
    561 mg
  • Retinol - A vitamin:
    424 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 2539 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 299 Kcal

Hozzávalók

A macaronokhoz

A lemon curdhöz

A díszítéshez

Elkészítés

A macaronokhoz

  1. Előző nap:
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  3. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  4. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  5. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk, és átszitáljuk.
  6. Elkészítjük a lemon curd-öt is: a meyer citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük a cukorral.
  7. Gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük.
  8. Hozzáadjuk a tojássárgákat, visszatesszük a gőz főlé, és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 3-4 perc). Ezután megvárjuk míg kihűl, és betesszük a hűtőbe.
  9. Másnap elkészítjük a macaronokat:
  10. Az ételfestéket, ha használunk, a kristálycukorhoz keverjük.
  11. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab, és álljon meg a tálban, ha felfordítod).
  12. Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
  13. Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra, és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (bevallom, hogy nekem ilyenem nincs, így egy evőkanállal és egy teáskanállal adagoltam ki, így is működik a dolog).
  14. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak, és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
  15. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, és 10-12 perc alatt megsütjük.
  16. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról - saját tapasztalat, türelmetlen voltam és kettőt eltörtem.:)
  17. Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel, majd rányomunk egy másikat. Tetejét megszórhatjuk díszítőcukorral.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 93
  • Össznézettség: 65375
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 11.

Ajánló

Nekem ebből a mennyiségből 14 macaron lett. (további képek a blogomon)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Életem első macaronjai. És tökéletesek lettek!:) Mindezt otthon aprítógéppel, darált mandulával és habzsák nélkül. Itt a bizonyíték, hogy nem kell tőle félni! :) A meyer citromot talán kevesen ismerik, én is többnyire angolszász blogokon láttam ebből készült süteményeket, és egyből kíváncsi lettem, milyen lehet. Hosszas keresgélés után teljesen véletlenül találtam egy szupermarketben. Természetesen "olcsócitrom" volt, valószínűleg selejtnek gondolták! :) Annyiban különbözik mezei pajtásától, hogy narancssárga és a héj illata mandarinos, és kevésbé savanyú a leve is. Aki véletlen belefut, nyugodtan próbálja ki, a felhasználása teljesen azonos a hagyományos citroméval.

Hozzászólások

SzalaiB

Miért kell a fehérjéket egy napig szobah?mérsékleten pihentetni? Bocs, de nekem ez nagyon rémiszt?nek t?nik, mintha rohasztanám. Barbara

vikki

Azért kell pihentetni, hogy a nedvessége csökkenjen, mert ez a massza nagyon érzékeny, ha túl nagy a nedvességtartalma, nem jön fel egyáltalán sütés közben.

Törölt felhasználó

Szia! Ne haragudj ha zavarlak............De úgy látom Te "otthon" vagy minden témában.Szeretném kérdezni hogyan tudnám kitörölni a receptkönyvemb?l azokat a recepteket amiket egyáltalán nem sütök-f?zök meg? Köszönöm!

vikki

Szia! Úgy tudsz törölni, hogy rámész a saját receptkönyvedre, és ott felül (elég apró bet?kkel) van egy olyan, hogy "receptkönyvem szerkesztése". Ha rákattintasz, bejön a receptkönyved a képeknél kis x-el a sarokban. Amelyik mégsem kell, egyszer?en csak rákattintasz az x-re. A végén pedig "beküldés" és így elmenti.

Törölt felhasználó

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!Jó hétvégét Neked! Szilvi

OsztriGa

Szia Vikki! Azért azt meg kell jegyezni, hogy ez az édesség rettent?en érzékeny a süt?re! Ha valakinek a recept tökéletessége ellenére mégis kirepedne (mert azt hiszem ez ami történik vele, ha nem sikerül) akkor az valószín?, hogy a sütési technológiára fogható... kicsit növelni kell a h?t, v. csökkenteni... Üdv.: T.

vikki

Igen, minden bizonnyal így van, nem mindegy milyen süt?ben sütjük, valószín?leg gáz süt?ben egész más lenne a végeredmény...

frani

Szia Vikki! Lehet itthon mandulalisztet kapni? Ha igen, hol? Köszi: Frani

vikki

Szia! Lehet, viszont iszonyatosan drága, én ezért is daráltam inkább sima mandulát. Ha porcukorral együtt darálod és utána átszitálod, az is teljesen jó. Ha rákeresel, több helyr?l is lehet interneten rendelni. Konkrét boltot sajnos nem tudok mondani.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Frani kérdezte,hogy mandula lisztet hol lehet kapni.Nálunk Kaposváron bio boltban láttam.Sajnos kilós csomagolásban és 18oo Ft-ért. Üdv.: Rózsa

Törölt felhasználó

Azt szeretném megkérdezni,hogy no frostos h?t?m van amibe kiszáradna minden ha nem takarom le, erre alkalmas lenne betenni a fehérjét?Kösz a választ el?re is.

vikki

Szia! Semmiképp ne tedd h?t?be a fehérjét, mert szobah?mérséklet?nek kell lennie. 24 óra alatt semmi baja nem lesz szobah?mérsékleten sem.

kirara

Sziasztok. Nem tudom, csinálta-e már valaki. Én ma megcsináltam, de massza lett. Megnéztem külföldi oldalakon, ahol 250, s?t 500 gramm mandulalisztet ír 2-3 fehérjéhez. És teljesen s?r? az állaga......Jó ez a recept?

vikki

Szia! Mit jelent az pontosan, hogy massza lett? Túl híg? A recept egészen biztosan m?ködik, már többször is készítettem macaront ezzel a módszerrel. A blogomon találsz hozzá fázisfotókat is, ott meg tudod nézni, melyik lépésnél milyennek kell lennie.

kirara

Szia! Igen-igen valószín?, hogy túl híg, és olyan vékony maradt mint a papír.....De a blogod valami b?báj, ma el is olvasom a tippeket :) Köszike

vikki

Szia! Szerintem akkor az lehetett a gond, hogy nem verted fel elég keményre a tojásfehérje habot az elején. Akkor szokott szétfolyni. Remélem második nekifutásra jól sikerül:)

Hozzávalók

A macaronokhoz

A lemon curdhöz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek